Skocz do zawartości

Drożdże FERMENTIS - POLSKIE TŁUMACZENIA, wszystkie instrukcje w jednym miejscu.


tomitomi13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Dla poszukujacych:

 

Za każdym razem szukam instrukcji i stwierdziłem, że dobrze byłoby mieć je wszystkie w jednym miejscu.

Na oficjalnej stronie fermentis.com nie ma linków do tłumaczeń Polskich a ja przez przypadek je znalazłem (do wiekszości z nich) więc spakowałem i umieszczam.

 

SPIS ZAWARTOŚCI:

 

GÓRNA:
SafAle™ BE-134 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA
SafAle™ S-04
SafAle™ US-05
SafAle™ T-58
SafAle™ S-33
SafAle™ WB-06
SafAle™ K-97
SafAle™ F-2 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA
SafAle™ BE-256 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA

DOLNA:
SafLager™ S-23
SafLager™ S-189
SafLager™ W-34/70

 

Fermentis.rar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 22.11.2017 o 14:22, zasada napisał:

Warto przypomnieć również powieszone na forum pliki. Teraz nie znajduję ale jak wrócę do domu podkleję.
 

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, tomitomi13 napisał:
Dnia 22.11.2017 o 14:22, zasada napisał:

Warto przypomnieć również powieszone na forum pliki. Teraz nie znajduję ale jak wrócę do domu podkleję.
 

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

Coś się koledze krzyżowe odpowiedzi włączyły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, zasada napisał:

A przypadkiem nie lepiej KLIK KLIK?

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

Tak miałobyć :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowe wersje broszur: http://www.fermentis.com/brewing/homebrewing/product-range/ (nie ma wersji pl tym razem)
Co ciekawe zmieniły się temperatury fermentacji,

np dla US-05 było:
12-25°C (53.6-77°F) optymalnie 15-22°C (59-71.6°F)

a teraz:
ideally at 18-28°C (64-82°F)

Czyżby zmieniła się charakterystyka drożdży?

 

I jeszcze ciekawostka: jasne piwa "bezsmakowe" są uznawane przez rabinów za koszerne, tym czasem drożdże suche zawierają E491wytwarzany z sorbitolu i kwasu stearynowego, do produkcji którego wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi nie powinny spożywać tych produktów. 
Także uważajcie kogo częstujecie swoim piwem :D

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.