Jump to content
Sign in to follow this  
Gaspode

Pierwszy Z Brzegu Browar Domowy

Recommended Posts

Zabutelkowałem swoją trzecia warkę, więc pora stworzyć własny temat z zapiskami z warzenia. Doświadczenia jeszcze za wiele nie mam, ale staram się dużo czytać i uczyć na błędach. Chciałbym warzyć w miarę regularnie, ale czy się uda... zobaczymy.

 

Cytuj

 -A jak nazwiesz swój browar?

- No właśnie mam z tym problem. Mam trochę pomysłów, ale na żaden nie mogę się zdecydować.

- A tam się przejmujesz. Jak będziesz tak długo myślał, to nigdy się nie zdecydujesz. Po prostu weź pierwszą z brzegu.

- Pierwszą z brzegu mówisz?

I tak już zostało. Humoru nazwie dodaje fakt, że moim rodzinnym miastem jest Brzeg.

 

Sprzęt:

  • Garnek 18 litrów
  • Chłodnica zanurzeniowa Brewferm
  • Wkład z fałszywym dnem z BA
  • Filtrator z oplotu
  • Śrutownik Brewferm
  • 3 wiadra 30 litrów w tym jedno z kranikiem
  • Kapslownica Eterna
  • Balingomierz z BA
  • Refraktometr z Chin
  • Termometr elektroniczny

 

Warki

  • #1 Oranje Lager
  • #Cydr
  • #2 AIPA
  • #3 Milk Stout
Edited by Gaspode

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 Oranje Lager

 

Data: 14.03.2017

 

Co tu dużo pisać. Nie przygotowałem się do warzenia. Skoro każdy może robić piwo to i ja. Efektem było dużo błędów wynikających z niewiedzy. Ale po kolei.

 

  • Surowce: Finlandia Lager Brewkit od Browamatora
  • Dodatki: Świeży sok z pomarańczy – 1 litr, świeża skórka pomarańczy
  • Drożdże: Z zestawu plus Mauribrew Lager 497
  • OG: 12 Blg
  • FG: 2,8 Blg
  • Refermentacja: 90 gramów brązowego cukru
  • Objętość: 17 l
  • Przebieg: Co dokładnie zrobiłem to już nie pamiętam, a moje zapiski są bardzo zdawkowe. Zawartość puszki przelałem do fermentora. Pozostałą ilość wypłukałem w gorącej wodzie i zagotowałem ze skórką i sokiem pomarańczy. Drożdże z zestawu uwodnione w temperaturze około 30 stopni Celsjusza i dodane do brzeczki 25 stopni. Wiadro do piwniczki do temperatury 20 stopni. Jakby tego było mało, po 4 dniach zajrzałem do piwa i stwierdziłem, że fermentacja nie ruszyła i zamówiłem nowe drożdże, które też dodałem do fermentora. Oczywiście nie potrzebnie, ale cóż... Po 28 dniach, po sprawdzeniu ekstraktu - butelkowanie.
  • Wnioski: Błąd za błędem, ale przynajmniej wyciągnąłem z tego dobrą naukę. Od tamtej pory przebyłem długą drogę. Wahałem się czy opisać pierwsze doświadczenie, przecie wstyd to straszny takie błędy popełniać. Ale nie robi błędów ten co nic nie robi, a na własnych błędach najlepsza nauka.
  • Degustacja: Co tu dużo pisać. Ciężko to było nazwać piwem. Oranżada z posmakami odstanego piwa. Dalekie od koncepcji lekkiego, owocowego piwa na letnie festiwale. Została mi jeszcze jedna butelka, jak się odważę to niedługo ją otworze. Na pewno dodam wtedy swoje wrażenia.

 

Edited by Gaspode

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Cydr

 

Data: 01.07.2017

 

Po niezbyt udanym początku postanowiłem zrobić cydr – głównie na życzenie szwagra, który preferuje owe napoje. Prawie nic nie zapisywałem, więc będzie mało danych.

 

  • Surowce: „Słoneczna tłocznia” sok jabłkowy 5 litrów i jabłkowo-gruszkowy 5 litrów.
  • Drożdże: Drożdże do cydru z BA
  • OG: 12 Blg
  • FG: 2,2 Blg
  • Refermentacja: Z tego co pamiętam około 6 gramów na litr
  • Przebieg: Zawartość obu worków wylądowało w wiadrze. Pół paczki drożdży uwodniłem w temperaturze 26 stopni i dodałem do soku. Fermentor do piwniczki na nie mam pojęcia jak długo, ale chyba coś koło 3-4 tygodni. Podczas butelkowania okazało się, że coś jest nie tak z kapslownicą. Łapy trzymające kołnierz ześlizgiwały się i nie zaciskały w ogóle kapsla. Po długiej i nierównej walce, w głównej mierze dociskając kapslownicę na siłę, udało się wszystkie zakapslować. Problemem kapslownicy miałem zająć się przy następnym butelkowaniu.
  • Degustacja: Ogólnie cydr smaczny. Dosyć wytrawny i przez pierwsze kilka tygodni mocno winny. Przypominał bardziej domowe wino jak cydr, ale po jakimś czasie wszystko się ułożyło i zrobił się naprawdę dobry. Powiedziałbym, że lepszy niż niektóre kupne. Ostatnią butelkę oddałem niedawno jako prezent, więc nie będę miał już okazji sprawdzić jak smakuje po pół roku leżakowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 AIPA

 

Data warzenia: 06.09.2017

 

Oficjalnie moje pierwsze prawdziwe piwo. Od tego momentu zacząłem do warzenia podchodzić profesjonalnie, choć oczywiście błędów się nie ustrzegłem. Zacząłem korzystać z programu BrewTarget, a także prowadzić szczegółowe notatki. Zbudowałem styropianowe pudło, które chłodziłem wkładami do lodówki turystycznej. Większą uwagę przykładałem także do wszystkiego co z piwem robiłem. Pół roku na forum dało mi wystarczającą wiedzę, aby tym razem piwo wyszło bardzo dobre.

 

Założenia

Wielkość warki: 17 l

Objętość do gotowania: 20 l

Czas gotowania: 70 minut

Wydajność: 70%

Gęstość początkowa 15,8 Plato

Gęstość końcowa 4,1 Plato

Alkohol (ABV) 6,6 %

Goryczka 56,2 IBU

Barwa 18,8 EBC

 

Słody

Weyermann Pale Ale 4,2 kg

Wyeremann Munich 1,0 kg

Pszenica 0,2 kg

 

Chmiele

Columbus 25 g - 60 min

Cascade 20 g - 30 min

Cascade 10 g - 10 min

Cascade 25 g - 4 dni cichej

 

Drożdże

Safale S-04 - 11,5 g

 

Zacieranie

67 °C - 50 min

78 °C - 15 min

 

Przebieg

Pierwsze warzenie wiązało się z całą masą różnych innych pierwszych razów. Zacząłem od pierwszego w życiu śrutowania. Teoria niby opanowana, ale jak konkretnie ma wyglądać dobrze ześrutowany słód to pojęcia nie miałem. Sprawdzałem różne ustawienia, od mąki do niemal całych ziaren, ostatecznie zdecydowałem się na coś pomiędzy. Ześrutowanie ponad 5 kilogramów słodu zajęło mi niecałą godzinę. Potem przyszła kolej na pierwsze dodanie słodów i zacieranie. Po nalaniu do garnka 12 z planowanych 16 litrów, zauważyłem, że coś tak jakby za dużo tej wody. W obawie, że słód mi się nie zmieści zostawiłem tyle wody ile było i po podgrzaniu do 68 °C wsypałem go. Zacier zajął niemal całą objętość, ale zostało ze 3 cm do krawędzi więc dolałem tak aby zostawić z 1 cm. Przy okazji zauważyłem, że mam mocno pochyloną kuchenkę, więc nie mogę zalać garnka do krawędzi. Słód zacierał się przez 55 minut. Szybki mash-out i przełożenie wszystkiego do wiadra filtracyjnego. Odczekałem 20 minut i zacząłem spuszczać. Ku mojemu zdziwieniu po zawróceniu 5 litrów brzeczka dalej pozostawała mętna. Przelałem jeszcze litr i pogodzony z mętnością zacząłem filtrować. Pierwsza pobrana próbka z filtracji miała 16 °Plato, ostatnia 8 °Plato, a brzeczka przed gotowaniem 14. Jak do tej pory wszystko szło w miarę gładko. Niestety z jakiegoś powodu nie wsypałem chmielu zaraz po rozpoczęciu gotowania tylko po 20 minutach. Czas mnie gonił, więc gotowania wydłużyć nie mogłem, zdecydowałem więc, że na goryczkę wsypię ze 2 gramy więcej. Reszta już bez przygód. Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową w pół godziny, dodanie drożdży i do „lodówki”. Fermentacja w temperaturze otoczenia 17-18 °C przez 2 tygodnie i 2 tygodnie w pokoju w 20 °C. Kiedy przyszła pora butelkować, musiałem w jakiś sposób naprawić swoją kapslownicę, żeby nie ześlizgiwała się z kołnierza. Rozwiązanie okazało się równie proste co skuteczne – dwa paski taśmy na obu uchwytach. Do refermentacji dodałem 88 gramów cukru.

 

Wynik

Rozlew 5.10.2017

Wielkość warki 16 l

Gęstość początkowa 15 Plato

Gęstość końcowa 3,5 Plato

Alkohol (ABV) 5,9 %

 

Wnioski

Garnek okazał się mniejszy niż wskazywało pudełko. Zamiast 21 litrów mieści się w nim około 18 litrów. Do uwzględnienia w kolejnej warce. Ogólnie poważnych błędów udało mi się uniknąć, a te mniejsze wynikały raczej z pośpiechu i nieuwagi. Zdecydowana poprawa w stosunku do poprzedniego piwa. Piwo wyszło zaskakująco dobre, a efekt przerósł moje oczekiwania.

Edited by Gaspode

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Milk Stout

 

Data warzenia: 06.11.2017

 

Przyszła pora na jeden z moich ulubionych stylów. Składniki z zestawu na Oatmeal Stout z BA. Zamiast dołączonych drożdży (S-04) postanowiłem wypróbować US-05, a także dosypać trochę słodu czekoladowego. To był też pierwszy test filtratora z oplotu. Planowałem też część piwa zaprawić cynamonem.

 

Założenia

Wielkość warki 18 l

Objętość do gotowania 22 l

Czas gotowania 70 min

Wydajność 75%

Gęstość początkowa 14 Plato

Gęstość końcowa 4,2 Plato

Alkohol (ABV) 6,7%

Goryczka 24,4 IBU

Barwa 80 EBC

 

Słody

Weyermann Pale Ale 4,0 kg

Płatki owsiane 400 g

Weyermann Caraaroma 300 g

Jęczmień palony 250 g

Weyermann Carafa I 200 g

Brewferm Chocolate 150 g

Waga słodów: 5,300 kg

 

Chmiele

Columbus 6 g - 60 min

Golding 25 g - 60 min

Golding 5 g - 20 min

 

Dodatki

Laktoza 400 g - 20 min

Cynamon 5 ml/l - 4 dni

 

Drożdże

Safale US-05 - 23 g

 

Zacieranie

68 °C - 40 min

72 °C - 15 min

78 °C - 10 min

Wysładzanie do 3,5 Blg

 

Przebieg

Tym razem śrutowanie poszło znacznie szybciej i po 40 minutach słody trafiły do garnka. Zacieranie zgodnie z planem. Słód czekoladowy wrzucony w połowie zacierania, a słody barwiące po drugiej przerwie, czyli na jakieś 15 minut. Wysładzanie do około 3,5 Plato zajęło mi pół godziny i dało 23 litry podzielone na 2 garnki. Widać zasługę sraczężyka. Po godzinie gotowania zdjąłem mniejszy garnek i zacząłem chłodzić. W międzyczasie dorzuciłem do dużego garnka laktozę i ostatnią porcję chmielu. Niestety nie wpadłem na to żeby zmierzyć ekstrakt przed dodaniem laktozy. Schłodzenie całości zajęło mi około 40 minut. Ostatnie kilka stopni zbiłem mrożoną wodą z butelki. 20 litrów brzeczki o temperaturze 17 °C powędrowało do piwniczki. Do fermentora przykleiłem sondę i zaizolowałem styropianem. Fermentacja przez pierwsze 2 dni w 16 °C, dalej stopniowy wzrost do 18 °C siódmego dnia i 21 °C po 22 dniach. Tego dnia zlałem 8 litrów do drugiego wiadra i dodałem 50 ml nalewki na cynamonie, który moczył się w wódce przez 2 tygodnie. Przy okazji pomiar ekstraktu – 6 BLG. Po 2 dniach ponowny pomiar i wystawienie na zewnątrz, do temperatury 0 °C. Następnego dnia butelkowanie. Nie mogło jednak obyć bez żadnej wtopy. Ilość cukru do refermentacji policzyłem na ilość w fermentorze. Nie wziąłem pod uwagę, że część (całkiem spora) zostanie w osadach. W efekcie piwo prawdopodobnie będzie ciut przegazowane. Przy piwie z cynamonem szybko przeliczyłem ilość cukru (zmieniłem z 45 gr/8 l na 38 gr/7 l), więc powinno być lepiej, ale zrobiłem coś innego głupiego – natleniłem piwo. A wszystko przez wężyk, który się przesunął i zaczął chlapać. Ogarniałem wtedy otoczenie po butelkowaniu wersji bez cynamonu i zauważyłem to dopiero jak już całkiem niezła piana się utworzyła. Zobaczymy jak to wpłynie na piwo. Razem z cukrem do obu piw dodałem też trochę laktozy, bo próbka mnie nie satysfakcjonowała. Podsumowując wyszło 35 butelek zwykłego i 16 butelek cynamonowego piwa.

 

Wynik

Rozlew 2.12.2017

Objętość w fermentorze: 20 l

Gęstość początkowa 17 Plato (razem z laktozą)

Gęstość końcowa 6 Plato (razem z laktozą)

Alkohol (ABV) około 6,0 %

Ilość butelek 35 + 16x0,33 l

 

Wnioski

Przede wszystkim powoli, kolejne niepotrzebne wtopy. Brzeczka wyszła gęstsza niż zakładana, więc przy następnym piwie śmiało mogę ustawić wydajność na 80%. Pierwsze cynamonowe piwo, które próbowałem po tygodniu od zabutelkowania było mocno ściągające. Prawdopodobnie 2 tygodnie to za dużo i mogłem krócej macerować cynamon.

 

Degustacja

Niestety chyba trafiła mi się jakaś infekcja. Piwo ma kwaskowaty posmak i zapach. Nie jestem w stanie określić skąd pochodzi. Przy następnej otwartej butelce nad tym posiedzę. Szkoda, bo fajnie się zapowiadało.

 

04.03.2018 Wczoraj otworzyłem jedną butelkę, żeby sprawdzić, czy ten nieprzyjemny aromat gdzieś zniknął, a piwo się ułożyło. Czuć pewną poprawę, choć nie powiem żeby było to udane piwo.

Edited by Gaspode

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 Amber Ale

 

Data warzenia: 17.02.2018

 

Lekkie rozpędowe piwo dla drożdży pod kolejną warkę. W planie ma to być czerwone niskogoryczkowe Ale z intensywnym aromatem od chmielenia na zimno. Do przetestowania miałem napęd śrutownika i lodówkę ze sterownikiem.

 

Założenia

Wielkość warki 22 l

Objętość do gotowania 25 l

Czas gotowania 60 min

Wydajność 75%

Gęstość początkowa 12 Plato

Goryczka 24 IBU

Barwa 30 EBC

 

Słody

73% Licht Munich – 4 kg

15% Pszenica – 0,8 kg

7% Caraamber – 0,4 kg

4% Caraaroma – 0,2 kg

1% Carafa I – 0,05 kg

Łącznie – 5,5 kg

 

Drożdże

Wyeast 1084 Irish Ale

 

Chmiele

15 g Centennial – 60'

20 g Cascade – 20'

20 g Willamete – 1'

20 g Cascade – 1'

 

Zacieranie

65 °C – 55'

 

Przebieg

Zacząłem od przygotowania startera dla drożdży. Wyciągnąłem resztki suchego ekstraktu z pierwszego zamówienia i rozrobiłem  w 1,5 litra. Całość wylądowała w dużej butelce razem z drożdżami. Co jakiś czas intensywnie wstrząsałem i po kilku dniach na dnie utworzyła się ładna warstewka. Chciałem całość dzień wcześniej wstawić do lodówki, żeby dodać jak najmniej piwa, ale zapomniałem.

Przy tej warce po raz pierwszy podłączyłem do śrutownika wiertarkę. Niebo, a Ziemia. W 20 minut było odważaniu i śrutowaniu ponad 5 kilogramów. Niestety trafiła się tutaj mała wtopa, gdyż nie zwróciłem uwagi na jednostki na wadze i odmierzałem wszystko nie tak jak trzeba. Proporcje zostały zachowane, więc nie panikowałem. Później już z górki. Zacieranie planowo, filtracja i wysładzanie w 40 minut. Do gotowania poszło 21 litrów. Po schłodzeniu do 16 °C zdekantowałem do fermentora i rozcieńczyłem wodą do 20 litrów. Pomiar wykazał 11,5 Plato, trochę mniej niż zakładałem, ale to pewnie przez wysładzanie. Ze 2-3 litry mógłbym jeszcze spuścić, ale brzeczka leciała już dość ciemna, a zależało mi na odpowiedniej barwie. Dodałem drożdże i wstawiłem fermentor do lodówki do 16 °C. Piwo ruszyło jeszcze tej samej nocy, jakieś 8-12 godzin lagu. Po 2 dniach podniosłem temperaturę do 17 °C, po dwóch kolejnych do 18.

 

25.02.2018 Przelałem piwo na cichą i zebrałem gęstwę pod kolejne piwo. Przy okazji pomiar ekstraktu (3 Blg) i degustacja – zapowiada się w porządku, choć jest zdecydowanie za ciemne i może trochę zbyt wysoka goryczka, ale do butelkowania, myślę że spadnie i się ułoży.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.