Jump to content
Henx

Porter angielski - weryfikacja receptury

Recommended Posts

Jako że mało brytyjczyków robiłem i mało ciemniaków to mam prośbę o weryfikację mojej receptury. Porter angielski 12,5 BLG, piwo ma być lekkie ale treściwe, chciałbym w tle mieć delikatne nuty gorzkiej czekolady. Nie ma być wytrawne.

 

Zasyp:

Pale Ale Weyermann - 5 kg

Caraaroma Weyermann - 0,5

Pszeniczny czekoladowy Fawcett - 0,25

Czekoladowy Castlemalting - 0,2

Żytni karmel Strzegom - 0,1

Płatki owsiane - 0,2

 

Zacieranie 67-68°C - 70 min [dodanie Caraaromy i czekoladowych] -> podgrzanie do 77°C i trzymanie w niej 10-15 minut, następnie filtracja.

Drożdże S-04.

 

Chmielenia nie piszę bo tu wiem.

 

Najbardziej zastanawiam się czy nie wrzucić caraaromy od początku. Chyba, że któreś z ciemnych zamienić na coś innego (mam jeszcze carafy różne).

Aha, gotowanie planuję zrobić tak z 90 minut (to może wtedy zacieranie lepiej zrobić 65-66°C ? ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caraaroma jest słodem aktywnym enzymatycznie! Daj go koniecznie od początku zacierania! Poza tym dał bym go o połowę mniej. Brakuje mi tu jeszcze palonego jęczmienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ma być stylowy porter angielski, to po pierwsze podstawą jest słód brown, po drugie przy takiej ilości słodów palonych wyjdzie prawdopodobnie zbyt palony. 

 

25 minut temu, Bachi napisał:

Brakuje mi tu jeszcze palonego jęczmienia.

To jest porter a nie stout. Palony jęczmień jest tu niewskazany.

 
Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, Bachi napisał:

Caraaroma jest słodem aktywnym enzymatycznie! Daj go koniecznie od początku zacierania!

a) Caraaroma nie jest aktywny enzymatycznie, co najwyżej wymaga zacierania.

b) U nas to jest mało popularne ale np. Gordon Strong proponuje dodawanie słodów karmelowych razem z palonymi na koniec zacierania, co na pewno trochę daje inne efekty ale nie jest błędem samo w sobie.

 

No i z tej receptury to raczej stout będzie, co już zostało wspomniane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój błąd- pomyliłem go z carapilsem, który z tego co pamiętam jest aktywny enzymatycznie. Skoro jednak masz w zasypie żytni karmelowy, ograniczył bym caraaromę o połowę. Dałbym też wszystkie słody od początku. Jednak lepiej jak się ktoś bardziej doświadczony wypowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to po korektach:

 

Pale ale - 5 kg

Caraaroma - 0,3

Pszeniczny czekoladowy - 0,25

Żytni karmel - 0,1

Płatki owsiane - 0,2

 

Tylko czekoladowy wrzucam później.

Teraz będzie lepiej?

 

 

Odnośnie słodu brown to nie mam akurat, chciałem wykorzystać to co posiadam. Zdaję sobie sprawę, że jest podstawą, ale cóż - na konkurs nie idzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym może zmniejszył palone do 200g ale ta receptura też jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem jest fajnie. Paloność się aż tak nie uwydatni, jak dasz pod koniec zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się skombinować 0,5 kg browna z Fawcetta. 

 

Zamiast 0,3 caraaromy dać 0,4 kg browna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz użyć obu. Ja nie jestem fanem używania dużych ilości karmelowych. Zależy czego oczekujesz od tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał 400g Browna i 100g czekoladowego, karmele był dał tak jak było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok

 

Pale Ale - 5 kg

Brown - 0,4

Pszeniczny czekoladowy - 0,1

Żytni karmel - 0,1

Płatki owsiane - 0,2

 

 

Wychodzi mi około 50 EBC - nie za mało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.