Enrike 1 Posted November 30, 2017 Hej, Taka refleksja mnie naszła po tym jak wlałem drożdże, które stały w lodówce w trakcie nawadniania do brzeczki o temperaturze ok. 24 stopnie C. Czym skutkuje takie nierozsądne zachowanie i co może popsuć w piwie? Pytanie w stylu: "Człowiek uczy się na błędach". Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted November 30, 2017 W jaki sposób je uwadniałeś?Duża zmiana temperatury pewnie ubiła sporo drożdży. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted November 30, 2017 A co to za piwo że zadałeś drożdże do brzeczki o temperaturze 24 stopni? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Enrike 1 Posted November 30, 2017 (edited) IPA. Temperatura taka bo zadawałem drożdże przed wyjściem do pracy, a taką miałem temperaturę i nie mogłem czekać już dłużej. Drożdże US-05. //PS: Po powrocie do domu drożdże ładnie pracują. Zrobiła się ładna pianka. Mam nadzieje, że będą one dobrze pracować Edited December 1, 2017 by Enrike Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted December 4, 2017 No to ja widzę tu kilka kwiatków: - uwadniając drożdże nie wkładaj ich do lodówki, bo w niczym to nie pomoże a wręcz może zaszkodzić - wlewając drożdże do brzeczki ich temperatura powinna być zbliżona do temperatury brzeczki tak aby drożdże nie doznały szoku termicznego, co może spowodować że część z nich umrze - 24 stopnie to o wiele za dużo jak na takie piwo i te drożdże (polecam przedział 16-18). Temperatura na pewno pomogła rozkręcić drożdżaki, ale piwo które otrzymasz będzie mocno alkoholowe i będzie waliło rozpuszczalnikiem. Na przyszłość nie spiesz się z dodawaniem drożdży, jeśli zrobisz to dopiero po kilu godzinach od warzenia nic się nie stanie, a rezultat będzie na pewno lepszy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted December 4, 2017 13 minut temu, Hary86 napisał: uwadniając drożdże nie wkładaj ich do lodówki, bo w niczym to nie pomoże a wręcz może zaszkodzić Wlozenie do lodowki ma sens jesli wlewamy drozdze do duzo chlodniejszej brzeczki, lepsze to niz wlanie plynu o temp. 30 stopni do brzeczki o temp. 15 stopni. Mozna rowniez dodac troche brzeczki do kubka, ale moim zdaniem schladzanie w lodowce to mniejszy szok termiczny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted December 4, 2017 Wszystko zależy od tego, w którym momencie włożysz je do tej lodówki. Jeśli dasz im czas na uwodnienie w wodzie ~25 stopni a dopiero później włożysz do lodówki i nie pozwolisz żeby za bardzo się schlodziły, to ok. Jeśli natomiast wstawisz je do lodówki od razu po wysypaniu, to może się okazać że będziesz je uwadniał w wodzie sporo zimniejszej niż ustawa przewiduje Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted December 4, 2017 Oczywiscie mialem na mysli schladzanie juz uwodnionych drozdzy Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 21 Posted November 6, 2018 (edited) W dniu 4.12.2017 o 17:21, Hary86 napisał: - 24 stopnie to o wiele za dużo jak na takie piwo i te drożdże (polecam przedział 16-18). Temperatura na pewno pomogła rozkręcić drożdżaki, ale piwo które otrzymasz będzie mocno alkoholowe i będzie waliło rozpuszczalnikiem. Na przyszłość nie spiesz się z dodawaniem drożdży, jeśli zrobisz to dopiero po kilu godzinach od warzenia nic się nie stanie, a rezultat będzie na pewno lepszy. Odkopie. Jak w takim razie przybliżyć temperaturę drożdży uwadnianych w temp. 30C do temp. brzeczki kiedy ta ma np. 18C? Do lodówki włożyć nie wolno. Dolewac po trochu zimnej brzeczki? Też się może wydawać że wystawiamy je na szok Edited November 6, 2018 by advisorylyrics Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 66 Posted November 6, 2018 (edited) Dlaczego nie wolno włożyć do lodówki ? Ja rehydratyzuję woda o temp. 35C, zostawiwm na 10 minut, dolewam wody o temp 6C, tak, aby zbić temp do 31C, po kolejnych 5 minutach znow troche wody, by zbic do 28C i na 10 minut do zamrazarki, gdzie temp spada ok 0.8C/min. Odkad tak robię (kiedyś rehydratyzowałem wodą o temp 27C i chlodziłem dolewajac raz wodę) lag jest krótszy. Edited November 6, 2018 by fotohobby Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted November 7, 2018 8 godzin temu, advisorylyrics napisał: Odkopie. Jak w takim razie przybliżyć temperaturę drożdży uwadnianych w temp. 30C do temp. brzeczki kiedy ta ma np. 18C? Do lodówki włożyć nie wolno. Dolewac po trochu zimnej brzeczki? Też się może wydawać że wystawiamy je na szok Dolewac powoli brzeczki w docelowej temperaturze. Jesli bedziesz wlewal po trochu stopniowo to nie wystawisz ich na szok. 8 godzin temu, fotohobby napisał: Dlaczego nie wolno włożyć do lodówki ? To wszystko zalezy na jak dlugo wsadzasz do tej lodowki. Po uwodnieniu drozdzom szybko zaczyna brakowac pokarmu wiec oslabia to ich kondycje. Dlatego metoda z stopniowym dolewaniem brzeczki jest dobra gdyz jednoczesnie spokojnie schladzamy drozdze i dajemy im juz jesc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 66 Posted November 7, 2018 7 minut temu, Lasek napisał: To wszystko zalezy na jak dlugo wsadzasz do tej lodowki. Po uwodnieniu drozdzom szybko zaczyna brakowac pokarmu wiec oslabia to ich kondycje. Caly proces od wsypania drożdży do zadania do brzeczki to 30-35 min Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted November 7, 2018 3 minuty temu, fotohobby napisał: Caly proces od wsypania drożdży do zadania do brzeczki to 30-35 min A to luz, tak szybko nie powinno sie nic zlego wydarzyc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 21 Posted November 8, 2018 A jeśli chcę zadać gęstwe do brzeczki o temp około 18C to wystatczy, że wyciągnę z lodówki i ociepli się do tej samej temp.? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 58 Posted November 8, 2018 Godzinę temu, advisorylyrics napisał: A jeśli chcę zadać gęstwe do brzeczki o temp około 18C to wystatczy, że wyciągnę z lodówki i ociepli się do tej samej temp.? Im temperatura gęstwy bliższa temperaturze brzeczki to tym lepiej. Nie wdając się w szczegóły - w teorii różnica pomiędzy jednym a drugim nie powinna przekroczyć 5 st.C. Quote Share this post Link to post Share on other sites