dyers_eve 1 Posted December 11, 2017 Zamiast robić warki 20 litrowe jednego piwa, chciałbym zrobić kilka mniejszych. W związku z tym chciałbym zrobić większy zasyp tak, żeby z początkowego filtratu zrobić 5L RISa 30BLG, a z reszty 20L brzeczki którą podzieliłbym na 2 części i zrobił finalnie np. dry i milk stouta. Gar mam 50L więc zasypu trochę wejdzie. Obawiam się jedynie, że wszystkie piwa wyszłyby bardzo do siebie podobne, z tym że RIS najbardziej intensywny. Jeśli coś takiego miałoby sens to czy ma ktoś może jakąś ciekawą recepturę z której możnaby zrobić te piwa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PaulCraft 8 Posted December 11, 2017 Po Risie możesz coś wyczarować, ale nie zrobisz z jednego zacieru jednocześnie słodowego (sweet milk) i wytrawnego piwa (dry). Możesz sobie jednak dobrze sprawdzić różne chmielenia, dzieląc brzeczkę na 2 równe części (np. 2 różne single hopy po 10-15 L). Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 530 2 Items Posted December 12, 2017 Poczytaj o parti-gyle. http://notopopiwku.blogspot.com/2015/04/kilka-sow-o-partii-gyle.html https://byo.com/mead/item/1963-parti-gyle-brewing-techniques To pierwsza rzecz. Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja. I np. te dwa wysłodkowe stouty - jeden puść na Danstar Nottingham, drugi na Danstar Windsor a zobaczysz, ze piwa są różne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KHOT 30 Posted December 12, 2017 1 godzinę temu, zasada napisał: Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja. A zacieranie nie? Uwaga PaulCraft-a jest chyba zasadna, zacierając na słodko nie dostanie brzeczki do wytrawnego piwa i odwrotnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 530 2 Items Posted December 12, 2017 39 minut temu, KHOT napisał: A zacieranie nie? No jasne, że też. Skróciłem: Zasyp, zacieranie, chmielenie, drożdże, fermentacja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dyers_eve 1 Posted December 12, 2017 Z tymi dwoma piwami to był oczywiście tylko przykład. Czyli generalnie prócz różnego chmielenia lub różnych drożdży to nic więcej nie zdziałam, tak jak myślałem. Czyli jednak zasyp do każdego piwa osobno Dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted December 14, 2017 Kilka razy zdarzyło mi się robić na jednym zasypie i wspólnym zacieraniu 2 piwa (oszczędność czasu). W moim przypadku było to weizen/american wheat, apa/ipa, apa/double ipa. Oczywiście możesz zrobić też ris/dry stout, albo ris/american stout. Ale ris i milk stout to jak już ktoś wyżej pisał - nie widzę tego Quote Share this post Link to post Share on other sites