Jump to content
buber

Foreign Extra Stout

Recommended Posts

Proszę o ocenę, czy będzie ok, czy coś pozmieniać. Wariacja na temat FES'a by Dori.

Gęstość 16,4 BLG

ABV 6,9%

IBU 33

Oczekiwana ilość gotowego piwa 15 litrów

 

Pale ale                      4 kg (78,4%)

Caraaroma                0.2 kg (3.9%)

Jęczmień palony     0.3 kg (5.9%)

Carafa I                      0.1 kg (2%)

Płatki jęczmienne (lub owsiane)   0.4 kg (7.8%)

Karmelowy 600        0.1 kg (2%)

 

Chmielone 2x30 gr Challengera (na 60 min i 15 min) - żeby IBU był 33

 

Przefermentowane będzie na gęstwie z Danstar Nottingham (nie mam innych drożdży) w ok. 14-15 st. C

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Dobilbym ibu do 45 i z płatków wybrał jęczmienne.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem według receptury Doroty tegoż FES'a jednak na us-04, wyszedł fajny,  jednak przymierzam się do uwarzenia go jeszcze raz z większą ilością słodów palonych lub czekoladowych. Co do IBU też bym zwiekszyl do jakiś 40-45. Aurora przy tym Fesie u mnie zrobiła robotę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.