Jump to content
Sign in to follow this  
Kuba Pietraszko

Mała warstwa "zdrowych" drożdży w gęstwie

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na forum, więc prosiłbym o wyrozumiałość. 

 

Oczywiście tematów o gęstwie jest multum, ale wydaje mi się, że każdy przypadek jest na tyle indywidualny, że warto założyć nowy temat.

Zebrałem gęstwę z piwa 13,5 BLG, suchych drożdży LIBERTY BELL ALE M36 Mangrove Jack's, które wykorzystałem do mojego new englanda. 

Gęstwa można powiedzieć że jako tako się rozdzieliła, tylko że warstwa drożdży, które opadły jak widać na zdjęciu jest b. duża, a ta na powierzchni jest po prostu mała. 

Czy taka gęstwa  nadaje się , może ją przemyć kilka razy, może nie bawić się w to i po prostu zadać? Dodam, że już raz zadawałem drożdże z gęstwy po US-05 gdzie zupełnie nie zaszło rozwarstwienie gęstwy, a piwo wyszło bardzo dobrze, co prawda zeszło z 17 BLG tylko do 5 BLG, ale to chyba kwestia zacierania, bo piwo nie "dochodzi" w butelkach i jest z nim wszystko ok. 

 

Z góry dzięki za odpowiedź ;) 

gęstwa.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź ;)  wydawało mi się ze drożdże powinny się bardziej rozwarstwić, a ta jasna warstwa powinna być zdecydowanie większa ale skoro jest ok, to nie będę się martwił przy użyciu jej ponownie. No chyba, że pojawi się jakiś dziwny zapach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może słabe zdjęcie, ale ja nie widzę na nim chmielin i martwych drożdży. Widocznie masz świeżą, zdrową gęstwę.

Jak masz wątpliwości, bo gęstwa jest stara, ale nie śmierdzi to możesz zrobić starter. Lub pizzę i użyć nowej fiolki lub paczki suchych ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam dobrze przepłukać, wtedy się ładnie rozwarstwia. Ja robię tak, że zalewam większy słoik wrzątkiem, jak ostygnie to odlewam połowę tej wody i następnie całą gęstwę przenoszę do słoika z wodą. Następnie bełtam i czekam aż wszystko opadnie :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.