Jump to content

Recommended Posts

Witam 

 

Zacząłem próbować nastawiać piwo z zadaniem gęstwy drożdżowej (drożdże S-23, temperatura  fermentacji około 14st. nastawy 11-12blg) - zaznaczę, że gęstwa jest zadawana do nowego piwa na świeżo po fermentacji burzliwej, sterylną łyżką zbieram tylko jasny osad z dna fermentora i około 100ml daje do ciepłej brzeczki 500ml 35st. C, żeby drożdże się namnożyły (są w takim stanie około godziny) - póki co raz zebrałem gęstwę z oryginału i teraz ponownie - po zlaniu piw na cichą fermentację nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jednak chciałem sięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów jakie drożdże się do tego zabiegu nadają, cy ilość takich zabiegów jest jakoś ograniczona, zaznaczę że wszystkie czynności są wykonywane z zachowaniem wysokich standardów czystości.

 

Pozdrawiam
BC BROWAR DOMOWY

Edited by BC BROWAR DOMOWY

Share this post


Link to post
Share on other sites



Witam 
Zacząłem próbować nastawiać piwo z zadaniem gęstwy drożdżowej (drożdże S-23, temperatura  fermentacji około 14st.) - zaznaczę, że gęstwa jest pobierana na świeżo  z fermentacji burzliwej i około 100ml daje do ciepłej brzeczki  35st. żeby drożdże się namnożyły (są w takim stanie około godziny) - póki co raz zebrałem gęstwę z oryginału i teraz ponownie - po zlaniu piw na cichą fermentację nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jednak chciałem sięgnąć opinii bardziej doświadczonych piwowarów jakie drożdże się do tego zabiegu nadają, cy ilość takich zabiegów jest jakoś ograniczona, zaznaczę że wszystkie czynności są wykonywane z zachowaniem wysokich standardów czystości.
 
Pozdrawiam
BC BROWAR DOMOWY


Do ciepłej brzeczki? Nie wiem czy to dobry pomysł robiąc to z drozdzami dolnej fermentacji jakimi sa s23. Drożdże w wyższych temperaturach dostają małpiego rozumu wytwarzają dodatkowe aromaty i smaki, które są może i dla niektórych piw pożądane. Do tego służą jednak inne drożdże górnej fermentacji. W celu namnożenia drożdży należy zrobić starter. Najlepiej przy użyciu mieszadła magnetycznego i kolby laboratoryjnej. Brzeczka z drożdżami wprowadzona w ruch powoduje że drożdże się namnażają...

Więcej tu https://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starterów_drożdżowych




Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie polecał bym dodawać ich do 35°C jak mówisz że normalnie przebywają w 17 stopniach pozniej chłodzisz to moze byc dla nich dosyć niekorzystne. Jak chcesz je pobudzić to lepiej o zaledwie kilka stopni np 22-25. Suchary spokojnie mozesz wykorzystać kilka razy, w przypadku mocniejszych piw nawet polecał bym używać gęstwy. Ja z tego co pamietam to najwiecej dla testow chyba z 8 razy użyłem za 4 razem chyba najlepszy efekt dały później było też dobrze, zakonczyłem na 8 bo juz nie chciałem bardziej kusić. Gdzies czytałem ze sa piwowarzy co suchary nawet po 12 razy potrafili. A co do płynnych to nie wyobrazam sobie wywalic gestwy np po 2 warkach. Jak piwo było dobre bez infekcji to było by to całkowitym marnotrawstwem. A i gestwe mozna też mrozić :) ja z ciekawosci zamroziłem wb-06 na 7 miesięcy. Nastepnie po odmrożeniu potrzymałem w temperaturze pokojowej ok 4h dodałem do brzeczki 25c potrzymałem z godzinke i siup do 20c. A i to był jeden cały mocz box. Wiec mozna i efekty sa nawet zadowalające.

Edit nie doczytałem jezeli robisz to z s23, przeczytałem s33....

No to całkowicie bym odradzał 35c

Dla nich 20 to juz za dużo 

Edited by misiek4251

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suche drożdże też zadaję w takiej temperaturze i jak czytam odpowiedź to zastanawiam się czy brzeczka powinna być bardziej schładzana nim wpuści się drożdże

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słaby pomysł z tymi 35C. Gęstwa nie potrzebuje żadnego namnażania, bo jest tam pełno drożdży. Sprawdzasz w kalkulatorze ile potrzebujesz do danego piwa, wrzucasz łyżką gęstwę i wszystko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie, trochę inne pytanie dotyczące zbierania gęstwy. 

Czy można zebrać gęstwę bez przelewania na cichą? Po dwóch, trzech tygodniach trzymania nad drożdżami?

 

Obecnie mam w fermentorach swoje dwa pierwsze piwa z zacieraniem.

Jedno to American Wheat na  Nottingham Ale Yeast.  Planuje rozlewać po około dwóch tygodniach, jeśli nie będzie schodzić. Podobno pszenicznego nie warto zbyt długo trzymać.

Drugie to Dry Stout na S-04 które planuje rozlewać po około trzech tygodniach.

 

Czy zebranie gęstwy po takim czasie będzie miało jakieś negatywne skutki?

Gęstwę z Nottingham, użyłbym w przeciągu tygodnia najprawdopodobniej do Session IPA, ewentualnie do APA.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiało zbieraj i zadawaj. Jak używasz kalkulatorów to wiek gęstwy liczy się od skończenia fermentacji a daty zbierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie,

 

Ja mam pytanie odnośnie gęstwy zbieranej po zacieraniu BIAB. Czy ktoś już coś takiego przerabiał ? Głównie chodzi o to, że po takim zacieraniu jak wiadomo są duże osady które odkładają się na dnie fermentora podczas burzliwej. Brak „standardowego” wysładzania w drugim fermentorze przez ułożenie młóta itp. niestety w BIAB jest dokuczliwe właśnie poprzez osady. 
Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z gęstwą po BIAB?

 

pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Cyslavv napisał:

pytanie odnośnie gęstwy zbieranej po zacieraniu BIAB. 

Ja tak nie zacieram to się wypowiem😀

Z tego co wiem to ludzie używają gęstwy po BIAB i nie pisali o takiej problematyce. 

Może też przemyć gęstwę od razu. 

Wlej do wiadra z gęstwą z litr wody i mocno zamieszaj. Białka, chmieliny i inne ciężkie cząstki siądą jako pierwsze na dnie. Złej później do słoja 3l znów zamieszaj i porozlewaj górę do słoików. Powinno być git. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też nie stosuję,  więc też się wypowiem :) Przy zacieraniu  w automacie powinno być nawet więcej osadów, a nie wpływają zauważalnie na gęstwe. Poza tym przecież też można odfiltrowac  przed zlaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie racja. Co cięższe powinno iść na dno, ale tutaj problemem będzie ilość.

Myślę, że muszę się zapotarzyć w słoiki 3l+ ewentualnie 5l ;) bo zawsze tego dużo jest i będę testował.

 

Dzięki za pomoc.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.