Skocz do zawartości

Cicha fermentacja a rodzaje piw


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie odnośnie różnych rodzai piw. Wiadomo proces zacierania i składniki różnią się ale czy po tym wszystkim proces fermentacji cichej i leżakowania (wiadomo dolnej trzeba dłużej) znacząco się różnią czy po prostu są bardzo podobne i różne traktujemy tak samo? A tak nawiasem mam pytanie czy trzeba zlewać na cichą nastaw do innego pojemnika czy to tylko służy do zmniejszenia osadów w butelce i ewentualnego polepszenia smaku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja cicha ma za zadanie między innymi doprowadzić do sklarowania się piwa. W grę wchodzi również dofermentowanie piwa. Piwa mocne ciężkie - wskazane jest dłuższe leżakowanie, piwa lekkie krótsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.