Jump to content
Sign in to follow this  
grzesiuu

Cicha fermentacja a rodzaje piw

Recommended Posts

Witam, mam takie pytanie odnośnie różnych rodzai piw. Wiadomo proces zacierania i składniki różnią się ale czy po tym wszystkim proces fermentacji cichej i leżakowania (wiadomo dolnej trzeba dłużej) znacząco się różnią czy po prostu są bardzo podobne i różne traktujemy tak samo? A tak nawiasem mam pytanie czy trzeba zlewać na cichą nastaw do innego pojemnika czy to tylko służy do zmniejszenia osadów w butelce i ewentualnego polepszenia smaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja cicha ma za zadanie między innymi doprowadzić do sklarowania się piwa. W grę wchodzi również dofermentowanie piwa. Piwa mocne ciężkie - wskazane jest dłuższe leżakowanie, piwa lekkie krótsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.