Jump to content
deep floyd

jutro kopyra warzy szybkie piwo

Recommended Posts

ja potrzebuje nie mniej niż 5 godzin, ale jestem nowicjuszem. no nie wiem, filtracja potrafi przedłużyć 

70min zacieranie

110min filtracja

30min chłodzenie

....nie wiem jak można krócej...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, donicjusz napisał:

A gdzie to można zobaczyć, to stream jakiś czy coś...??

tak od 8.30 rano na streamie

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, deep floyd napisał:

ja potrzebuje nie mniej niż 5 godzin, ale jestem nowicjuszem. no nie wiem, filtracja potrafi przedłużyć 

70min zacieranie

110min filtracja

30min chłodzenie

....nie wiem jak można krócej...

Bez chlodzenia w 3 godziny warke 25 litrow , 12-15 blg robie bez problemow jak sie dobrze ogarniam. 

Nie widze w tym nic niezwyklego. 

Nie mam pojecia jak filtrujesz przez 130 minut. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Lasek napisał:

Nie mam pojecia jak filtrujesz przez 130 minut.

zalezy od piwa..z aipa ostatnio mi tak zeszło, utknełą i koniec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutowanie 10 minuty

 

Zacieranie 30-60 minuty

 

Filtracja BIAB 5 minuty

 

Sparge 5 minuty

 

Gotowania 30-60 minuty

 

Chłodzenia 15 minuty

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, bart3q napisał:

Ktoś jest na forum, kto gotuje po 30 min. Ksywki niestety nie pamiętam.

Browar Najgorszego Sortu bodajże

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopyr planuje tylko 10l robić, więc filtracje (sztuczne dno z drugiego fermentora, a nie BIAB) i podgrzewania faktycznie szybciej pójdą. Prócz tego tylko po pół godziny zacieranie i gotowanie. Zrobić się da, ale jakie będą tego efekty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy od bazy. Swego czasu bawiłem sie w znaczne skracanie czasu zacierania i badałem wpływ tego na wydajność itp. Dobrej firmy słód - świeży i nie leżakowany w domu idzie zatrzeć nawet w 15 minut robiąc próbę jodową co chwilę. Filtracja wiadro w wiadro to dosłownie 10 minut. Gotowałem też raz 30 minut piwo i nie powtórzę tego - DMS może nie był super mocny ale był w tle wyczuwalny. Więc dla mnie technicznie gotować musi się minimum te 60 minut, może jakby się gotowało super intensywnie z dużą mocą to można by do 45 minut skrócić ten czas. 

 

Ja trochę nie rozumiem tego szoł Tomka dla mnie by zapunktował jakby uwarzył raz poprawnie piwo w normalny sposób, do którego nie musiałby robić mądrej miny pomimo podłej jakości produktu końcowego. (jak to było z jego piwem polewanym na spotkaniu piwowarów domowych przy Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich, z kega w formie kaska) A tak pokazywanie ultra szybkiego warzenia, czy byle jakiego mija się dla mnie z celem. Trochę dziwi mnie też szum wokół tego jakby się piwa nie uwarzyło (nie przeginając z składnikami oczywiście) jak się spieprzy fermentacje to jest pozamiatane. Jak ktoś to napisał na FB uwarzenie samej brzeczki to pikuś, bo poradników jest od cholery - a pokazanie prawidłowej fermentacji to by było coś ;) Lepiej jednak promować 7+7 bo tak wygodnie.

 

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Undeath napisał:

Ja trochę nie rozumiem tego szoł Tomka dla mnie by zapunktował jakby uwarzył raz poprawnie piwo w normalny sposób, do którego nie musiałby robić mądrej miny pomimo podłej jakości produktu końcowego.

 

 

nie żebym go bronił, ale on ma na swoim kanale całkiem rozbudowane poradniki krok po kroku na temat warzenia z puchy/z zacieraniem. sam z nich korzystałem na początku kariery. inna kwestia że faktycznie mógłby naprostować ten mit o czasie fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Undeath napisał:

nie musiałby robić mądrej miny pomimo podłej jakości produktu końcowego. (jak to było z jego piwem polewanym na spotkaniu piwowarów domowych przy Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich

A jak to smakowało ?,

oglądałem  fragmenty z zacieraniem i czarno to widziałem, kompletnie nie zwracał uwagi na "czystość procesu", to samo widziałem w filmiku jak fachowcy zacierają w Strzegomiu, to mieszanie na świeżym powietrzu w otwartym wiadrze, bezcenny pokaz dyletanctwa ...,

zdaje  się, że też nic fajnego nie wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Tak ma, ale jest w nich też sporo bubli oraz były nagrywane z lekka 4 lata temu ;) Ja Tomkowi nie ujmuje zasług bo zrobił wiele dobrego i wiem, że wielu ludzi z nim zaczynało oraz wprowadzał ich w świat kraftu.  Jednak każdy człowiek się uczy i popełnia błędy,  a Tomek jakby stanął w stagnacji, warzy pobieżnie z doskoku, słabo stoi z nowościami w świecie piwowarów domowych, powtarza rzeczy obalone kilka lat temu. Do tego właśnie dochodzi przekłamywanie prawdy o gotowym jego produkcie - który miałem okazje kilka razy pić i było słabiutko, a szedł w zaparte, że jest okej, jego fani też jarali się tym piwem jakby co najmniej GCh uwarzył ;) Dziwię się bo pamiętam jego piwa sprzed jego blogerskiego boomu i robił całkiem niezłe piwka. Więc potrafi ale widać spora przerwa i zajęcie się głównie oceną piw rzemieślniczych oraz ich promocją wleciał z obiegu i powrót jest już cięższy. Pomyśl logicznie też dlaczego piwowarzy domowi są negatywnie nastawieni na Tomka, albo się naśmiewają z jego filmików albo omijają szerokim łukiem?

 

@dziedzicpruski Kosmiczny aldehyd octowy, spory alkohol i rozpuszczalnik. Piwo samo w sobie smakowało jak niedofermentowane drożdżowe młode piwo, zlane w trakcie fermentacji przerywając ją. Infekcji w nim nie było ale wyraźnie było czuć wady. 

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domyślam się, że to piwo Kopyra ze spotkania było ohydne, ale jak to jest, że nikt go jawnie nie skrytykował? Nagrywał nawet filmik jak częstował ludzi tym piwem i z tego co pamiętam był tam m. in. Josefik, który niezbyt krytycznie do niego podchodził. Oczywiście nie chcę tu podważać Twoich umiejętności sensorycznych, po prostu dziwi mnie, że nikt zwyczajnie nie powiedział "no sorry Kopyr, ale to jest lipa". No chyba, że wycinał niepochlebne opinie ;).

Edited by Ramnic

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Undeath napisał:

Kosmiczny aldehyd octowy, spory alkohol i rozpuszczalnik. Piwo samo w sobie smakowało jak niedofermentowane drożdżowe młode piwo, zlane w trakcie fermentacji przerywając ją. Infekcji w nim nie było ale wyraźnie było czuć wady. 

Obczaiłem ten filmik z targów,faktycznie wstydziłby się, od razu przypomniał mi się ten post https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1116789&postcount=1

Czyli jak jarenka śpiewał;

Ceremonie ceremonie
Trzeba by podciągnąć spodnie
Ukryć prawdę obesraną
I powspierać rację stanu

 

To co oglądałem ze zgrozą to   ris z ziarna, no i poszedł w kibel ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minut temu, Ramnic napisał:

Domyślam się, że to piwo Kopyra ze spotkania było ohydne, ale jak to jest, że nikt go jawnie nie skrytykował? Nagrywał nawet filmik jak częstował ludzi tym piwem i z tego co pamiętam był tam m. in. Josefik, który niezbyt krytycznie do niego podchodził. Oczywiście nie chcę tu podważać Twoich umiejętności sensorycznych, po prostu dziwi mnie, że nikt zwyczajnie nie powiedział "no sorry Kopyr, ale to jest lipa". No chyba, że wycinał niepochlebne opinie ;).

 

Nie wiem czy wycinał czy nie, nie oglądam też jego filmików od dawna więc na to pytanie o jego manipulacje nie odpowiem. Wiem, że nie raz za to kasował nie przychylne komentarze nawet te z argumentacją oraz rozdawał bany, rzucając tekstem, że "to moje podwórko i mogę robić co chcę". Nic w tym technicznie złego nie jest bo to prawda ale jednak podkopał swoją wiarygodność w moich oczach i nie tylko. A odpowiedź na twoje pytanie jest proste jak sam zauważyłeś był nawet joosefik, który prowadzi browar, a zasada jest prosta nie sra się do swojego gniazda bo to się mści ;) Druga sprawa słyszał Tomek po za kamerami, że piwo jest słabe bo ludzie robili na sali szyderę i przez długi czas w necie, czy dotarło to do niego nie wiem. Wszystkie próby krytyki raczej spływały po nim jak po kaczce przykład listu otwartego: 

 gdzie sprawa pomimo prośby wielu ludzi została zignorowana, a wręcz wyśmiana. Ludzie wiedzą, że nie warto bo przecież autorytet i wie wszystko najlepiej, a mało kto sam posiada taki autorytet by się przeciwstawić. Za małe i hermetyczne nasze środowisko jest też by ktokolwiek się w to bawił, lepiej poświęcić czas na warzenie i dokształcanie się z innych źródeł niż wszczynać wojenki, zresztą nie potrzebne nikomu. Dobra bo zapędzamy się tą dyskusją w dziwne rejony. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.