Jump to content
Terefere1990

Gar 100l + sracz wezyk + hop blocker

Recommended Posts

Czesc!

 

Dzisiaj w pracy :>>> duzo rozmyslalem jak tu robic wiecej piwska na 1 raz, wpadlem na pewien pomysl i prosze o komentarz, wypowiedz, co wy o tym myslicie. Moze ktos juz cos takiego robil?

 

Po kolei:

Kupno garnka z kranem 100l

Juz do zacierania podlaczony bylby sracz wezyk, zeby bezposrednio po zacieraniu wszystko przez niego wyslodzic

Nastepnie czyszczenie gara z mlota, zamiana wezyka na hop blocker, przelanie brzeczki do gara i rozpoczecie warzenia.

Nastepnie, wiadomo, chlodzenie filtracja zadanie drozdzy i finisz.

 

Co o tym sadzicie ?

 

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym bys chłodził? Zobacz moj temat Modernizacja Browaru o kroczek wyżej

https://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=35434&share_tid=25066&url=https://www.piwo.org/index.php?/topic/25066-Modernizacja-Browaru-o-kroczek-wy%C5%BCej&share_type=t


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czym bys chłodził? Zobacz moj temat Modernizacja Browaru o kroczek wyżej

https://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=35434&share_tid=25066&url=https://www.piwo.org/index.php?/topic/25066-Modernizacja-Browaru-o-kroczek-wy%C5%BCej&share_type=t


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chlodnice zrobilbym z miekkiej miedzianej rury

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz sobie co tam piszą inni pod moim postem bo miałem podobny pomysł do ciebie i moze cos wartościowego znajdziesz ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sposób okej sam tak robię na moich 50 litrach od jakiś 20 warek. Tylko parę rzeczy jeszcze musisz przemyśleć:

hop blocker? Chyba hop stopper ;) 

 

Ciężar młóta - wyciągarka będzie Ci potrzebna żeby przenieść taki gar, chyba że będziesz ręcznie wyciągał młóto itp. 

 

Magazynowanie brzeczki podczas filtracji - u mnie zlewam do starego garnka 30 litrów i gara lidlowskiego w których się powoli już podgrzewa brzeczka, potem przelewam do docelowego gara z hopstopperem. 

 

Czym będzie to podgrzewał? Przyda się taboret gazowy.

 

Co do chłodzenia polecam rurę karbowaną nie miedzianą - większa powierzchnia chłodzenia ten sam koszt. Przy takim litrażu rozważyłbym opcje wymiennika też.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przy 12 kg nie ma problemu, ale mam wsadzony drut do środka. Przy 25 kg zasypach może być problem ;) Jak dobrze zrobi oplot to nie powinno go zgniatać i filtracja powinna iść dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites



Sposób okej sam tak robię na moich 50 litrach od jakiś 20 warek. Tylko parę rzeczy jeszcze musisz przemyśleć:
hop blocker? Chyba hop stopper  
 
Ciężar młóta - wyciągarka będzie Ci potrzebna żeby przenieść taki gar, chyba że będziesz ręcznie wyciągał młóto itp. 
 
Magazynowanie brzeczki podczas filtracji - u mnie zlewam do starego garnka 30 litrów i gara lidlowskiego w których się powoli już podgrzewa brzeczka, potem przelewam do docelowego gara z hopstopperem. 
 
Czym będzie to podgrzewał? Przyda się taboret gazowy.
 
Co do chłodzenia polecam rurę karbowaną nie miedzianą - większa powierzchnia chłodzenia ten sam koszt. Przy takim litrażu rozważyłbym opcje wymiennika też.


1. Prawda - hop stopper :)
2. Na to cos zaradze, albo mniejsze naczynia pojda w ruch albo cos innego wykombinuje
3.Mam 40l gar, wykorzystam. No i 8 fermentorow. Po wysladzaniu wszystko zlal bym do gara 100l gara z blockerem
4.Taboret zakupie
5.Zainteresuje sie karbowana :)

Czyli, ogolnie wszystko do zrobienia ?

Jak "utwardziles" wezyk?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem taki drut do woblerów z nierdzewki, zrobiłem z niego spiralę i wsadziłem do środka oplotu. Jak na razie działa i nie przytkała mi się filtracja jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeden z użytkowników robi świetne chłodnice karbowane za niewielkie pieniądze.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oook!
Dzieki za reakcje Panowie!

Jak uda mi sie wszystko skompletowac i bede po 1 warce na tym sprzecie to sie pochwale :)

Pozdrowki!

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie tylko czy zacier nie będzie się przypalał tam gdzie wężyk będzie na dnie? Cyrkulacja podczas mieszania przy zacieraniu może być utrudniona. Ja ostatnio zacierałem 11 kg i przenosiłem to do dwóch wiader ze "sraczrurkami" żeby wysłodzić. Wszystko poszło ok. W trakcie układania się młóta przepłukałem gar i wysładzałem do niego od razu z podgrzewaniem w nim. Pomimo takiej metody trwało to dość długo. Uzyskałem ponad 50 L brzeczki 15 blg. Warzenie zacząłem około 10-11 a skończyłem koło 21 razem z ogarnięciem wszystkiego. Była to moja pierwsza podwójna warka wcześniej warzyłem około 22 L warki więc czas pewnie będę mógł skrócić. Wczoraj rozlew zrobiłem i wyszło 2x18 L .

Edited by grzans

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężyk podnosisz i przyczepiasz koniec tak żeby cały wężyk był pionowo podczas zacierania. Po zakończeniu grzania opuszczasz wężyk i łygą go przyciskasz, tak żeby leżał na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok rozumiem. A jak rozwiązać problem, że garnek musi być na wysokości? Jakiś stelaż pod taboret gazowy jest potrzebny, lub grzanie grzałkami w garze.

U mnie wyglądało to tak. Zacieranie i warzenie w garnku na taborecie, przeniesienie zacieru do dwóch wiader z wężykami i filtracja, grzanie wody do wysładzania w kociołku elektrycznym. Teraz muszę jeszcze pomyśleć nad zlaniem już schłodzonej brzeczki do fermentorów. Ostatnim razem przy podnoszeniu 50L  prawie mi plecy wysiadły...

warzenie.jpg

Edited by grzans

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wysładzam już od 20 warek przez hop stopper ;p i nie mam żadnych problemów... sracz wężyk można sobie podarować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki zawór do garnka?

 

Mam akurat 1'' za stali 316, ale zastanawiam się czy nie za duży?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.