Jump to content

Recommended Posts

Hej,

Taka refleksja mnie naszła po tym jak wlałem drożdże, które stały w lodówce w trakcie nawadniania do brzeczki o temperaturze ok. 24 stopnie C. Czym skutkuje takie nierozsądne zachowanie i co może popsuć w piwie? Pytanie w stylu: "Człowiek uczy się na błędach".

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposób je uwadniałeś?
Duża zmiana temperatury pewnie ubiła sporo drożdży.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA. Temperatura taka bo zadawałem drożdże przed wyjściem do pracy, a taką miałem temperaturę i nie mogłem czekać już dłużej. :(
Drożdże US-05.

//PS:

Po powrocie do domu drożdże ładnie pracują. Zrobiła się ładna pianka. Mam nadzieje, że będą one dobrze pracować :)

Edited by Enrike

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja widzę tu kilka kwiatków:

- uwadniając drożdże nie wkładaj ich do lodówki, bo w niczym to nie pomoże a wręcz może zaszkodzić

- wlewając drożdże do brzeczki ich temperatura powinna być zbliżona do temperatury brzeczki tak aby drożdże nie doznały szoku termicznego, co może spowodować że część z nich umrze

- 24 stopnie to o wiele za dużo jak na takie piwo i te drożdże (polecam przedział 16-18). Temperatura na pewno pomogła rozkręcić drożdżaki, ale piwo które otrzymasz będzie mocno alkoholowe i będzie waliło rozpuszczalnikiem. Na przyszłość nie spiesz się z dodawaniem drożdży, jeśli zrobisz to dopiero po kilu godzinach od warzenia nic się nie stanie, a rezultat będzie na pewno lepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Hary86 napisał:

uwadniając drożdże nie wkładaj ich do lodówki, bo w niczym to nie pomoże a wręcz może zaszkodzić

Wlozenie do lodowki ma sens jesli wlewamy drozdze do duzo chlodniejszej brzeczki, lepsze to niz wlanie plynu o temp. 30 stopni do brzeczki o temp. 15 stopni. Mozna rowniez dodac troche brzeczki do kubka, ale moim zdaniem schladzanie w lodowce to mniejszy szok termiczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy od tego, w którym momencie włożysz je do tej lodówki. Jeśli dasz im czas na uwodnienie w wodzie ~25 stopni a dopiero później włożysz do lodówki i nie pozwolisz żeby za bardzo się schlodziły, to ok. Jeśli natomiast wstawisz je do lodówki od razu po wysypaniu, to może się okazać że będziesz je uwadniał w wodzie sporo zimniejszej niż ustawa przewiduje ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 4.12.2017 o 17:21, Hary86 napisał:

 

- 24 stopnie to o wiele za dużo jak na takie piwo i te drożdże (polecam przedział 16-18). Temperatura na pewno pomogła rozkręcić drożdżaki, ale piwo które otrzymasz będzie mocno alkoholowe i będzie waliło rozpuszczalnikiem. Na przyszłość nie spiesz się z dodawaniem drożdży, jeśli zrobisz to dopiero po kilu godzinach od warzenia nic się nie stanie, a rezultat będzie na pewno lepszy.

Odkopie. Jak w takim razie przybliżyć temperaturę drożdży uwadnianych w temp. 30C do temp. brzeczki kiedy ta ma np. 18C? Do lodówki włożyć nie wolno. Dolewac po trochu zimnej brzeczki? Też się może wydawać że wystawiamy je na szok

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego nie wolno włożyć do lodówki ?

Ja rehydratyzuję woda o temp. 35C, zostawiwm na 10 minut, dolewam wody o temp 6C, tak, aby zbić temp do 31C, po kolejnych 5 minutach znow troche wody, by zbic do 28C i na 10 minut do zamrazarki, gdzie temp spada ok 0.8C/min.

 

Odkad tak robię (kiedyś rehydratyzowałem wodą o temp 27C i chlodziłem dolewajac raz wodę) lag jest krótszy.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, advisorylyrics napisał:

Odkopie. Jak w takim razie przybliżyć temperaturę drożdży uwadnianych w temp. 30C do temp. brzeczki kiedy ta ma np. 18C? Do lodówki włożyć nie wolno. Dolewac po trochu zimnej brzeczki? Też się może wydawać że wystawiamy je na szok

Dolewac powoli brzeczki w docelowej temperaturze. Jesli bedziesz wlewal po trochu stopniowo to nie wystawisz ich na szok. 

8 godzin temu, fotohobby napisał:

Dlaczego nie wolno włożyć do lodówki ?

To wszystko zalezy na jak dlugo wsadzasz do tej lodowki. Po uwodnieniu drozdzom szybko zaczyna brakowac pokarmu wiec oslabia to ich kondycje. 

Dlatego metoda z stopniowym dolewaniem brzeczki jest dobra gdyz jednoczesnie spokojnie schladzamy drozdze i dajemy im juz jesc. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Lasek napisał:

To wszystko zalezy na jak dlugo wsadzasz do tej lodowki. Po uwodnieniu drozdzom szybko zaczyna brakowac pokarmu wiec oslabia to ich kondycje. 

 

Caly proces od wsypania drożdży do zadania do brzeczki to 30-35 min

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, fotohobby napisał:

 

Caly proces od wsypania drożdży do zadania do brzeczki to 30-35 min

A to luz, tak szybko nie powinno sie nic zlego wydarzyc. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

A jeśli chcę zadać gęstwe do brzeczki o temp około 18C to wystatczy, że wyciągnę z lodówki i ociepli się do tej samej temp.? 

Im temperatura gęstwy bliższa temperaturze brzeczki to tym lepiej. Nie wdając się w szczegóły - w teorii różnica pomiędzy jednym a drugim nie powinna przekroczyć 5 st.C.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.