Jump to content
Sign in to follow this  
nike21

Cascade Lager

Recommended Posts

hej

 

chciałbym uwarzyć amerykańskiego lagera. planując kilka warek do przodu w tym m.in. AIPA zamówiłem:

 

-cascade 100g

-chinook 50g

-citra 50g

-simcoe 50g

-mosaic 50g

 

pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13.

 

jak myślicie? coś z tego wyjdzie? jakieś zmiany? mam do dyspozycji jeszcze trochę ciemnego słodu 1400EBC, 1kg pszenicy, monahijski i wiedeński po niecałe 2 kg. 

z chmieli mam jeszcze po 100g Mouteka, Mistral i Oktawia ale na nich planowałem zrobić 3xSH na bazie FAH. jest jeszcze 150g Saaz/Żatecki na kolejne 2 czeskie lagery ale jak porzeba to plany można pozmieniać :)

 

jakieś propozycje?

 

EDIT: mam świeżą dostawę Pilzneńskiego 25kg, Pale Ale 25kg i 5kg karmelowego najbardziej jasnego z Optimy. 

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 1.12.2017 o 20:21, nike21 napisał:

pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13.

Pierwsze pomysły są najlepsze :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki za dobre słowo, utworzyłem bsmx'a 

Cascade Lager.bsmx

 

American Lager

Classic American Pilsner

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.5kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 88.2%)
  2. 0.3kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 5.9%)
  3. 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 5.9%)
  4. 20g Hallertau Magnum 14AA (27.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Cascade 5.5AA (4.9IBU) granulat - Gotowanie 10min
  6. 30g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  7. DCL/Fermentis Saflager Lager W-34/70 2017-12-01

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Infuzja 2min) 50°C 30min Dodano 13l wody 54°C
  2. Saccharification (Podgrzewanie 15min) 64°C 75min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min

 

Notatki:

 


Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jakie lubisz piwka, ale lagery troszkę bardziej nachmielone mi osobiście bardziej smakują. Więc jak celujesz w 12 blg to ibu 30 do 35, a jak 13 blg  to ibu w okolicach 40 :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

lubię gorzkie piwka ale boje się goryczką czy też słodowością przykryć aromat chmielu stąd IBU bliżej 30 i piwko bardziej wytrawne niż czeska trzynastka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.