Skocz do zawartości

Kilka piw z jednego zasypu


dyers_eve

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiast robić warki 20 litrowe jednego piwa, chciałbym zrobić kilka mniejszych. W związku z tym chciałbym zrobić większy zasyp tak, żeby z początkowego filtratu zrobić 5L RISa 30BLG, a z reszty 20L brzeczki którą podzieliłbym na 2 części i zrobił finalnie np. dry i milk stouta. Gar mam 50L więc zasypu trochę wejdzie. Obawiam się jedynie, że wszystkie piwa wyszłyby bardzo do siebie podobne, z tym że RIS najbardziej intensywny.
Jeśli coś takiego miałoby sens to czy ma ktoś może jakąś ciekawą recepturę z której możnaby zrobić te piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po Risie możesz coś wyczarować, ale nie zrobisz z jednego zacieru jednocześnie słodowego (sweet milk) i wytrawnego piwa (dry). Możesz sobie jednak dobrze sprawdzić różne chmielenia, dzieląc brzeczkę na 2 równe części (np. 2 różne single hopy po 10-15 L).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o parti-gyle.

http://notopopiwku.blogspot.com/2015/04/kilka-sow-o-partii-gyle.html

https://byo.com/mead/item/1963-parti-gyle-brewing-techniques

To pierwsza rzecz.

Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja.

I np. te dwa wysłodkowe stouty - jeden puść na Danstar Nottingham, drugi na Danstar Windsor a zobaczysz, ze piwa są różne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, zasada napisał:

Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja.

A zacieranie nie? Uwaga PaulCraft-a jest chyba zasadna, zacierając na słodko nie dostanie brzeczki do wytrawnego piwa i odwrotnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka razy zdarzyło mi się robić na jednym zasypie i wspólnym zacieraniu 2 piwa (oszczędność czasu). W moim przypadku było to weizen/american wheat, apa/ipa, apa/double ipa.

Oczywiście możesz zrobić też ris/dry stout, albo ris/american stout. Ale ris i milk stout to jak już ktoś wyżej pisał - nie widzę tego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.