Jump to content
Sign in to follow this  
BC BROWAR DOMOWY

PROBLEM zacieranie, brzeczka PILS

Recommended Posts

Witam 

Wyskoczył  mi dziś problem z z brzeczką warka była pisana na 12st. Blg 22 litry
Po zatarciu (słód Pilzneński 2,5-5 EBC 100% zasypu) wysłodziłem na maksa nie przekraczając  dolnej granicy 2st. Blg.  Brzeczki miałem 32 litry o mocy 7 Blg. Już podczas  wysładzania zaczęło mi coś nie grać bo zwykle przy takich warkach jak zaczynam filtrować to blg jest znacznie wyższy, pomiar blg wykonuje refraktometrem czyli dosyć dokładnie i szybko. Po gotowaniu około 1,5 godziny zostało 22L o mocy 9,5 blg  krótko mówiąc uciekły mi jakieś dobre 2 - 3 stopnie. Słód ładnie ześrutowany,  stosunek wody do słodu około 5 litrów.

Edited by BC BROWAR DOMOWY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troche malo informacji, jak dlugo zacierana, w jakich temperaturach i w jaki sposob przebieglo wysladzanie?

 

Miales tez rzadki zacier (1:5) a to oznacza rowniez spadek wydajnosci.

Edited by luki161

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jakie było ph zacieru? Jakie masz ph wody w kranie (zakładam ze użyłeś kranowki). 100% słodu pilznenskiego może nie zbić ph zacieru do odpowiedniego dla działania enzymów że słodu. Miałem tak samo na początku warzenia, wodę mam dość twarda. Od chwili gdy zacząłem dbać o ph i wodę w ogóle zniknęło sporo problemów. Wydajność oscyluje wokoło 86 wg brewtarget.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, BelgLover napisał:

Jakie było ph zacieru? Jakie masz ph wody w kranie (zakładam ze użyłeś kranowki). 100% słodu pilznenskiego może nie zbić ph zacieru do odpowiedniego dla działania enzymów że słodu. Miałem tak samo na początku warzenia, wodę mam dość twarda. Od chwili gdy zacząłem dbać o ph i wodę w ogóle zniknęło sporo problemów. Wydajność oscyluje wokoło 86 wg brewtarget.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

bez przesady z tą modyfikacją

19 godzin temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Witam 

Wyskoczył  mi dziś problem z z brzeczką warka była pisana na 12st. Blg 22 litry
Po zatarciu (słód Pilzneński 2,5-5 EBC 100% zasypu) wysłodziłem na maksa nie przekraczając  dolnej granicy 2st. Blg.  Brzeczki miałem 32 litry o mocy 7 Blg. Już podczas  wysładzania zaczęło mi coś nie grać bo zwykle przy takich warkach jak zaczynam filtrować to blg jest znacznie wyższy, pomiar blg wykonuje refraktometrem czyli dosyć dokładnie i szybko. Po gotowaniu około 1,5 godziny zostało 22L o mocy 9,5 blg  krótko mówiąc uciekły mi jakieś dobre 2 - 3 stopnie. Słód ładnie ześrutowany,  stosunek wody do słodu około 5 litrów.

W jakiej ilości wody zacierałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, anteks napisał:

bez przesady z tą modyfikacją

B-R-A-W-O!

 

3 minuty temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Jakieś 5 litrów na kilogram zasypu

to jest przyczyna - lepiej zacierac gęsciej i więcej wysłodzić niż na odwrót 

 

na początku mojej przygody z piwowarstwem domowym zacierałem infuzyjnie wielostopniowo - do tego doszla panika i nieznajomosc sprzetu i skonczylo sie niska wydajnoscia - ale piwo było super!

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, FurioSan napisał:

B-R-A-W-O!

 

to jest przyczyna - lepiej zacierac gęsciej i więcej wysłodzić niż na odwrót 

 

na początku mojej przygody z piwowarstwem domowym zacierałem infuzyjnie wielostopniowo - do tego doszla panika i nieznajomosc sprzetu i skonczylo sie niska wydajnoscia - ale piwo było super!

Musi coś w tym być bo takie anomalie może aż nie w takim stopniu były zauważane przy podobnym stosunku wody do słodu w warkach poprzednich - jak zacierałem podwójne warki tj. 44l to stosunek wody do ziarna był od 3 do maksymalnie 3,5-4 litrów wody i problem nie występował,  chciałem też sprawdzić czy ktoś miał podobny  problem i czy może się podzielić swoją wiedzą - tak że dziękuję za podpowiedzi:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.