Jump to content
Sign in to follow this  
binio

Binio warzy

Recommended Posts

Witam

W sobotę 27.03 warzyłem pierwsze piwo. Padło na zestaw z BA Pale Ale z procesem zacierania.

 

Skład:

- słód Pale Ale 3,8 kg

- słód Carahell 0,2 kg

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat)

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat)

- drożdże Safale US-05 11,5 g

 

Zacieranie infuzyjne -67°C do uzyskania negatywnego wyniku próby jodowej.

Następnie miało nastąpić podgrzanie do 76°C - jednak umknęło to mojej uwadze:( I tutaj mam pytanie, czy jest to błąd krytyczny, zagrażający temu piwu?

Do filtrowania zatem trafiło o temperaturze 67°C

Gotowanie 60 min. pierw goryczka, potem na 15 min przed końcem aromatyczny.

Chłodzenie w wannie.

Brzeczka miała 12°Blg

Drożdże zapodane w temperaturze 23°C gdyż w takiej temperaturze przeprowadzana jest fermentacja. Ruszyło dość intensywnie po trzech godzinach.

 

Po tygodniu zamierzam zlać na cichą.

 

Mile widziane uwagi:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, wszystko dobrze zrobiłeś.

Natomiast brak mash-out skutkował tylko dłuższą i trudniejszą filtracją oraz być może minimalnie mniejszą wydajnością, w sumie nieistotne.:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio (bodajże warka nr 17) przed filtracją podgrzałem błędnie do jakiś 74°C. Coś mi się pomieszało i wysładzanie było straszne. Szło jak krew z nosa, mieszadłem robiłem nacięcia w młócie. Pogiąłem filtrator z oplotu i ogólnie szło wolno, ale ostatecznie się udało :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zlałem piwo na cichą, i powiem wam jestem pod wrażeniem. Klarowne to ono może nie jest, ale smak mnie powalił. Jest super jako młode piwo. Więc mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej. Dostałem taki zastrzyk pozytywnej energii że już planuję co będzie następne. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :|

I ot w tym wszystkim chodzi :| O dobrą zabawę, znakomite piwko, pozytywne wibracje :)

Nie daj się zwariować niepowadzeniom (bo i takie się przydarzą), pokusom występowania na konkursach i rozczarowaniom gdy nie staniesz na podium i gderaniu starej że to wszystko robisz po to żeby się nachlać :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
...... i gderaniu starej że to wszystko robisz po to żeby się nachlać :(

Bielok, masz u mnie piwo za to stwierdzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
.............. i gderaniu starej że to wszystko robisz po to żeby się nachlać :(

A moja nigdy mi tak nie powiedziała :|

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :(

offtopic się zrobił ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 2 A'la Grodziskie 8°Blg zestaw BA 24.04.2010

 

Skład:

-słód wędzony 1,5kg

-słód pszeniczny jasny 1kg

-chmiel aromatyczny Lubelski 50g (granulat)

-drożdże górnej ferm. Safbrew S-33 10g

 

5l wody 37°C , 30 min

+2l wody 50°C , 20 min

+3l wody 70°C , 30 min

+2l wody 75°C , 30 min

 

Chmielenie

90' 30g

70' 20g

 

Wyszło 17l 8°Blg, mało :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.