magiczna 0 Posted December 2, 2017 Jestem studentka technologii żywności i tytułem mojej pracy inzynierskiej jest niestety czysto teoretyczne uwarzenie piwa w stylu Wheat Ipa. Potrzebuje pomocy z receptura, teoretycznie znalazłam cos na stronie brewness ale mi nie odpowiada... dlatego pytam w jaki sposób zaprojektowac piwo w tym stylu. Tematem mojej pracy jest właśnie typowe zaprojektowanie, a ja nawet nie wiem, jak policzyc potrzebne ilosci... Wymyśliłam sobie takie slody jak: pilznenski, Pale ale Pszeniczny Chmiele Citra Mosaic Amarillo Aurora Oraz drożdże US - 05 Za kazda pomoc bede wdzięczna Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 2, 2017 Godzinę temu, magiczna napisał: Za kazda pomoc bede wdzięczna Do jakich źródeł na temat warzenia, komponowania receptur etc. już dotarłaś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
magiczna 0 Posted December 2, 2017 Mam książkę domowe warzenie piwa, dotarłam również do strony brewness oraz home.brewing Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 2, 2017 2 godziny temu, magiczna napisał: domowe warzenie piwa, dotarłam również do strony brewness oraz home.brewing Czyli biednie jak na pierwszy stopień naukowy. Jak po angielsku sobie radzisz z tekstami pop-naukowymi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
magiczna 0 Posted December 2, 2017 Radze sobie dobrze, ale nie umiem szukać. To nie jest tak, że chce isc na łatwiznę, przejrzałam wszystkie czasopisma piwowarskie w bibliotece. Jesli chodzi o sam proces warzenia i surowcow to mam szersze zaplecze literaturowe. Mialam również książki pt 1000 piw które warto znać i inne, ale o samej wheat ipa nic nie znalazłam. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 2, 2017 Jak miga na czerwono na górze panelu to wiadomość prywatna O nowych IPA pisali po angielsku w BYO: https://byo.com/brew-your-own-special-issues/product/188-ipa-style-guide Możesz odwołać się również do wytycznych BJCP 2015 - sekcja 21: https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf O piwach pszenicznych ogólnie nie ma chyba lepszego opracowania niż: Brewing with Wheat - Stan Hieronymus: https://www.amazon.com/Brewing-Wheat-Stan-Hieronymus/dp/0937381950 Mam nadzieję, ze się przyda. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PaulCraft 8 Posted December 3, 2017 Jak rozumieć pomoc w zaprojektowaniu? Masz już przygotowaną część teoretyczną (co to jest warzenie, co to są piwa, co to jest słód i jak uzyskać z niego alkohol, piwa górnej fermentacji, piwa pszeniczne, w końcu co charakteryzuje Wheat IPA, co to jest chmiel i do czego służy)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
magiczna 0 Posted December 3, 2017 Jak rozumieć pomoc w zaprojektowaniu? Masz już przygotowaną część teoretyczną (co to jest warzenie, co to są piwa, co to jest słód i jak uzyskać z niego alkohol, piwa górnej fermentacji, piwa pszeniczne, w końcu co charakteryzuje Wheat IPA, co to jest chmiel i do czego służy)?Dokładnie, to już mam. Mam do tego niezbędna literature. Jedynie czego nie mam to właśnie receptura na stworzenie 20 litrow piwa Wheat ipa, aczkolwiek wczoraj znalazłam recepturę na wzór piwa z browaru trzech kumpli na stronie brewness. Chodzi mi o opracowanie surowców, czasow, wydajności lecz niestety czysto teoretyczna, bo nie dają mi możliwości warzenia na uczelni.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
PaulCraft 8 Posted December 3, 2017 Ok. Napisz proszę, co powinniśmy zrobić krok po kroku teoretycznie. Wtedy spróbujemy ustalić składniki i proporcje. Napisz też, co chcemy uzyskać (jakie typowe cechy ma mieć to piwo). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted December 4, 2017 16 godzin temu, magiczna napisał: Dokładnie, to już mam. Mam do tego niezbędna literature. Jedynie czego nie mam to właśnie receptura na stworzenie 20 litrow piwa Wheat ipa, aczkolwiek wczoraj znalazłam recepturę na wzór piwa z browaru trzech kumpli na stronie brewness. Chodzi mi o opracowanie surowców, czasow, wydajności lecz niestety czysto teoretyczna, bo nie dają mi możliwości warzenia na uczelni. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Jesli chodzi o przepisy na klona panIPAni, ktore sa na brewnessie to raczej bym na nie uwazal. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 4, 2017 28 minut temu, Lasek napisał: Jesli chodzi o przepisy na klona panIPAni, ktore sa na brewnessie to raczej bym na nie uwazal. Generalnie na klony w serwisach tworzonych przez użytkowników trzeba uważać @magiczna bierz klony z BYO, z publikacji fizycznych (albo ich e-wersji). Zawsze lepiej wygląda w bibliografii. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chochlik 21 Posted December 4, 2017 Na samym BYO jest przepis na Wheat IPA (z ekstraktow i ze slodow):https://byo.com/stories/issue/item/3112-wheat-ipa Jak zauwazyl @zasada mozesz poszukac czegos wiecej w magazynie Jul/Aug 2014 Brew Your Own Quote Share this post Link to post Share on other sites