Jump to content
quina

Niskie odfermentowanie - duży udział słodów ciemnych

Recommended Posts

RIS  zjechał z 27blg do 13blg w 9 dni i dalej ani rusz. Już 20 dni stoi. Podniosłem temperaturę o 2 stopnie, ale nic to nie pomogło.

Drożdże US-05, gęstwa po rye ipa. Zacieranie w 66 stopniach do negatywnej próby jodowej. Nie zrobiłem FFT.


Słody:
Monachijski typ II    2000g
Pale Ale    2700g
Pilzneński    2300g

Jęczmień n/s    800g


czekoladowy ciemny    500g
czekoladowy jasny    300g
Jęczmień palony/prażony    500g

Karmelowy 300    400g
Special B    700g
 

Jak widać znaczny udział słodów ciemnych i karmelowych. Czy one są przyczyną niskiego odfermentowania? Jeśli tak to dlaczego? Czy jakieś drożdże podjedzą jeszcze coś (np. winne)?

Będę wdzięczny za wskazanie jakiejś literatury, który wytłumaczy mi to co tu zaszło.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej chodzi o cukry niefermentowalne, a nie kondycję drożdży, więc winne nie pomogą. US-05 przy tym alko by się jeszcze nie poddały. Oczywiście zakładając, że cały proces zacierania i zadawania drożdży przeprowadziłeś poprawnie.

 

Swoją drogą 27->13 będzie prawilny deser, a nie jakaś wytrawna paskuda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Winne nie, one słabo jedzą cukry złożone, ale np Bretty czy belgijskie mogłyby zejść niżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się czepił zacierania. Ostatniego RIS-a zacierałem w 63-61 stopniach na gestwie us05 odfermentował do 6 też miałem dużo karmeli i palonych. Wg mnie 67 to staniwczo za wysoko jak na ris i taki duży udział słodów specjalnych. Możesz spróbować dodatku drożdży belgijskich które potrafią zejść nisko ale chyba już niewiele pomogą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, PiotrekB napisał:

Czyli jak długo?

50 minut, przy pH ok. 5.8.

 

15 godzin temu, Wiatrol napisał:

Ja bym się czepił zacierania. Ostatniego RIS-a zacierałem w 63-61 stopniach na gestwie us05 odfermentował do 6 też miałem dużo karmeli i palonych. Wg mnie 67 to staniwczo za wysoko jak na ris i taki duży udział słodów specjalnych. Możesz spróbować dodatku drożdży belgijskich które potrafią zejść nisko ale chyba już niewiele pomogą. 

Dzięki następnym razem rzeczywiście będę celował w temperaturę bardziej optymalną dla beta-amylazy. 

 

Dnia 9.12.2017 o 18:35, Oskaliber napisał:

Gęstwa świeża i w poprawnej ilości? Mierzone spławikiem? 

Spławikiem (na wodzie pokazywał 0). Gęstwa prosto z innego piwka, więcej niż potrzeba:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, quina napisał:

Gęstwa prosto z innego piwka, więcej niż potrzeba:-)

Czyli ile? Jeszcze jest opcja, że za słabo natlenione, albo drożdże za bardzo zajechane po poprzednim piwie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.