Skocz do zawartości

Porter bałtycki - twardość wody


Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o zalecaną twardość wody do portera bałtyckiego. Mam w kranie dosyć twardą wodę 325 ppm CaCO3 i zazwyczaj zmiękczam ja przepuszczając przez filtr osmotyczny. Pytanie jest czy jak w przypadku stouta twardość wody jest zaletą czy lepiej ją trochę zmiękczyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do ciemnych piw twarda woda będzie lepsza.

Oczywiście wpływ na smak piwa mają jeszcze inne "składniki" wody, ale jeśli chodzi o samą twardość - to twarda :) 

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.