mike83 2 Posted December 6, 2017 Cześć, mam pytanie odnośnie korekty pomiaru balingometrem. Blg końcowe jakie pokazuje balingometr, dajmy na to wyszło nam 3 stopnie plato. Pytanie brzmi czy taki pomiar trzeba w jakiś sposób korygować przez wzgląd na zawartość alkoholu w przefermentowanym już piwie? Pytam bo chciałem obliczyć zawartość alkoholu w piwie i nie wiem czy to się w jakiś sposób koryguje aby pomiar był jak najbliższy prawdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tombatold 5 Posted December 6, 2017 Akurat balingometr jest zgodny z tym co jest w piwie. Może zakłamywać, ale to nie wynika z ilości alkoholu jak w refraktometrze. Odchyły mogą wynikać jedynie z uszkodzenia pływaka ale to tylko tyle wg mojej wiedzy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted December 6, 2017 (edited) 29 minut temu, Tombatold napisał: Akurat balingometr jest zgodny z tym co jest w piwie. Może zakłamywać, ale to nie wynika z ilości alkoholu jak w refraktometrze. Odchyły mogą wynikać jedynie z uszkodzenia pływaka ale to tylko tyle wg mojej wiedzy. Jeśli w roztworze jest oprócz cukrów alkohol, to wpływa to na wynik pomiaru areometru. Mówimy wtedy o ekstrakcie pozornym, który jest niższy od rzeczywistego. Choć jest to istotne chyba tylko dla bardzo mocnych piw. Jak obliczyć zawartość alkoholu jest tu: https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie Tylko należy pamiętać, że są to wartości bardzo przybliżone. Problem omawiany był tu: i w jeszcze kilku innych wątkach Edited December 6, 2017 by koholet Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted December 6, 2017 47 minut temu, Tombatold napisał: Akurat balingometr jest zgodny z tym co jest w piwie. Może zakłamywać, ale to nie wynika z ilości alkoholu jak w refraktometrze. Odchyły mogą wynikać jedynie z uszkodzenia pływaka ale to tylko tyle wg mojej wiedzy. Niestety błędna teoria :(, fizyki nie zmienimy. Alkohol w przypadku spławika tez powoduje przekłamania wskazań jednak tak nieznaczne, że przyjęło się ich nie uwzględniać w przypadku piw nawet mocnych Czyli tak jak pisał wyżej @koholet mówimy o ekstrakcie pozornym gdy mierzymy gęstość piwa spławikiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
mike83 2 Posted December 6, 2017 No to już wiem. Dzięki za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted December 7, 2017 Korekta jest już uwzględniona w tym wzorze BLG początkowe - BLG końcowe % alk. [obj.] = --------------------------------- 1,938 ale jako że korekta się zmienia wraz z zawartością alkoholu, jest on prawdziwy tylko dla piw do pewnego zakresu. Mocne piwa liczymy inaczej, bo ten wzór już się nieźle rozjeżdża. Quote Share this post Link to post Share on other sites