darkc 1 Posted March 29, 2010 (edited) Mam pytanie, dziś jest 8my dzień od zapodania drożdzy do pszenicznego. blg spadło z 12 do 1,2 (tyle co wczoraj) Mimo to rurka fermentacyjna jeszcze co jakis czas bulka (kilkanaśnie minut) Teoretyczne dziś miałem zlewać, żeby nie trzymać nad osadem, ale nie wiem czy to na pewno już czas... i jeszcze zauwazylem ze na powierzni pływają mi jakies drobinki - paprochy zielonealbobrązowe - czy to możliwe że to od chmielu który dawałem w szyszkach a potem odławiałem siteczkiem?? (mam nadzieje że tak!!!!). Edited March 29, 2010 by darkc Quote Share this post Link to post Share on other sites
cieplyl 14 Posted March 29, 2010 Tak przelewaj na cichą. Nie ma co czekać aż przestanie bulgotać. Na cichej na pewno jeszcze dofermentuje do końca. To zielone to może być chmiel, drożdże lub wiele innych rzeczy, które są nie groźne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkc 1 Posted March 29, 2010 (edited) em no planowalem zlewać do butelek, zgodnie z przepisem .. z resztą nie mam odpowiedniego gąsiora.... tzn 5 litrów zleje do małego gąsiora, ale pierwsze 7-8 l musze do butelek... Edited March 29, 2010 by darkc Quote Share this post Link to post Share on other sites
cieplyl 14 Posted March 29, 2010 Jak możesz, poczekaj do jutra i jutro zabutelkuj. Jak nie, to butelkuj dzisiaj i nic nie powinno się stać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkc 1 Posted March 29, 2010 przelałem, jak przystało na pierwszy raz - same kłopoty: - najpierw nie mogłem ustawić rurki w wiadrze, więc trochę pomieszałem brzeczke;/ - potem okazało się, że piwa było mniej niż myślałem - i mam litr powietrza w gąsiorze 5-litrowym;/. - potem pękła mi rurka fermentacyjna do gąsiora, skleiłem taśmą ale widzę że i tak puszcza powietrze, bo poziom wody na 2 biegunach jest ciągle identyczny :rolleyes: oby tylko nic nie wybuchło (zapakowałem wszystko w worki foliowe....) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted March 30, 2010 Przy tak niskim blg nie wybuchnie chyba że z cukromierz oszukiwał Quote Share this post Link to post Share on other sites
uups 5 Posted March 30, 2010 (edited) śmiało możesz butelkować , przeniczne piwo powinno być mętne , atak poza tym to ładnie ci zeszło do 1,2 blg masz dokładne urządzenie Edited March 30, 2010 by uups Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkc 1 Posted March 30, 2010 (edited) trochę się o to martwiłem, bo w cukromierz pokazuje co innego jak się puści swobodnie od góry, a co innego jak się go zanurzy i pozwoli wypłynąć. Ale w obu przypadkach po obracaniu stukaniu palcem w próbówkę albo zostawieniu na pare minut osiąga 1 i kawałek kreseczki, więc przyjąłem umownie "1,2" ;] JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ?? w problemach zapomniałem dopisać - łyżeczką nie da się nasypać glukozy do butelki! musiałem na szybko zrobić lejek z papieru (mam nadzieje że nie zasyfiłem sobie piwa ) Edited March 30, 2010 by darkc Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 725 1 Items Posted March 30, 2010 JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ?? Woda 20°C powinien wskazywać ZERO Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted March 30, 2010 to zależy. Ja się naciąłem bo mam cukromierz 3 skalowy, i on jest ustawiony na 15°C. Sprawdź na nim na jaką temperaturę wyskalowany i w tej temperaturze woda destylowana powinna mieć 0. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cieplyl 14 Posted March 30, 2010 trochę się o to martwiłem, bo w cukromierz pokazuje co innego jak się puści swobodnie od góry, a co innego jak się go zanurzy i pozwoli wypłynąć. Ale w obu przypadkach po obracaniu stukaniu palcem w próbówkę albo zostawieniu na pare minut osiąga 1 i kawałek kreseczki, więc przyjąłem umownie "1,2" ;] JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ?? w problemach zapomniałem dopisać - łyżeczką nie da się nasypać glukozy do butelki! musiałem na szybko zrobić lejek z papieru (mam nadzieje że nie zasyfiłem sobie piwa ) Jak piwo będzie lekko gazowane to cukromierz może szaleć więc tym się nie przejmuj. Nie ma potrzeby tak dokładnego mierzenia °Blg, wystarczy na oko stwierdzić czy w ciągu np. 3 dni jest podobne. Quote Share this post Link to post Share on other sites