Zukowiec 1 Posted December 10, 2017 (edited) Czołem, zwracam się do was bo już sam nie wiem co mam sądzić o pomiarach ekstraktu. Mam dwa refraktometry optyczne i dwa szklane z Biowinu. Podczas zacierania, gotowania i fermentacji burzliwej używałem tylko optyczne i za każdym razem wyniki wychodziły różne -+2 BRIX przy dwóch refraktometrach ( oczywiście skalibrowane). Na koniec fermentacji cichej dla testu wygrzebałem cukromierze i zrobiłem pomiar na dwóch optycznych i dwóch tradycyjnych. Wyniki mnie rozbiły. 1 Optyczny 7,0 BRIX 2 Optyczny 6,5 BRIX 1 Szklaniak 2,5 BLG 2 Szklaniak 2,5 BLG Nie wiem co mam o tym sądzić i skłaniał bym się ku temu, że wszystkie poprzednie pomiary można sobie ... Jakieś mądre sugestie? PS. sprzęt myty za każdym razem, wszystko robione jak należy. Z góry dziękuje za odpowiedzi Edited December 10, 2017 by Zukowiec Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted December 10, 2017 (edited) 8 minut temu, Zukowiec napisał: za każdym razem wyniki wychodziły różne -+2 BRIX przy dwóch refraktometrach ( oczywiście skalibrowane) Wiesz piszesz tak pewnie o tym skalibrowaniu, że sam zacząłem się zastanawiać o co chodzi? Jednak to 8 minut temu, Zukowiec napisał: 1 Refraktometr 7,5 BRIX 2 Refraktometr 6,5 BRIX 1 Cukromierz 2,5 BLG 2 Cukromierz 2,5 BLG Nie wiem co mam o tym sądzić i skłaniał bym się, że wszystkie poprzednie pomiary można sobie ... pokazuje, że tak jak nie masz pojęcia o tym co mierzy w rzeczywistości refraktometr, tak i chyba nie masz pojęcia o tym jak go skalibrować No ale już wiemy, że masz dużo sprzętu pomiarowego EDIT I znowu się nabrałem na tą piaskownicę To żeby nie było, odczyt z refraktometru dla brzeczki fermentującej należy przeliczyć za pomocą odpowiedniego kalkulatora, a dlaczego to już może sobie doczytasz gdzieś, gdzie mądrzejsi o tym piszą Edited December 10, 2017 by Dr2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zukowiec 1 Posted December 10, 2017 (edited) To jest piaskownica czy zjazd dla profesorów? Nie będę ci tłumaczył co do czego mam i skąd bo nie o to tu chodzi. Edited December 10, 2017 by Zukowiec Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arkis 11 1 Items Posted December 10, 2017 Niech Ci przez niektórych zwany Św. Tomasz z Kopyru uzasadni twoją wątpliwość Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted December 10, 2017 Jak już się kupi jakiś sprzęt (nawet w dwóch egzemplarzach) to warto wiedzieć do czego on służy i jak się go używa. Wyniki z refraktometru się przelicza jeśli mierzymy ciecz z alkoholem. @Dr2 już Ci to napisał i nie się na co obruszać tylko doczytać co i jak bo po raz kolejny jest poruszany ten sam trywialny temat, tylko tytuły postów sie różnią. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted December 10, 2017 7 minut temu, Zukowiec napisał: To jest piaskownica czy zjazd dla profesorów? Nie będę ci tłumaczył co do czego mam i skąd bo nie o to tu chodzi. Z niczego mi się tutaj nie musisz tłumaczyć (i nawet bym nie chciał) i jak słusznie zauważyłeś piaskownica może i nie jest dla profesorów, ale zadając pytanie trzeba się liczyć z tym iż odpowiedź niekoniecznie musi się komuś podobać Przykro mi , iż wyszło na to, że chyba nie odrobiłeś lekcji z fizyki. BTW, czy ja się pytałem po co i skąd je masz? (jestem chyba ostatnim którego to interesuje) 1 Mibor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zukowiec 1 Posted December 10, 2017 (edited) Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Możecie jeszcze podać tutaj wzór na korektę pomiaru gęstości końcowej optycznym refraktometrem? Edited December 10, 2017 by Zukowiec Quote Share this post Link to post Share on other sites
ksiegarz5 8 Posted December 10, 2017 Witam Nie to żebym się jakoś specjalnie na refraktometrze znał, ale wydaje mi się, że ŹLE zrozumieliście autora tematu. Refraktometru używał PRZED fermentacją, w trakcie warzenia, a areometru PO skończonej burzliwej. Tak przynajmniej to rozumiem ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted December 10, 2017 2 minuty temu, ksiegarz5 napisał: ŹLE zrozumieliście autora tematu. Godzinę temu, Zukowiec napisał: Na koniec fermentacji cichej dla testu wygrzebałem cukromierze i zrobiłem pomiar na dwóch optycznych i dwóch tradycyjnych. Chyba jednak nie. 3 minuty temu, Zukowiec napisał: wzór na korektę pomiaru gęstości końcowe do tego służą kalkulatory, tak na tacy to np.: https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction ale jest wiele innych Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zukowiec 1 Posted December 10, 2017 Właśnie go rozpracowuje. Jeszcze raz dzięki. Szkoda, że do konkretnych porad tutaj trzeba przegrzebać się przez morze niepotrzebnych i uszczypliwych komentarzy (chyba to minus wszystkich forum). Na szczęście już wiem na czym stoję i już jestem spokojny. Fakt źle się przygotowałem, ale jest to dziedzina bardzo szeroka i na wszystko przychodzi czas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted December 10, 2017 1 minutę temu, Zukowiec napisał: przegrzebać się przez morze niepotrzebnych Niestety kolejne posty w tym samym temacie nie poprawiają tej sytuacji. Kiedyś zanim ktoś odpalił palnik albo napisał coś na forum to podstawy miał dawno opanowane (przynajmniej w teorii), niestety obecnie coraz mniej takich przypadków. Zachęcam wszystkich do czytania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tombatold 5 Posted December 11, 2017 Oj tam, człowiek zapomina albo z wrażenia przestaje myśleć - tak było z moim 1 pomiarem piwa przed zlewaniem do butelek. Wiedziałem że refraktometr ma zaburzony pomiar, ale jak zobaczyłem prawie 11 Brix przy piwie co 3 tyg siedział na fermentacji - to szczena mi opadła dodam, że użyłem pytania na chacie i musiałem się nastawić na kpiny - bo niby tyle się o tym pisze Co do kolegi sprzętowca nadmiar sprzętu też nie jest dobry. Bo łatwo popaść w paranoje. 1 Zukowiec reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zukowiec 1 Posted December 11, 2017 Zawsze z tego samego powodu jest mi ciężko przełamać się do forum. Zazwyczaj rządzi w nich przysłowie "Zapomniał wół jak cielęciem był". Problem jest taki, że prawie nigdy pierwsza odpowiedź nie kończy wątku i rozbudowuje się do momentu, że za rok przez ten syf nie chce się nikt przebijać bo nie wie czy akurat w tym wątku znajdzie satysfakcjonującą go odpowiedź. Dwa szklane to pozostałość z winiarstwa, jeden optyczny jest mój, a drugi na sprzedaż (jak ktoś chce to zapraszam na priv). Pierwszy raz zastosowałem cztery dla testu. Korzystam z Książki "Domowe warzenie piwa" i w niej nie ma balingometru optycznego, dla tego zgłosiłem się do was bo do kogo niby miałem W ogólnym rozrachunku w porządku, nauczyłem się wczoraj sporo, za co bardzo dziękuję Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tombatold 5 Posted December 12, 2017 Oj - nauczysz się jeszcze więcej. Najważniejsze - to nie zamykać się na wiedzę i nauki podawanej tutaj. polecam coś co wczoraj dostałem do poduszki: Garść ciekawych informacji od "Dagome" i przeglądnij następne w tej serii. BTW - chciałbym dorwać materiały z tego szkolenia bo na filmie słabo widzieć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted December 12, 2017 Oj - nauczysz się jeszcze więcej. Najważniejsze - to nie zamykać się na wiedzę i nauki podawanej tutaj. polecam coś co wczoraj dostałem do poduszki: i przeglądnij następne w tej serii. BTW - chciałbym dorwać materiały z tego szkolenia bo na filmie słabo widzieć. Napisz do Czesława,jak ma ,pewnie ci materiały wyśle. Nawet tutaj na forum.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka 1 Zukowiec reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted December 12, 2017 7 minut temu, Tombatold napisał: BTW - chciałbym dorwać materiały z tego szkolenia bo na filmie słabo widzieć. To łap: https://ufile.io/bvgld 1 Tombatold reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tombatold 5 Posted December 12, 2017 i o to chodzi - serdeczne dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites