Jump to content

Recommended Posts

Witam was. Fermentuje 20 litrów AIPA 15° na drożdżach US-05 które zostały zadane w 20°C po czym fermentor został przeniesiony do piwniczki ojca gdzie temperatura schodziła podczas burzliwej z 16-15°C do 13-14°C. Niestety na temperaturę w piwniczce nie mam wpływu ponieważ jest on zależna od temp. zewnętrznej. Po 17 dniach fermentor został przeniesiony do domu i blg wynosi niecałe 4°. Temp otoczenia to min 20°C. Planuję za 3 dni zrobić następny pomiar.

 

Pytania:

1) Czy dobrze zrobiłem podnosząc temp do 20°C w celu pobudzenia drożdży do fermentowania? Zazwyczaj przy AIPA lub IPA schodziły mi max do 3°blg a zazwyczaj było to 1-2° w temp 20°C.

2) Czy na cichą przenosić do chłodniejszej piwniczki czy pozostawić fermentor w domu ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, wizi napisał:

1) dobrze

2) cicha fermentacja właśnie trwa

Na cichą planuję oddzielić gęstwę do następnej warki oraz dodać 60g chmielu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli planujesz zdekantować piwo znad drożdży (potocznie nazywane przelewaniem na cichą) a następnie chmielić na zimno. Cicha fermentacja tak czy inaczej już trwa, niezależnie od tego czy piwo oddzielisz od drożdży czy nie. Co do chmielenie na zimno to dostosuj czas do temperatury piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Dobrze.

2) Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć przez fermentację cichą i będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie. A jak nie umiesz na nie odpowiedzieć to nie rób cichej. 

 

Godzinę temu, wizi napisał:

Czyli planujesz zdekantować piwo znad drożdży (potocznie nazywane przelewaniem na cichą) a następnie chmielić na zimno. Cicha fermentacja tak czy inaczej już trwa, niezależnie od tego czy piwo oddzielisz od drożdży czy nie. Co do chmielenie na zimno to dostosuj czas do temperatury piwa.

Burzliwa/cicha to odpowiedniki angielskiego primary/secondary. Ktoś wymyślił sobie jakąś odwrotną teorię i widzę, że już się tego nie da zatrzymać i niektórzy będą się czepiać słówek po wsze czasy, chociaż wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi...

 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Oskaliber napisał:

1) Dobrze.

2) Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć przez fermentację cichą i będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie. A jak nie umiesz na nie odpowiedzieć to nie rób cichej. 

 

Burzliwa/cicha to odpowiedniki angielskiego primary/secondary. Ktoś wymyślił sobie jakąś odwrotną teorię i widzę, że już się tego nie da zatrzymać i niektórzy będą się czepiać słówek po wsze czasy, chociaż wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi...

 

Hmmm.. nie wiem po co ta cała dywagacja odnośnie nazewnictwa itp.

W drugim pytaniu miałem na myśli jedynie czy po zlaniu piwa na cichą fermentację i dodaniu chmielu na aromat odpowiedniejsza będzie temperatura 14°C czy 20°C. Rozumiem że w niższej temperaturze piwo będzie "dochodzić" dłużej a w temperaturze domowej wystarczy ~7 dni.  Jednakże nie mam doświadczenia w jakich warunkach fermentacji piwo będzie lepsze w smaku i w aromacie dlatego prosiłem o radę.

Edited by zegancio

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Potrzymaj w 20°C aż piwo dofermenuje.

2) Następnie masz 2 opcje chmielenia na zimno:

     a) 3 dni w 20°C

     b) 5-7 dni w 14°C

Wybrałbym drugą. Przy okazji piwo się wyklaruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.