Terefere1990 1 Posted November 28, 2017 Czesc! Dzisiaj w pracy :>>> duzo rozmyslalem jak tu robic wiecej piwska na 1 raz, wpadlem na pewien pomysl i prosze o komentarz, wypowiedz, co wy o tym myslicie. Moze ktos juz cos takiego robil? Po kolei:Kupno garnka z kranem 100lJuz do zacierania podlaczony bylby sracz wezyk, zeby bezposrednio po zacieraniu wszystko przez niego wyslodzicNastepnie czyszczenie gara z mlota, zamiana wezyka na hop blocker, przelanie brzeczki do gara i rozpoczecie warzenia.Nastepnie, wiadomo, chlodzenie filtracja zadanie drozdzy i finisz. Co o tym sadzicie ? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 28, 2017 Czym bys chłodził? Zobacz moj temat Modernizacja Browaru o kroczek wyżejhttps://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=35434&share_tid=25066&url=https://www.piwo.org/index.php?/topic/25066-Modernizacja-Browaru-o-kroczek-wy%C5%BCej&share_type=tWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Terefere1990 1 Posted November 28, 2017 Czym bys chłodził? Zobacz moj temat Modernizacja Browaru o kroczek wyżejhttps://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=35434&share_tid=25066&url=https://www.piwo.org/index.php?/topic/25066-Modernizacja-Browaru-o-kroczek-wy%C5%BCej&share_type=tWysłane z iPhone za pomocą TapatalkChlodnice zrobilbym z miekkiej miedzianej ruryWysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 28, 2017 Zobacz sobie co tam piszą inni pod moim postem bo miałem podobny pomysł do ciebie i moze cos wartościowego znajdziesz Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted November 28, 2017 Sposób okej sam tak robię na moich 50 litrach od jakiś 20 warek. Tylko parę rzeczy jeszcze musisz przemyśleć: hop blocker? Chyba hop stopper Ciężar młóta - wyciągarka będzie Ci potrzebna żeby przenieść taki gar, chyba że będziesz ręcznie wyciągał młóto itp. Magazynowanie brzeczki podczas filtracji - u mnie zlewam do starego garnka 30 litrów i gara lidlowskiego w których się powoli już podgrzewa brzeczka, potem przelewam do docelowego gara z hopstopperem. Czym będzie to podgrzewał? Przyda się taboret gazowy. Co do chłodzenia polecam rurę karbowaną nie miedzianą - większa powierzchnia chłodzenia ten sam koszt. Przy takim litrażu rozważyłbym opcje wymiennika też. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 28, 2017 Możesz tak zrobić, mam kumpla który tak warzy i wszystko jest ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 28, 2017 A wężyk się nie zmiażdży przy takich ilościach słodu ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted November 28, 2017 U mnie przy 12 kg nie ma problemu, ale mam wsadzony drut do środka. Przy 25 kg zasypach może być problem Jak dobrze zrobi oplot to nie powinno go zgniatać i filtracja powinna iść dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Terefere1990 1 Posted November 28, 2017 Sposób okej sam tak robię na moich 50 litrach od jakiś 20 warek. Tylko parę rzeczy jeszcze musisz przemyśleć: hop blocker? Chyba hop stopper Ciężar młóta - wyciągarka będzie Ci potrzebna żeby przenieść taki gar, chyba że będziesz ręcznie wyciągał młóto itp. Magazynowanie brzeczki podczas filtracji - u mnie zlewam do starego garnka 30 litrów i gara lidlowskiego w których się powoli już podgrzewa brzeczka, potem przelewam do docelowego gara z hopstopperem. Czym będzie to podgrzewał? Przyda się taboret gazowy. Co do chłodzenia polecam rurę karbowaną nie miedzianą - większa powierzchnia chłodzenia ten sam koszt. Przy takim litrażu rozważyłbym opcje wymiennika też. 1. Prawda - hop stopper 2. Na to cos zaradze, albo mniejsze naczynia pojda w ruch albo cos innego wykombinuje 3.Mam 40l gar, wykorzystam. No i 8 fermentorow. Po wysladzaniu wszystko zlal bym do gara 100l gara z blockerem4.Taboret zakupie5.Zainteresuje sie karbowana Czyli, ogolnie wszystko do zrobienia ?Jak "utwardziles" wezyk?Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted November 28, 2017 Miałem taki drut do woblerów z nierdzewki, zrobiłem z niego spiralę i wsadziłem do środka oplotu. Jak na razie działa i nie przytkała mi się filtracja jeszcze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 28, 2017 Jeden z użytkowników robi świetne chłodnice karbowane za niewielkie pieniądze.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Terefere1990 1 Posted November 28, 2017 Oook! Dzieki za reakcje Panowie!Jak uda mi sie wszystko skompletowac i bede po 1 warce na tym sprzecie to sie pochwale Pozdrowki!Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 28, 2017 A zamiast wezyka uszła by bazooka?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzans 0 Posted November 28, 2017 (edited) Pytanie tylko czy zacier nie będzie się przypalał tam gdzie wężyk będzie na dnie? Cyrkulacja podczas mieszania przy zacieraniu może być utrudniona. Ja ostatnio zacierałem 11 kg i przenosiłem to do dwóch wiader ze "sraczrurkami" żeby wysłodzić. Wszystko poszło ok. W trakcie układania się młóta przepłukałem gar i wysładzałem do niego od razu z podgrzewaniem w nim. Pomimo takiej metody trwało to dość długo. Uzyskałem ponad 50 L brzeczki 15 blg. Warzenie zacząłem około 10-11 a skończyłem koło 21 razem z ogarnięciem wszystkiego. Była to moja pierwsza podwójna warka wcześniej warzyłem około 22 L warki więc czas pewnie będę mógł skrócić. Wczoraj rozlew zrobiłem i wyszło 2x18 L . Edited November 28, 2017 by grzans Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 28, 2017 Wężyk podnosisz i przyczepiasz koniec tak żeby cały wężyk był pionowo podczas zacierania. Po zakończeniu grzania opuszczasz wężyk i łygą go przyciskasz, tak żeby leżał na dnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzans 0 Posted November 28, 2017 (edited) Ok rozumiem. A jak rozwiązać problem, że garnek musi być na wysokości? Jakiś stelaż pod taboret gazowy jest potrzebny, lub grzanie grzałkami w garze. U mnie wyglądało to tak. Zacieranie i warzenie w garnku na taborecie, przeniesienie zacieru do dwóch wiader z wężykami i filtracja, grzanie wody do wysładzania w kociołku elektrycznym. Teraz muszę jeszcze pomyśleć nad zlaniem już schłodzonej brzeczki do fermentorów. Ostatnim razem przy podnoszeniu 50L prawie mi plecy wysiadły... Edited November 28, 2017 by grzans Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciek1221 32 Posted November 28, 2017 Pompka z Chin za 50zł i problem wysokości odpada. 1 Hobbysta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 28, 2017 Ja jak tak warzyłem to trzy palety i na to taboret gazowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquila 3 Posted November 28, 2017 Ja wysładzam już od 20 warek przez hop stopper ;p i nie mam żadnych problemów... sracz wężyk można sobie podarować. 1 adamski_68 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Korzen_ 16 Posted November 30, 2017 Jaki zawór do garnka? Mam akurat 1'' za stali 316, ale zastanawiam się czy nie za duży? Quote Share this post Link to post Share on other sites