McColtan 1 Posted December 18, 2017 Witam, warzę piwo Mangrove Jack's - Pale Ale (brewkit) Do przelania do butelek zostało 3 dni (do 10) dziś otworzyłem fermentor i zobaczyłem co się dzieje na powierzchni jest pełno kawałków drożdży pytanie teraz czy zbierać to łyżką czy przelać znad osadu i zostawić z litr by to wylać Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted December 18, 2017 Na jakiej podstawie uważasz ,że zostało jeszcze 3 dni ( nie czytaj instrukcji na brewkicie ) . Aby butelkować musi być zakończona fermentacja , można sprawdzić czy nie spada balling przez kilka dni. Na zdjęciu fermentacja raczej jeszcze trwa , a po zakończeniu cały osad powinien opaść na dno , jeżeli nie to wynieś fermentator na balkon , a na rano będziesz miał klarowne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
McColtan 1 Posted December 18, 2017 9 minut temu, rob7320 napisał: Na jakiej podstawie uważasz ,że zostało jeszcze 3 dni ( nie czytaj instrukcji na brewkicie ) . Aby butelkować musi być zakończona fermentacja , można sprawdzić czy nie spada balling przez kilka dni. Na zdjęciu fermentacja raczej jeszcze trwa , a po zakończeniu cały osad powinien opaść na dno , jeżeli nie to wynieś fermentator na balkon , a na rano będziesz miał klarowne. No na kartce pisało że fermentacja odbywa się do 10 dni Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted December 18, 2017 Tak jak pisałem wyrzuć instrukcję do kosza. Zakup sobie balingometr i na podstawie pomiarów możesz sprawdzić czy fermentacja jest zakończona . Mierząc przez kolejne 3 dni i jeżeli baling nie spada można zaryzykować ,że fermentacja się zakończyła, jeżeli baling spada trzeba zostawić piwo na kilka kolejnych dni . Zabutelkowanie piwa niedofermentowanego grozi przegazowaniem w nallepszym wypadku ,albo granatami w najgorszym . Zaczekaj jeszcze kilka dni i idź do sklepu po balingometr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
McColtan 1 Posted December 18, 2017 2 minuty temu, rob7320 napisał: Tak jak pisałem wyrzuć instrukcję do kosza. Zakup sobie balingometr i na podstawie pomiarów możesz sprawdzić czy fermentacja jest zakończona . Mierząc przez kolejne 3 dni i jeżeli baling nie spada można zaryzykować ,że fermentacja się zakończyła, jeżeli baling spada trzeba zostawić piwo na kilka kolejnych dni . Zabutelkowanie piwa niedofermentowanego grozi przegazowaniem w nallepszym wypadku ,albo granatami w najgorszym . Zaczekaj jeszcze kilka dni i idź do sklepu po balingometr. Balingometr mam, ile powinno być blg by brać się za butelkowanie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted December 18, 2017 4 minuty temu, rob7320 napisał: Mierząc przez kolejne 3 dni i jeżeli baling nie spada można zaryzykować ,że fermentacja się zakończyła, jeżeli baling spada trzeba zostawić piwo na kilka kolejnych dni . Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted December 18, 2017 3 minuty temu, McColtan napisał: Balingometr mam, ile powinno być blg by brać się za butelkowanie? Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi , to zależy jak było zacierane i jakie są drożdże . Ja jak robiłem na brewkitach to miałem w okolicy 2 -3 blg ,ale tu nie ma reguły . Mierz przez kilka dni i jak będzie utrzymywał się ten sam wynik to fermentacja powinna być zakończona . Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted December 18, 2017 32 minuty temu, rob7320 napisał: Na jakiej podstawie uważasz ,że zostało jeszcze 3 dni ( nie czytaj instrukcji na brewkicie ) . Aby butelkować musi być zakończona fermentacja , można sprawdzić czy nie spada balling przez kilka dni. Na zdjęciu fermentacja raczej jeszcze trwa , a po zakończeniu cały osad powinien opaść na dno , jeżeli nie to wynieś fermentator na balkon , a na rano będziesz miał klarowne. A Komasz Tomyra mówił że wystarczy 7 dni fermentacji 1 1 Sylwester87 and KHOT reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted December 18, 2017 2 minuty temu, anteks napisał: A Komasz Tomyra mówił że wystarczy 7 dni fermentacji Jeżeli ktoś lubi życie na krawędzi to można nawet w 5 dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted December 18, 2017 Tez uważam że przy piwach do 13blg górnej fermentacji wystarczy 7+7 Quote Share this post Link to post Share on other sites
McColtan 1 Posted December 18, 2017 A nie lepiej będzie jak się jeszcze trochę poczeka i będzie na balingometrze 1 blg ? zamiast co chwile to sprawdzać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 18, 2017 5 minut temu, McColtan napisał: A nie lepiej będzie jak się jeszcze trochę poczeka i będzie na balingometrze 1 blg ? zamiast co chwile to sprawdzać 1 blg to się może nie doczekać. Nie wszystkie drożdże są tak żarłoczne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tombatold 5 Posted December 18, 2017 (edited) "marzenie ściętej głowy". Podejrzewam, że musisz potrzymać to piwo przez 14 dni (średnia 10 lub 7+7 jak Kto woli) dla świętego spokoju, pewności, że drożdże zakończą fermentację i będziesz mógł spokojnie butelkować. BTW: nie wiem co wam się tak śpieszy z tym piwem?? z całego tego forum można wyczytać, że tak na spokojnie: dla piw do 13 blg, fermentowanych w temp. ~20'C można założyć 14 dni fermentacji w zbiorniku. Później butelkowanie i refermentacja 2tyg przy założeniu "normalnych" piw o bardzo przeciętnej charakterystyce. Każdy inny przypadek będzie indywidualnym zbiegiem różnych zależności, gdzie finał może nastąpić po roku. Czyli należy założyć, że minimum to 4 tygodnie. Edited December 18, 2017 by Tombatold bo życie jest bardziej skomplikowane ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted December 19, 2017 (edited) a ja kiedyś piłem pszenice po 7 dniach fermentacji i 1 gazowania w kegu i żyje co nie oznacza że schemat 7+7 jest dobry Ja normalne piwa (górnej fermentacji) fermentuję 14+7 autolizy nie wyczuwam ,chyba że robię pszenicę to wtedy siedzi w wiadrze do 14 dni Edited December 19, 2017 by morfitru75 Quote Share this post Link to post Share on other sites
blade1231 7 Posted December 20, 2017 Drożdże to żywe organizmy a tempo ich pracy zależy od wielu czynników. U mnie piwa 15blg fermentują koło 10-14dni bo w piwnicy mam 15-16stopni cały rok. W domu mam koło 23stopni wiec fermentacja trwała by 3 dni ale w smaku bardziej przypominało by to bimber a nie piwo. Wiec cierpliwość przede wszystkim jak będzie stać kilka dni dłużej nic się nie stanie. Jak kilka dni krócej to może być problem.Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites