Jump to content
Sign in to follow this  
tomitomi13

Drożdże FERMENTIS - POLSKIE TŁUMACZENIA, wszystkie instrukcje w jednym miejscu.

Recommended Posts

Witam, 

Dla poszukujacych:

 

Za każdym razem szukam instrukcji i stwierdziłem, że dobrze byłoby mieć je wszystkie w jednym miejscu.

Na oficjalnej stronie fermentis.com nie ma linków do tłumaczeń Polskich a ja przez przypadek je znalazłem (do wiekszości z nich) więc spakowałem i umieszczam.

 

SPIS ZAWARTOŚCI:

 

GÓRNA:
SafAle™ BE-134 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA
SafAle™ S-04
SafAle™ US-05
SafAle™ T-58
SafAle™ S-33
SafAle™ WB-06
SafAle™ K-97
SafAle™ F-2 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA
SafAle™ BE-256 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA

DOLNA:
SafLager™ S-23
SafLager™ S-189
SafLager™ W-34/70

 

Fermentis.rar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 22.11.2017 o 14:22, zasada napisał:

Warto przypomnieć również powieszone na forum pliki. Teraz nie znajduję ale jak wrócę do domu podkleję.
 

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, tomitomi13 napisał:
Dnia 22.11.2017 o 14:22, zasada napisał:

Warto przypomnieć również powieszone na forum pliki. Teraz nie znajduję ale jak wrócę do domu podkleję.
 

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

Coś się koledze krzyżowe odpowiedzi włączyły.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, zasada napisał:

A przypadkiem nie lepiej KLIK KLIK?

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

Tak miałobyć :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowe wersje broszur: http://www.fermentis.com/brewing/homebrewing/product-range/ (nie ma wersji pl tym razem)
Co ciekawe zmieniły się temperatury fermentacji,

np dla US-05 było:
12-25°C (53.6-77°F) optymalnie 15-22°C (59-71.6°F)

a teraz:
ideally at 18-28°C (64-82°F)

Czyżby zmieniła się charakterystyka drożdży?

 

I jeszcze ciekawostka: jasne piwa "bezsmakowe" są uznawane przez rabinów za koszerne, tym czasem drożdże suche zawierają E491wytwarzany z sorbitolu i kwasu stearynowego, do produkcji którego wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi nie powinny spożywać tych produktów. 
Także uważajcie kogo częstujecie swoim piwem :D

Edited by Kamilos55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.