Jump to content
rob7320

Refermentacja pilsnera

Recommended Posts

Jakiś czas temu uwarzyłem pilsnera na drożdżach FM31 Bawarska dolina . Przychodzi czas na butelkowanie i tu mam pytanie czy temperatura 5st C w piwniczce da radę nagazować piwo , czy drożdże już poszły spać na sen zimowy ( w tej chili piwo leżakuje w ok 1st C) . Do dyspozycji mam jeszcze pomieszczenie ok 16st C ,ale wydaje mi się za dużo pomimo ,że piwo nie będzie konkursowe:). Jest to mój pierwszy lager i zbieram doświadczenia .

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zeszłym roku miałem podobny dylemat. Na forum znalazłem dwie strategie:

1.  refermentację przeprowadzić   w takiej samej temperaturze jak fermentację

2. refermentować w wyższej temperaturze, czasem nawet w pokojowej i zaraz po nagazowaniu przenieść do chłodnego. Ponieważ cukru do refermentacji jest raczej mało, niewiele powstanie niechcianych aromatów, a szybciej pozbędziemy się tlenu z butelek. 

Według drugiego sposobu zrobiłem zeszłej zimy trzy piwa i wyszły dobre. Choć na konkurs ich nie wysyłałem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, koholet napisał:

2. refermentować w wyższej temperaturze, czasem nawet w pokojowej i zaraz po nagazowaniu przenieść do chłodnego. Ponieważ cukru do refermentacji jest raczej mało, niewiele powstanie niechcianych aromatów, a szybciej pozbędziemy się tlenu z butelek. 

Nie polecam, wychodzą estry. Do piwa do spijania w domu ok, mało je czuć. Ale na konkurs się nie nada.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, bart3q napisał:

Nie polecam, wychodzą estry. Do piwa do spijania w domu ok, mało je czuć. Ale na konkurs się nie nada.

 

Gratuluję nosa :)

Moje piwka nie były konkursowe, 1 tydzień w wyższej temperaturze później kolejnych kilka w temperaturze fermentacji i po około miesiącu było zadowalająco nagazowane no i bardzo mi smakowało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również nie polecam refermentacji w temperaturze pokojowej.

W 5stopniach będzie dłużej, nawet i do miesiąca, ale warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za propozycję. Krakowskim targiem połowa poszła do ciepłego, a druga do piwniczki.Warka tak jak pisałem jest edukacyjna ,więc będzie porównanie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.