Skocz do zawartości

Imperial red IPA - receptura do oceny


krachnagieldzie1

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

zamarzyła mi się imperialna red ipa na zimowe wieczory. Mocna podbudowa słodowo-karmelowa z rozgrzewającym alkoholem.
Poniżej przepis (mam wątpliwości, czy nie ma za dużo słodów karmelowych), według kalkulatora piwo przy oczekiwanych 20l powinno mieć 21 Blg.

Strzegom Pale Ale     6 kg
Weyermann - Carared     1 kg
Pszeniczny     1 kg
Caraaroma     0.4 kg
Weyermann Caramunich 3     0.25 kg 150
Viking melanoidynowy     0.5 kg

zacieranie:  62st - 45 min
                     68st - 20 min
                     72st- 5 min


Drożdże US05 x2

Burzliwa w temp ok 17-18st (pewnie ok. 2 tygodnie)
Cicha 10-14dni w temp ok 18stst

Chmieleniem na razie nie zaprzątam sobie głowy. Najpierw skomponuję przepis i przy zamawianiu sprawdzę, co mi w domu zostało.
Przy takim Blg będę celował w ok. 80-90 IBU


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słodu Caraaroma dałbym max 0.2kg. Poza tym jak już tyle karmeli tu dodałeś, melanoidynowy będzie tutaj zbędny. Dla podbicia koloru lepiej dać karmelowy czerwony, albo abbey. Moim zdaniem będziesz miał za dużo karmelu z tym zasypem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

2 godziny temu, krachnagieldzie1 napisał:


Strzegom Pale Ale     6 kg
Weyermann - Carared     1 kg
Pszeniczny     1 kg
Caraaroma     0.4 kg
Weyermann Caramunich 3     0.25 kg 150
Viking melanoidynowy     0.5 kg


 

Mysle ze ponad poltora kilo karmelu to mocna przesada. Wlasciwie pol kilo karmelu przy takim blg i zastosowaniu pale'a to jak dla mnie za duzo. 

Juz lepiej kolor uzyskac mala iloscia barwiacego. 

 

Edytowane przez Lasek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

ja z takiego zasypu jak poniżej zrobiłem bardzo fajne piwko z mocną podbudową słodową oraz kolorem czerwonym, czy tam ciemnej miedzi. 

Słód Pilzneński Strzegom - 5 kg
Słód Pszeniczny Strzegom - 1 kg
Słód Karmelowy 300 Strzegom - 0,5 kg.

Ze 20 litrów, 16-17 blg powinno wyjść z tego. 

Dołóż sobie z 1 kg czy do zakładanej gęstości słodu pale ale i będziesz moim zdaniem zadowolony. 

Poza tym jak pisali użytkownicy wyżej zdecydowanie za dużo karmelu w Twojej recepturze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.