Jump to content
Sign in to follow this  
krachnagieldzie1

Imperial red IPA - receptura do oceny

Recommended Posts

Serwus!

zamarzyła mi się imperialna red ipa na zimowe wieczory. Mocna podbudowa słodowo-karmelowa z rozgrzewającym alkoholem.
Poniżej przepis (mam wątpliwości, czy nie ma za dużo słodów karmelowych), według kalkulatora piwo przy oczekiwanych 20l powinno mieć 21 Blg.

Strzegom Pale Ale     6 kg
Weyermann - Carared     1 kg
Pszeniczny     1 kg
Caraaroma     0.4 kg
Weyermann Caramunich 3     0.25 kg 150
Viking melanoidynowy     0.5 kg

zacieranie:  62st - 45 min
                     68st - 20 min
                     72st- 5 min


Drożdże US05 x2

Burzliwa w temp ok 17-18st (pewnie ok. 2 tygodnie)
Cicha 10-14dni w temp ok 18stst

Chmieleniem na razie nie zaprzątam sobie głowy. Najpierw skomponuję przepis i przy zamawianiu sprawdzę, co mi w domu zostało.
Przy takim Blg będę celował w ok. 80-90 IBU


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słodu Caraaroma dałbym max 0.2kg. Poza tym jak już tyle karmeli tu dodałeś, melanoidynowy będzie tutaj zbędny. Dla podbicia koloru lepiej dać karmelowy czerwony, albo abbey. Moim zdaniem będziesz miał za dużo karmelu z tym zasypem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 godziny temu, krachnagieldzie1 napisał:


Strzegom Pale Ale     6 kg
Weyermann - Carared     1 kg
Pszeniczny     1 kg
Caraaroma     0.4 kg
Weyermann Caramunich 3     0.25 kg 150
Viking melanoidynowy     0.5 kg


 

Mysle ze ponad poltora kilo karmelu to mocna przesada. Wlasciwie pol kilo karmelu przy takim blg i zastosowaniu pale'a to jak dla mnie za duzo. 

Juz lepiej kolor uzyskac mala iloscia barwiacego. 

 

Edited by Lasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

ja z takiego zasypu jak poniżej zrobiłem bardzo fajne piwko z mocną podbudową słodową oraz kolorem czerwonym, czy tam ciemnej miedzi. 

Słód Pilzneński Strzegom - 5 kg
Słód Pszeniczny Strzegom - 1 kg
Słód Karmelowy 300 Strzegom - 0,5 kg.

Ze 20 litrów, 16-17 blg powinno wyjść z tego. 

Dołóż sobie z 1 kg czy do zakładanej gęstości słodu pale ale i będziesz moim zdaniem zadowolony. 

Poza tym jak pisali użytkownicy wyżej zdecydowanie za dużo karmelu w Twojej recepturze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.