Jump to content
dyers_eve

Kilka piw z jednego zasypu

Recommended Posts

Zamiast robić warki 20 litrowe jednego piwa, chciałbym zrobić kilka mniejszych. W związku z tym chciałbym zrobić większy zasyp tak, żeby z początkowego filtratu zrobić 5L RISa 30BLG, a z reszty 20L brzeczki którą podzieliłbym na 2 części i zrobił finalnie np. dry i milk stouta. Gar mam 50L więc zasypu trochę wejdzie. Obawiam się jedynie, że wszystkie piwa wyszłyby bardzo do siebie podobne, z tym że RIS najbardziej intensywny.
Jeśli coś takiego miałoby sens to czy ma ktoś może jakąś ciekawą recepturę z której możnaby zrobić te piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po Risie możesz coś wyczarować, ale nie zrobisz z jednego zacieru jednocześnie słodowego (sweet milk) i wytrawnego piwa (dry). Możesz sobie jednak dobrze sprawdzić różne chmielenia, dzieląc brzeczkę na 2 równe części (np. 2 różne single hopy po 10-15 L).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj o parti-gyle.

http://notopopiwku.blogspot.com/2015/04/kilka-sow-o-partii-gyle.html

https://byo.com/mead/item/1963-parti-gyle-brewing-techniques

To pierwsza rzecz.

Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja.

I np. te dwa wysłodkowe stouty - jeden puść na Danstar Nottingham, drugi na Danstar Windsor a zobaczysz, ze piwa są różne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, zasada napisał:

Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja.

A zacieranie nie? Uwaga PaulCraft-a jest chyba zasadna, zacierając na słodko nie dostanie brzeczki do wytrawnego piwa i odwrotnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, KHOT napisał:

A zacieranie nie?

No jasne, że też. Skróciłem:

Zasyp, zacieranie, chmielenie, drożdże, fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tymi dwoma piwami to był oczywiście tylko przykład. Czyli generalnie prócz różnego chmielenia lub różnych drożdży to nic więcej nie zdziałam, tak jak myślałem. Czyli jednak zasyp do każdego piwa osobno ;) Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka razy zdarzyło mi się robić na jednym zasypie i wspólnym zacieraniu 2 piwa (oszczędność czasu). W moim przypadku było to weizen/american wheat, apa/ipa, apa/double ipa.

Oczywiście możesz zrobić też ris/dry stout, albo ris/american stout. Ale ris i milk stout to jak już ktoś wyżej pisał - nie widzę tego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.