Skocz do zawartości

Mrożona gęstwa


harley94

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmieszaniu wyjdzie Ci stężenie 38% a jak chwilę pogotujesz, to pewnie przekroczy 40%, jak dasz 150ml gęstwy, to może się okazać, że przekroczysz 20% stężenia końcowego. Daj mniej gliceryny (42-43ml), albo więcej gęstwy (200ml)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawilem IPA na tych mrozonkach i stoi wlasnie na cichej fermentacja przeszla bardzo poprawnie, zapach wlasciwy, smak typowy. Zobaczymy co bedzie po zabutelkowaniu. W kazdym razie wydaje sie ze drozdzaki dobrze znoszą mrozenie.

 

Nota bene: chcialem zrobic Black IPA w skrócie BIPA ale z braku innych użyłem słodu light chocolate i wyszło mi Chocolate IPA w skrócie: ...... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawilem IPA na tych mrozonkach i stoi wlasnie na cichej fermentacja przeszla bardzo poprawnie, zapach wlasciwy, smak typowy. Zobaczymy co bedzie po zabutelkowaniu. W kazdym razie wydaje sie ze drozdzaki dobrze znoszą mrozenie.

 

Nota bene: chcialem zrobic Black IPA w skrócie BIPA ale z braku innych użyłem słodu light chocolate i wyszło mi Chocolate IPA w skrócie: ...... :lol:

Pięknie!

pisałeś,że mrozisz w probówkach 10ml - ile etapowy starter robisz z takiej próbówki ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten ostatni starter byl z 4 probowek (obawialem sie ze takie stare z jednej moga nie ruszyc a zawsze mroze sobie kilka porcji) do 150 ml 9°Blg potem do 300ml 12°Blg. W pierwszej porcji trzymalem okolo 4-5dni ruszyly dopiero drugiego dnia, a rozpedu nabraly 3-go. Potem juz tylko przelalem do wiekszej flaszki i dodalem stezonej brzeczki z ekstratku celem dokarmienia. W tym momencie były tak rozkręcone ze notorycznie probowaly uciekac - piany bylo 2x wiecej niz cieczy we flaszce ;)

Do fermentora poszly bodajze po 10 dniach od wskrzeszenia.

objetosci i gestosci podane orientacyjnie - tyle mi wyszlo z liczenia "na oko"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Odnośnie stężenia gliceryny czy dowolnego innego krioprotektanta: w laboratorium do mrożenia szczepów bakteryjnych standardowo używamy 7,5% sterylnej, filtrowanej gliceryny. Dokładnie takie stężenie robię do mrożenia drożdży - budziłem już egzemplarze po 6 miesiącach, wszystko było w porządku. Oczywiście wszystko poniżej -70 C.

 

A budzenie robione było trochę "na szybko" - w jednym wariancie 3x 2ml drożdży na 300ml ok. 10 Blg, w drugim probówka z ok. 25 ml drożdży na litr startera. Jeden i drugi starter po kilkunastu godzinach leciał do fermentora...

 

A i raz (co oczywiście okupiłem trzydniowym strachem) wrzuciłem ok 25 ml rozmrażanie na 2 godziny przed zadaniem prosto do fermentora :P

Edytowane przez panszpik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

falkony będą w sam raz, a masz te z czerwonym czy niebieskim dekielkiem? bo te z niebieskim nie są odporne na wysokie temperatury i nie nadają się do sterylizacji w autoklawie.

 

A możesz jeszcze napisać skąd masz info o typach w sensie że niebieskie się nie nadają do autoklawu .

 

Pytam, bo np w Bionovo przy niebieskich jest napisane autoklawowalne http://www.bionovo.pl/szukaj.html?szukaj=falcon&x=0&y=0

 

Pozdrawiam Piotr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiem to z doświadczenia, producentem tych probówek jest Sarstedt (bionovo jest tylko dystrybutorem) i już kiedyś rozmawiałem z przedstawicielem i przyznaje, że potrafi je trafić podczas autoklawowania - zrobię zdjęcie jak będę w laboratorium.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no ale opis jest jednoznaczny:

 

niebieskie do autoklawowania

czerwone max + 121stC

 

myślę że wiedzą co piszą.

 

czy da się ew czerwone kupić gdzieś w mniejszych ilościach niż 500?

Edytowane przez nysander
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myślę że wiedzą co piszą.

ja na tym pracuję od 8 lat i chyba jednak nie widzą :P

czy da się ew czerwone kupić gdzieś w mniejszych ilościach niż 500?

oficjalnie nie, pamiętam, że sklepy piwowarskie sprzedawały swojego czasu pojedyncze sztuki, ale już ich nie ma.

 

[edit]

popytam jeszcze przedstawicieli, bo były jeszcze opakowania po 100szt, ale dawno już ich nie widziałem.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

będę wdzięczny bo co prawda na razie operuję na suchych i następne kilka warek będzie na takich ale z czasem warto by zrobić własny bank drożdży

 

wiem, że powinno się mrozić do -70 ale z braku laku jak długo można trzymać w -18?

 

z wątku wynika że każdemu wystartowały z różnego sposobu przechowywania i przygotowania do mrożenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

powiem tak, przechowywanie w -70 jest trwałe i polecane, czyli przechowujesz je w tej temperaturze "na wieki". W -18 spokojnie przechowasz kilka miesięcy. Ja najstarsze mam ponad 5 lat i nadal odpalają bez problemu, mam linie komórkowe mrożone w -70C mające ponad 15 lat i nadal startują. Nie wiem czy ktoś próbował tak długo trzymać w wyższej temperaturze.

Myślę, że dla potrzeb domowego piwowarstwa mrożenie w -18C powinno wystarczyć na krótszą metę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czerwone bywają na allegro, będę pisał do gościa http://allegro.pl/probowka-sarstedt-falcon-50-ml-probowki-pp-fv-i3190925281.html

 

ponieważ opis jest jak dla mnie nielogiczny (nie wiem czy jest to cena za 1 sztukę czy za jeden komplet 5 sztuk ), wolę się upewnić przed zamówieniem

 

Pozdrawiam Piotr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w labie używam sterylnych Falconów z Nunc z niebieską zakrętką - sterylność potwierdzona wielokrotnie badaniami na liniach komórkowych. Chyba lepiej kupić takie niż szukać autoklawu, co nierzadko może być problemem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zresztą Panowie, jak nie glicerol, to i mleko odłuszczone się nada ;) jakiś light, czy 0,5% z biedry. Jałowe, bo UHT. Tutaj rolę krioprotektanta pełni laktoza

 

Wydaje mi się, że cukier jest raczej kiepskim krioprotektantem i zarówno w tym przypadku jak i w procedurach obowiązujących w laboratoriach hodowli komórkowych główną rolę ochronną pełnią białka (w labie używamy np roztworu surowicy bydlęcej z odrobiną DMSO).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skontaktowałem się ze znajomym przedstawicielem i mogę u nich zamówić falkony Sarstedt sterylne z czerwonym korkiem w cenie około 1pln/szt brutto, cena może się wahać w zależności od kursu euro. Minimalne zamówienie to worek 25szt. Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę podać namiar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Cześć, chciałbym odświeżyć wątek. Możecie jeszcze napisać na swoich przykładach jak to robicie czy coś się zmieniło J

Piszecie że na suchych drożdżach nie bardzo się opłaca kombinować, kupiłem drożdże 2 x SAFLAGER W-34/70 cena końcowa koło 40 pln. W przypadku tego typu drożdży myślicie że też lepiej kupić świeże ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.