arkapina 0 Posted December 18, 2017 (edited) Hello! Mam zamiar sztucznie zagazować w kegach pepsi moje trzy piwka. 1. Pale ale 2. Dortmundera 3 pilznera I tu jawi się mi pytanie - Butla z co2 do akwarium czy spawania może być do gazowana piwa? Edited December 18, 2017 by arkapina Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted December 18, 2017 (edited) Może być. Dlaczego w temacie Piwowarstwo rzemieślnicze? Edited December 18, 2017 by elroy Słusznie. Przeniosłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
arkapina 0 Posted December 19, 2017 Sorry pisze z kom. I omyłkowo tu. Jeżeli mod może przenieść wątek to wielkie thx Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted December 19, 2017 Jeżeli jest to czysty gaz bez domieszek np. argonu itp. to nada się. Fakt, że gazy szlachetne nie powinny rozpuszczać się w piwie ale jednak nie pchałbym ich do niego. Gaz CO2 do akwarystyki powinien być okej. Polecam poszukać punktu jakiegoś technicznego gazu, żeby nie mieć problemów z nabijaniem butli - i dostosować sobie kupno butli między innymi pod to. U mnie w punktach kręcą nosem na małą butlę i pewnie im szkoda czasu na taki detal ale znalazłem gościa co gaśnice nabija i u niego sobie uzupełniam butle. Czasem na punktach "wypożyczenie" butli za kaucją wychodzi tyle co kupno jej przez neta - rozważ taką opcję. Choć czasem zdzierają niemożebnie Więc zorientuj się w cenach. Może koledzy Krakusy pomogą więcej gdzie są w miarę ogarnięte punkty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
arkapina 0 Posted December 19, 2017 Znalazłem butle 8kg. W dobrej cenie z redaktorem. Przydała by się mi też rada jak zagazowac szybka metoda moje piwko. Może ktoś coś;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted December 19, 2017 (edited) 40 minut temu, arkapina napisał: Znalazłem butle 8kg. W dobrej cenie z redaktorem. Przydała by się mi też rada jak zagazowac szybka metoda moje piwko. Może ktoś coś;) A ten redaktor to po kiego grzyba? Edited December 19, 2017 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquila 3 Posted December 19, 2017 (edited) Jeśli chcesz szybko nagazować, to poczytaj sobie o force carbonation: http://brulosophy.com/2016/05/12/sparkle-fizz-methods-for-carbonation/ Ja robię tak- schładzam piwo w kegu do ok 10stC (tak mi jest najłatwiej), ustawiam na reduktorze ok 1,7 bara i kładę kega podłączonego do butli, po czym turlam nim przez jakieś 5 min (podczas tej operacji słychać jak schodzi gaz z butli), następnie odłączam od gazu i odstawiam kega do lodówki na 24 godziny, po czym sprawdzam poziom nagazowania. Najczęściej jest całkiem dobrze nagazowane. Edited December 19, 2017 by Aquila literówka Quote Share this post Link to post Share on other sites
arkapina 0 Posted December 24, 2017 A wyszynk z jakim ciśnieniem? Ja gazowalem z ciśnieniem 2.2 Quote Share this post Link to post Share on other sites