Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem, 

zwracam się do was bo już sam nie wiem co mam sądzić o pomiarach ekstraktu. Mam dwa refraktometry optyczne  i dwa szklane z Biowinu. Podczas zacierania, gotowania i fermentacji burzliwej używałem tylko optyczne i za każdym razem wyniki wychodziły różne -+2 BRIX przy dwóch refraktometrach ( oczywiście skalibrowane). Na koniec fermentacji cichej dla testu wygrzebałem cukromierze i zrobiłem pomiar na dwóch optycznych i dwóch tradycyjnych. Wyniki mnie rozbiły. 

1 Optyczny 7,0 BRIX

2 Optyczny 6,5 BRIX

1 Szklaniak 2,5 BLG

2 Szklaniak 2,5 BLG

Nie wiem co mam o tym sądzić i skłaniał bym się ku temu, że wszystkie poprzednie pomiary można sobie ...

Jakieś mądre sugestie?

PS. sprzęt myty za każdym razem, wszystko robione jak należy.

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Edytowane przez Zukowiec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Zukowiec napisał:

za każdym razem wyniki wychodziły różne -+2 BRIX przy dwóch refraktometrach ( oczywiście skalibrowane)

Wiesz piszesz tak pewnie o tym skalibrowaniu, że sam zacząłem się zastanawiać o co chodzi?

Jednak to

8 minut temu, Zukowiec napisał:

1 Refraktometr 7,5 BRIX

2 Refraktometr 6,5 BRIX

1 Cukromierz 2,5 BLG

2 Cukromierz 2,5 BLG

Nie wiem co mam o tym sądzić i skłaniał bym się, że wszystkie poprzednie pomiary można sobie ...

pokazuje, że tak jak nie masz pojęcia o tym co mierzy w rzeczywistości refraktometr, tak i chyba nie masz pojęcia o tym jak go skalibrować :(

No ale już wiemy, że masz dużo sprzętu pomiarowego :P

 

EDIT

I znowu się nabrałem na tą piaskownicę :(

To żeby nie było, odczyt z refraktometru dla brzeczki fermentującej należy przeliczyć za pomocą odpowiedniego kalkulatora,

a dlaczego to już może sobie doczytasz gdzieś, gdzie mądrzejsi o tym piszą :polew:

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest piaskownica czy zjazd dla profesorów? Nie będę ci tłumaczył co do czego mam i skąd bo nie o to tu chodzi.

 

 

Edytowane przez Zukowiec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już się kupi jakiś sprzęt (nawet w dwóch egzemplarzach) to warto wiedzieć do czego on służy i jak się go używa. Wyniki z refraktometru się przelicza jeśli mierzymy ciecz z alkoholem. @Dr2 już Ci to napisał i nie się na co obruszać tylko doczytać co i jak bo po raz kolejny jest poruszany ten sam trywialny temat, tylko tytuły postów sie różnią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Zukowiec napisał:

To jest piaskownica czy zjazd dla profesorów? Nie będę ci tłumaczył co do czego mam i skąd bo nie o to tu chodzi.

Z niczego mi się tutaj nie musisz tłumaczyć (i nawet bym nie chciał) i jak słusznie zauważyłeś piaskownica może i nie jest dla profesorów, ale zadając pytanie trzeba się liczyć z tym iż odpowiedź niekoniecznie musi się komuś podobać :(

Przykro mi , iż wyszło na to, że chyba nie odrobiłeś lekcji z fizyki.

BTW, czy ja się pytałem po co i skąd je masz? (jestem chyba ostatnim którego to interesuje)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Możecie jeszcze podać tutaj wzór na korektę pomiaru gęstości końcowej optycznym refraktometrem?

 

 

Edytowane przez Zukowiec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Nie to żebym się jakoś specjalnie na refraktometrze znał, ale wydaje mi się, że ŹLE zrozumieliście autora tematu.

Refraktometru używał PRZED fermentacją, w trakcie warzenia, a areometru PO skończonej burzliwej.

Tak przynajmniej to rozumiem ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, ksiegarz5 napisał:

ŹLE zrozumieliście autora tematu.

 

Godzinę temu, Zukowiec napisał:

Na koniec fermentacji cichej dla testu wygrzebałem cukromierze i zrobiłem pomiar na dwóch optycznych i dwóch tradycyjnych.

Chyba jednak nie.

3 minuty temu, Zukowiec napisał:

wzór na korektę pomiaru gęstości końcowe

do tego służą kalkulatory, tak na tacy to np.: https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction

ale jest wiele innych

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie go rozpracowuje. Jeszcze raz dzięki. Szkoda, że do konkretnych porad tutaj trzeba przegrzebać się przez morze niepotrzebnych i uszczypliwych komentarzy (chyba to minus wszystkich forum). Na szczęście już wiem na czym stoję i już jestem spokojny. Fakt źle się przygotowałem, ale jest to dziedzina bardzo szeroka i na wszystko przychodzi czas.

 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Zukowiec napisał:

przegrzebać się przez morze niepotrzebnych

Niestety kolejne posty w tym samym temacie nie poprawiają tej sytuacji. Kiedyś zanim ktoś odpalił palnik albo napisał coś na forum to podstawy miał dawno opanowane (przynajmniej w teorii), niestety obecnie coraz mniej takich przypadków. Zachęcam wszystkich do czytania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj tam, człowiek zapomina albo z wrażenia przestaje myśleć - tak było z moim 1 pomiarem piwa przed zlewaniem do butelek. Wiedziałem że refraktometr ma zaburzony pomiar, ale jak zobaczyłem prawie 11 Brix przy piwie co 3 tyg siedział na fermentacji - to szczena mi opadła :D dodam, że użyłem pytania na chacie i musiałem się nastawić na kpiny - bo niby tyle się o tym pisze :)

Co do kolegi sprzętowca ;):D nadmiar sprzętu też nie jest dobry. Bo łatwo popaść w paranoje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze z tego samego powodu jest mi ciężko przełamać się do forum. Zazwyczaj rządzi w nich przysłowie "Zapomniał wół jak cielęciem był". Problem jest taki, że prawie nigdy pierwsza odpowiedź nie kończy wątku i rozbudowuje się do momentu, że za rok przez ten syf nie chce się nikt przebijać bo nie wie czy akurat w tym wątku znajdzie satysfakcjonującą go odpowiedź. Dwa szklane to pozostałość z winiarstwa, jeden optyczny jest mój, a drugi na sprzedaż (jak ktoś chce to zapraszam na priv). Pierwszy raz zastosowałem cztery dla testu. Korzystam z Książki "Domowe warzenie piwa" i w niej nie ma balingometru optycznego, dla tego zgłosiłem się do was bo do kogo niby miałem :) W ogólnym rozrachunku w porządku, nauczyłem się wczoraj sporo,  za co bardzo dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:D Oj - nauczysz się jeszcze więcej. Najważniejsze - to nie zamykać się na wiedzę i nauki podawanej tutaj. polecam coś co wczoraj dostałem do poduszki: Garść ciekawych informacji od "Dagome" i przeglądnij następne w tej serii. BTW - chciałbym dorwać materiały z tego szkolenia bo na filmie słabo widzieć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Oj - nauczysz się jeszcze więcej. Najważniejsze - to nie zamykać się na wiedzę i nauki podawanej tutaj. polecam coś co wczoraj dostałem do poduszki:
i przeglądnij następne w tej serii. BTW - chciałbym dorwać materiały z tego szkolenia bo na filmie słabo widzieć.
Napisz do Czesława,jak ma ,pewnie ci materiały wyśle. Nawet tutaj na forum.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×