Jump to content
SimonBrews

Ordinary Bitter prośba o weryfikację

Recommended Posts

Hej, to moja druga warka i receptura na Ordinary Bitter zainspirowana znaleziskami z Internetów,  prosiłbym o jej weryfikację i uwagi/porady.

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 3 kg

Crystal II 200 - 0.2 kg

Strzegom Bursztynowy - 0.2 kg

Jęczmień palony - 0.08 kg

 

Chmiele:

East Kent Goldings - 30g na 60 min

East Kent Goldings - 20g na 30 min

Fuggles - 15g na 5 min

Fuggles - 15 na Wirpool

 

Drożdże:

S-04 - fermentacja w 18C

 

Dodatki:

Mech irlandzki 5 g na 15 min

 

Zacieranie:

66C - 60 min

78C - 15 min

 

Warka 20L

Gęstość 9.5 BLG

IBU 32

 

Główne wątpliwości mam do chmielenia, czy te 20g EKG na 30 min ma sens i czy nie dorzucić jeszcze 20g Fugglesa na cichą? 

Druga jest odnośnie temp. zacierania, macie jakieś sugestie, czy 66C jest ok?

 

Z góry dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, SimonBrews napisał:

Druga jest odnośnie temp. zacierania, macie jakieś sugestie, czy 66C jest ok?

Przy tej ilości słodów specjalnych zacierałbym w 64°C.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy mi wyłącznie na kolorze (wiem, że bitter nie musi być ciemny, ale tak mi się kojarzy i chciałem zmieścić się w górnej granicy stylu), myślałem by dodać go właśnie w jakiś sprytny sposób by nie przenieść nut palonych. Chyba ze jakoś inaczej mogę go przyciemnić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, SimonBrews napisał:

Chyba ze jakoś inaczej mogę go przyciemnić?

Zrób kolor ciemnym karmelem, np koło 300-400EBC, 100g powinno wystarczyć.

Można też palonym ale 80g to za dużo, to będzie już w stronę Brown Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.