peitero 0 Posted December 1, 2017 Witam kolegów, przed 2 dniami pierwszy raz zbierałem gęstwę - w tym przypadku po sucharach MJ US M44 - i tu pojawia się pytanie gdzie są moje zdrowe drożdże, a gdzie umiejscowiły się trupy. Zdecydowałem się niczego nie przemywać, delikatnie wymieszałem to co zostało po przelaniu na cichą i całość wylądowała w słoiku 0,7l. Jeśli miałbym założyć, że zdrowe są na górze, to będzie ich bardzo mało. Może powinienem jednak je przemyć, żeby się lepiej rozwarstwiły? Co Wy na to? Nie jestem także w stanie zaobserwować różnicy w kolorze - wiem, że zdrowe są jaśniejsze ale u mnie tego nie widać. P.S. Myślicie, że dadzą radę przefermentować piwo w stylu dubbel'a z ekstraktem 19? Zebrałem je po warce 15,5 i zjechały do 3,5. Za odpowiedzi z góry dziękuję! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tombatold 5 Posted December 1, 2017 Przed zadaniem - trzymaj w lodówce. Nie wyglądają źle jak na mój gust więc powinno być dobrze. Pytanie - jak długo będziesz je trzymał ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
peitero 0 Posted December 1, 2017 Myślę, że Max 2 tygodnie. Tylko teraz pytanie czy wystarczy tego co jest na górze, czy odważyć potem z całości. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rolek86 6 Posted December 1, 2017 Mi sie wydaje ze większość jest dobra, ale to moze tak zdjęcie u mnie wyglada. Zawsze mozesz przelać polowe do drugiego słoika i uzupełnić przegotowana zimna woda. Bedzie łatwiej oddzielić drożdże w dobrej kondycji od tych słabszych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
manhat 7 Posted December 1, 2017 Podziel na 2 słoiki, albo 1 większy. Resztę uzupełnij przegotowaną wystudzoną wodą, wymieszaj potrząsając i odstaw do lodówki na dzień dwa. Się oddzieli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted December 1, 2017 Co rozumiesz pod pojęciem piwo dubbel? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 1, 2017 (edited) 11 minut temu, redlum napisał: Co rozumiesz pod pojęciem piwo dubbel? Jak gęstwa po M44 to kolega pewnie ma na myśli Double IPA, a nie belgijskiego dubbla. Literówka. Edited December 1, 2017 by Gawron Quote Share this post Link to post Share on other sites
DanielN 1137 Posted December 2, 2017 14 godzin temu, peitero napisał: przed 2 dniami pierwszy raz zbierałem gęstwę - w tym przypadku po sucharach MJ US M44 - i tu pojawia się pytanie gdzie są moje zdrowe drożdże, a gdzie umiejscowiły się trupy. Na mój stan wiedzy żywe drożdże jak i te martwe są w całym słoiku. Powołuje się tutaj na eksperyment przeprowadzony w książce Brewing Engineering, gdzie autor badał pod mikroskopem za pomocą hemocytometru witalność drożdży. Pobierał je z różnych warstw już po ułożeniu gęstwy. W wyniku eksperymentu witalność drożdży była podobna na każdej z warstw. Warstwy które się układają wynikają z tego, że w zebranej gęstwie oprócz drożdży masz również pozostałości po chmielinach, przełomie, wpływ ma również flokulacja. Ta warstwa układa się jako pierwsza. Warstwa na dnie jest najczęściej nieco ciemniejsza i bardziej 'grudkowata'. Jako ciekawostka, warstwa na samej górze, gdzie jest niemal sam płyn zawierała więcej bakterii jak niższe. 14 godzin temu, peitero napisał: Może powinienem jednak je przemyć, żeby się lepiej rozwarstwiły? Jak masz ochotę to na wiki masz instrukcję. Przemyta gęstwa może stać śmiało 2-3 miesiące w lodówce (po warunkiem, że dobrze zabezpieczysz słoik, tak aby nic do niego nie wlazło). W Twoim przypadku raczej tak długo nie wytrzyma, bo zebrałeś ją z relatywnie mocnego piwa i drożdże mają już trochę przejść. Twoja gęstwa zawiera relatywnie dużo alkoholu, co jest główną przyczyną obumierania drożdży w czasie. Zatem, moim subiektywnym zdaniem, płukanie będzie na plus. Na naszym wiki, z tego co pamiętam, nie jest to napisane ale warto do przepłukiwania używać przegotowanej i ostudzonej wody. Woda przegotowana ma mało tlenu i metabolizm drożdży nie zostanie zbyt mocno pobudzony. 14 godzin temu, peitero napisał: Myślicie, że dadzą radę przefermentować piwo w stylu dubbel'a z ekstraktem 19? Zebrałem je po warce 15,5 i zjechały do 3,5. Jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Nie widzę też przyczyny czemu miałoby się nie udać. Jednakże przyznam, że nigdy nie zbierałem gęstwy z piw powyżej 14°P. 4 2 Kaniutek, koholet, Maciejeq and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
peitero 0 Posted December 2, 2017 (edited) Dzięki za podpowiedzi, przeleje w takim razie do dwóch słoików i rozmieszam z wodą żeby się lepiej rozdzieliły. Z tym dubblem chyba się trochę rozpędziłem.. Pomyślałem o piwie na zasypie Pale Ale, ale o wysokim ekstrakcie podbitym np karmelizowanym cukrem, ale tu już chyba mieszają się style... Więc może zapytam inaczej - co mocniejszego można na nich uwarzyć :)? Edit: Daniel / Gruby Stefan, Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Teraz jest już chyba jasne. Swoją drogą ma to sens, że niższa warstwa może być ciemniejsza właśnie od pozostałości po fermentacji a nie z uwagi na stan samych drożdży. Edited December 2, 2017 by peitero Quote Share this post Link to post Share on other sites
rybaqqq 0 Posted February 13, 2019 (edited) Witajcie. Podłączyłbym się pod temat. Nurtuje mnie ten sam temat. Jedyna różnica to moja gęstwa jest juz po dwóch przemyciach. Przed pierwszym na dnie oprócz trzech widocznych była czwarta ciemna, grudkowata warstwa z zanieczyszczeniami. Po oddzieleniu i przemyciu wygląda to jak na zdjęciu czyli podobnie jak u kolegi Pietero. Poprzednim razem miełem podobnie ale nie przejmując się dałem całą gęstwę do fermentora. Jednakże wolałbym dać to co lepsze czyli bez dodawania umarlaków. Może ktoś przez ten czas doszedł do jakiś wniosków czy lepsza dolna jasna warstwa, czy też górna ale ciemna. Z wcześniejszych informacji jak poprzednicy już napisali żywe drożdże zbierają się na górze, ale mają jasny kolor. Edited February 13, 2019 by rybaqqq Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted February 17, 2019 Zerknij sobie na odpowiedz Daniela kilka postow wyzej - masz wszystko wyjasnione. Ja zadaje okreslona liczbe gestwy, ale nie uzywam jej wiecej niz 3 razy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
huhur 1 Posted February 19, 2019 Podepnę się pod temat. Mam gestwe zebrana do trzech sloikow, przemyta i przelana do jednego. Stoi to w lodowce od wczoraj i póki co to te przemyte drozdze, ktore opadają zajmują ok. 3mm calego słoika. Wydaje mi się że to troche mało aby zadac to do 20blg i 20litrów. What do You think? Quote Share this post Link to post Share on other sites