Skocz do zawartości

Foreign Extra Stout


buber

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o ocenę, czy będzie ok, czy coś pozmieniać. Wariacja na temat FES'a by Dori.

Gęstość 16,4 BLG

ABV 6,9%

IBU 33

Oczekiwana ilość gotowego piwa 15 litrów

 

Pale ale                      4 kg (78,4%)

Caraaroma                0.2 kg (3.9%)

Jęczmień palony     0.3 kg (5.9%)

Carafa I                      0.1 kg (2%)

Płatki jęczmienne (lub owsiane)   0.4 kg (7.8%)

Karmelowy 600        0.1 kg (2%)

 

Chmielone 2x30 gr Challengera (na 60 min i 15 min) - żeby IBU był 33

 

Przefermentowane będzie na gęstwie z Danstar Nottingham (nie mam innych drożdży) w ok. 14-15 st. C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robiłem według receptury Doroty tegoż FES'a jednak na us-04, wyszedł fajny,  jednak przymierzam się do uwarzenia go jeszcze raz z większą ilością słodów palonych lub czekoladowych. Co do IBU też bym zwiekszyl do jakiś 40-45. Aurora przy tym Fesie u mnie zrobiła robotę. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.