seevin 2 Posted December 10, 2017 Przymierzam się do zrobienia porteru bałtyckiego, wybrałem tą recepturę: https://www.wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Chorzowski_II),_Jan_Krysiak_(wena) Nie robiłem wcześniej piwa z użyciem drożdży płynnych, na chwilę obecną nie posiadam żadnej gęstwy - pytanie, czy 1l startera z drożdży Wyeast Munich Lager wystarczy? W miejscu, w którym planuję postawić fermentor temperatura jest na poziomie ok. 12,5 stopni - czy będzie ok? Czym ewentualnie grozi wyższa temperatura od zalecanej w recepturze (10)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WujekStaszek 13 Posted December 10, 2017 1 litr to według mnie zdecydowanie za mało - w przypadku tak mocnego piwa warto byłoby zrobić kilkustopniowy starter, bo nie wiadomo w jakiej kondycji będą drożdże które kupisz. A już najlepiej byłoby zrobić jakieś piwo wcześniej, a gęstwę użyć do porteru. 12,5 stopnia to również zbyt wysoka temperatura. Optymalnie byłoby jakieś 8-9, gdyż brzeczka podczas pracy będzie miała w Twoim przypadku jakieś 15 stopni, a to już zdecydowanie zbyt dużo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 548 1 Items Posted December 10, 2017 Bez gęstwy w ogóle do tego nie podchodź. Starter musiałby mieć chyba z 10-15 litrów. Temperatura też za wysoka, będzie estrowe i alkoholowe/fuzlowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
seevin 2 Posted December 10, 2017 Ok, w takim razie na początek zrobię jakiegoś lagera. Czy w w/w temperaturze mogę go zrobić na tych drożdżach, żeby uzyskać dobrą gęstwę? Warka 10L wystarczy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 548 1 Items Posted December 10, 2017 14 minut temu, seevin napisał: Ok, w takim razie na początek zrobię jakiegoś lagera. Czy w w/w temperaturze mogę go zrobić na tych drożdżach, żeby uzyskać dobrą gęstwę? Warka 10L wystarczy? Możesz zrobić, gęstwa będzie ok i wystarczy, tyle że ten lager będzie też estrowy w takiej temperaturze. No i pamiętaj, że do 10l lagera i tak potrzebujesz 1-1,5l starter, zależnie od wieku drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 10, 2017 (edited) 20 minut temu, Oskaliber napisał: No i pamiętaj, że do 10l lagera i tak potrzebujesz 1-1,5l starter, zależnie od wieku drożdży. Nawet jak będzie to 11? Mr.Malty do 3 galonów 1.044 oblicza jedną paczkę 11,5 g sucharów. Osobiście robiłem 19 litrów na 2 paczkach w34/70 a na gęstwie goniłem koźlaki. Ja przy tej temperaturze jednak zdecydowałbym się robić piwo na neutralnym, dobrze radzącym sobie w tych temperaturach szczepie górnej fermentacji (Nottinghamy?) a plany na rasowego bałtyka zostawić na wtedy gdy będziesz miał warunki. Edited December 10, 2017 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted December 10, 2017 Bez porządnie rozpędzonej gęstwy nawet nie podchodź do tematu bo się sparzysz i ciężko będzie Ci ponownie podjąć temat Baltic Porteru. Fermentowałem piwa szczepem Munich Lager w 13 st i nie produkowały ogromnej ilości estrów. Przy objętości 10l warki schłodziłbym brzeczkę do 9 st dodał gęstwę. Temperatura nie powinna bardzo szybko wzrosnąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 548 1 Items Posted December 10, 2017 (edited) 40 minut temu, zasada napisał: Nawet jak będzie to 11? Mr.Malty do 3 galonów 1.044 oblicza jedną paczkę 11,5 g sucharów. Osobiście robiłem 19 litrów na 2 paczkach w34/70 a na gęstwie goniłem koźlaki. No ale przecież drożdże płynne a suchary to zupełnie inna ilość komórek. 2 paczki w34 do 19 litrów lagera 11blg jak najbardziej wystarczą (tak samo jak jedna do 10 litrów), co nie zmienia zupełnie faktu, że 1 fiolka płynnych do 10 litrów 11blg nie wystarczy, nawet gdyby drożdże wyszły wczoraj z laboratorium. Możesz zresztą też sobie to wklepać w mrmalty. Edited December 10, 2017 by Oskaliber Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 10, 2017 23 minuty temu, Oskaliber napisał: No ale przecież drożdże płynne a suchary to zupełnie inna ilość komórek. OK, jasne. Nie przeczytałem ze zrozumieniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites