Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

 

Zacząłem próbować nastawiać piwo z zadaniem gęstwy drożdżowej (drożdże S-23, temperatura  fermentacji około 14st. nastawy 11-12blg) - zaznaczę, że gęstwa jest zadawana do nowego piwa na świeżo po fermentacji burzliwej, sterylną łyżką zbieram tylko jasny osad z dna fermentora i około 100ml daje do ciepłej brzeczki 500ml 35st. C, żeby drożdże się namnożyły (są w takim stanie około godziny) - póki co raz zebrałem gęstwę z oryginału i teraz ponownie - po zlaniu piw na cichą fermentację nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jednak chciałem sięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów jakie drożdże się do tego zabiegu nadają, cy ilość takich zabiegów jest jakoś ograniczona, zaznaczę że wszystkie czynności są wykonywane z zachowaniem wysokich standardów czystości.

 

Pozdrawiam
BC BROWAR DOMOWY

Edytowane przez BC BROWAR DOMOWY

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach



Witam 
Zacząłem próbować nastawiać piwo z zadaniem gęstwy drożdżowej (drożdże S-23, temperatura  fermentacji około 14st.) - zaznaczę, że gęstwa jest pobierana na świeżo  z fermentacji burzliwej i około 100ml daje do ciepłej brzeczki  35st. żeby drożdże się namnożyły (są w takim stanie około godziny) - póki co raz zebrałem gęstwę z oryginału i teraz ponownie - po zlaniu piw na cichą fermentację nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jednak chciałem sięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów jakie drożdże się do tego zabiegu nadają, cy ilość takich zabiegów jest jakoś ograniczona, zaznaczę że wszystkie czynności są wykonywane z zachowaniem wysokich standardów czystości.
 
Pozdrawiam
BC BROWAR DOMOWY


Do ciepłej brzeczki? Nie wiem czy to dobry pomysł robiąc to z drozdzami dolnej fermentacji jakimi sa s23. Drożdże w wyższych temperaturach dostają małpiego rozumu wytwarzają dodatkowe aromaty i smaki, które są może i dla niektórych piw pożądane. Do tego służą jednak inne drożdże górnej fermentacji. W celu namnożenia drożdży należy zrobić starter. Najlepiej przy użyciu mieszadła magnetycznego i kolby laboratoryjnej. Brzeczka z drożdżami wprowadzona w ruch powoduje że drożdże się namnażają...

Więcej tu https://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starterów_drożdżowych




Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie polecał bym dodawać ich do 35°C jak mówisz że normalnie przebywają w 17 stopniach pozniej chłodzisz to moze byc dla nich dosyć niekorzystne. Jak chcesz je pobudzić to lepiej o zaledwie kilka stopni np 22-25. Suchary spokojnie mozesz wykorzystać kilka razy, w przypadku mocniejszych piw nawet polecał bym używać gęstwy. Ja z tego co pamietam to najwiecej dla testow chyba z 8 razy użyłem za 4 razem chyba najlepszy efekt dały później było też dobrze, zakonczyłem na 8 bo juz nie chciałem bardziej kusić. Gdzies czytałem ze sa piwowarzy co suchary nawet po 12 razy potrafili. A co do płynnych to nie wyobrazam sobie wywalic gestwy np po 2 warkach. Jak piwo było dobre bez infekcji to było by to całkowitym marnotrawstwem. A i gestwe mozna też mrozić :) ja z ciekawosci zamroziłem wb-06 na 7 miesięcy. Nastepnie po odmrożeniu potrzymałem w temperaturze pokojowej ok 4h dodałem do brzeczki 25c potrzymałem z godzinke i siup do 20c. A i to był jeden cały mocz box. Wiec mozna i efekty sa nawet zadowalające.

Edit nie doczytałem jezeli robisz to z s23, przeczytałem s33....

No to całkowicie bym odradzał 35c

Dla nich 20 to juz za dużo 

Edytowane przez misiek4251

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Suche drożdże też zadaję w takiej temperaturze i jak czytam odpowiedź to zastanawiam się czy brzeczka powinna być bardziej schładzana nim wpuści się drożdże

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pojemnik na mocz z apteki. Sterylny o pojemnosci 120ml, jako ze musiałem zostawić miejsce na zwiekszanie objetosci płynu to gestwy było tam 100ml 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słaby pomysł z tymi 35C. Gęstwa nie potrzebuje żadnego namnażania, bo jest tam pełno drożdży. Sprawdzasz w kalkulatorze ile potrzebujesz do danego piwa, wrzucasz łyżką gęstwę i wszystko. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie nie bez kalkulatora pracowałem - widze parę wskazówek co do pracy z drożdżami na pewno się nimi posłużę
Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, trochę inne pytanie dotyczące zbierania gęstwy. 

Czy można zebrać gęstwę bez przelewania na cichą? Po dwóch, trzech tygodniach trzymania nad drożdżami?

 

Obecnie mam w fermentorach swoje dwa pierwsze piwa z zacieraniem.

Jedno to American Wheat na  Nottingham Ale Yeast.  Planuje rozlewać po około dwóch tygodniach, jeśli nie będzie schodzić. Podobno pszenicznego nie warto zbyt długo trzymać.

Drugie to Dry Stout na S-04 które planuje rozlewać po około trzech tygodniach.

 

Czy zebranie gęstwy po takim czasie będzie miało jakieś negatywne skutki?

Gęstwę z Nottingham, użyłbym w przeciągu tygodnia najprawdopodobniej do Session IPA, ewentualnie do APA.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Śmiało zbieraj i zadawaj. Jak używasz kalkulatorów to wiek gęstwy liczy się od skończenia fermentacji a daty zbierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×