Jump to content
peitero

Zebranie gęstwy

Recommended Posts

Witam kolegów,

 

przed 2 dniami pierwszy raz zbierałem gęstwę - w tym przypadku po sucharach MJ US M44 - i tu pojawia się pytanie gdzie są moje zdrowe drożdże, a gdzie umiejscowiły się trupy.

Zdecydowałem się niczego nie przemywać, delikatnie wymieszałem to co zostało po przelaniu na cichą i całość wylądowała w słoiku 0,7l.

 

Jeśli miałbym założyć, że zdrowe są na górze, to będzie ich bardzo mało. Może powinienem jednak je przemyć, żeby się lepiej rozwarstwiły? Co Wy na to?

Nie jestem także w stanie zaobserwować różnicy w kolorze - wiem, że zdrowe są jaśniejsze ale u mnie tego nie widać.

 

P.S. Myślicie, że dadzą radę przefermentować piwo w stylu dubbel'a z ekstraktem 19? Zebrałem je po warce 15,5 i zjechały do 3,5.

 

Za odpowiedzi z góry dziękuję!

IMG_20171201_184406.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed zadaniem - trzymaj w lodówce. Nie wyglądają źle jak na mój gust więc powinno być dobrze. Pytanie - jak długo będziesz je trzymał ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi sie wydaje ze większość jest dobra, ale to moze tak zdjęcie u mnie wyglada. Zawsze mozesz przelać polowe do drugiego słoika i uzupełnić przegotowana zimna woda. Bedzie łatwiej oddzielić drożdże w dobrej kondycji od tych słabszych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podziel na 2 słoiki, albo 1 większy. Resztę uzupełnij przegotowaną wystudzoną wodą, wymieszaj potrząsając i odstaw do lodówki na dzień dwa. Się oddzieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, redlum napisał:

Co rozumiesz pod pojęciem piwo dubbel?

Jak gęstwa po M44 to kolega pewnie ma na myśli Double IPA, a nie belgijskiego dubbla. Literówka.

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi, przeleje w takim razie do dwóch słoików i rozmieszam z wodą żeby się lepiej rozdzieliły.

 

Z tym dubblem chyba się trochę rozpędziłem.. Pomyślałem o piwie na zasypie Pale Ale, ale o wysokim ekstrakcie podbitym np karmelizowanym cukrem, ale tu już chyba mieszają się style... 

 

Więc może zapytam inaczej - co mocniejszego można na nich uwarzyć :)?

Edit: 

Daniel / Gruby Stefan,

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Teraz jest już chyba jasne. Swoją drogą ma to sens, że niższa warstwa może być ciemniejsza właśnie od pozostałości po fermentacji a nie z uwagi na stan samych drożdży.

Edited by peitero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie. Podłączyłbym się pod temat. Nurtuje mnie ten sam temat. Jedyna różnica to moja gęstwa jest juz po dwóch przemyciach. Przed pierwszym na dnie oprócz trzech widocznych była czwarta ciemna, grudkowata warstwa z zanieczyszczeniami. Po oddzieleniu i przemyciu wygląda to jak na zdjęciu czyli podobnie jak u kolegi Pietero. Poprzednim razem miełem podobnie ale nie przejmując się dałem całą gęstwę do fermentora. Jednakże wolałbym dać to co lepsze czyli bez dodawania umarlaków. Może ktoś przez ten czas doszedł do jakiś wniosków czy lepsza dolna jasna warstwa, czy też górna ale ciemna. Z wcześniejszych informacji jak poprzednicy już napisali żywe drożdże zbierają się na górze, ale mają jasny kolor.

 

gęstwa drożdżowa.jpg

Edited by rybaqqq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zerknij sobie na odpowiedz Daniela kilka postow wyzej - masz wszystko wyjasnione.

Ja zadaje okreslona liczbe gestwy, ale nie uzywam jej wiecej niz 3 razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat. Mam gestwe zebrana do trzech sloikow, przemyta i przelana do jednego. Stoi to w lodowce od wczoraj i póki co to te przemyte drozdze, ktore opadają zajmują ok. 3mm calego słoika. Wydaje mi się że to troche mało aby zadac to do 20blg i 20litrów. What do You think?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.