Przemysław Bury 1 Posted November 27, 2017 Cześć, Planuje zrobić milk stount z takiego przepisu 4,5 pale ale 1 carafa ( nie wiem który proponujecie) 0,5 karmelowy 150 0,5 karmelowy 300 0,5 special w 1 monachijski jasny 1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem 1kg laktozy 15 min a do chmielenia chyba marynkę z 50g chciałbym uzyskać 2x20l jedno na us-04 plus wanilia i kokos ( nie wiem ile) drugie jakieś inne drożdże i może do tego hmm ziarna kawy w whisky bądź coś podobnego Będę miał problem z filtracją mam wiadro 35l więc muszę zacierać w mniejszej ilości wody albo hmm dzielić ? nie wiem czy to dobry pomysł chce uzyskać dwa różne piwa z jednego warzenia stąd ta moja kombinacja i zastanawiam się czy dać ciemne od razu czy po 30 minutach. 1 Marcin_K reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilos55 13 Posted November 27, 2017 (edited) Po pierwsze nie stount, tylko STOUT. Przepis wg mnie jest dziwny, wzorowałbym się na jakimś klasycznym prostym. Na moje oko za dużo laktozy i słodów specjalnych. Ale niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem. Nie lepiej zrobić 2 oddzielne warki? Edited November 27, 2017 by Kamilos55 Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted November 27, 2017 kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? zawsze polecam na początek tego stouta: https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron) jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Puzii 11 Posted November 27, 2017 kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? zawsze polecam na początek tego stouta: https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron) jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze.To sie podepne, bo szukam przepisu na sweet /milk stouta. Jak przerobić ten przepis? Dodanie tylko laktozy i już? Tapatalknięte z drogi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted November 28, 2017 6 godzin temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? zawsze polecam na początek tego stouta: https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron) jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze. To był przepis z kuźni piwowarów tylko zamiast dwóch caraf jest wrzucona jedną i wartości są X2 (z delikatnym zaokrągleniem) Właśnie chodzi mi teraz o jakieś kombinowane. Ale na upartego to i z tego przepisu skorzystam ale chciałbym dodać specjalne słody. Co do pytania czy nie łatwiej dwie Warki to odpowiadam że może i tak ale tu chodzi też o czas. Jeszcze jest reszta pytań Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 28, 2017 17 godzin temu, Przemysław Bury napisał: Cześć, Planuje zrobić milk stount z takiego przepisu 4,5 pale ale 1 carafa ( nie wiem który proponujecie) 0,5 karmelowy 150 0,5 karmelowy 300 0,5 special w 1 monachijski jasny 1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem 1kg laktozy 15 min a do chmielenia chyba marynkę z 50g chciałbym uzyskać 2x20l jedno na us-04 plus wanilia i kokos ( nie wiem ile) drugie jakieś inne drożdże i może do tego hmm ziarna kawy w whisky bądź coś podobnego Będę miał problem z filtracją mam wiadro 35l więc muszę zacierać w mniejszej ilości wody albo hmm dzielić ? nie wiem czy to dobry pomysł chce uzyskać dwa różne piwa z jednego warzenia stąd ta moja kombinacja i zastanawiam się czy dać ciemne od razu czy po 30 minutach. Za dużo karmeli (dałbym max. 0,6kg na 2x20l warkę) oraz brakuje podstawowego (przynajmniej dla mnie) składnika - jęczmienia palonego (dałbym ok. 0,6kg) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted November 28, 2017 4,5 pale ale 1 carafa ( nie wiem który proponujecie) 0,6 karmelowy 150/300 0,5 special w 1 monachijski jasny 0,6 jęczmień palony 1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem 1kg laktozy 50g Martynka. Teraz receptura ok ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sylwester87 12 Posted November 28, 2017 Ja bym Martyną jednak nie chmielił 1 Bachi reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted November 28, 2017 Autokorekta telefonu czepiacie się słów zamiast doradzać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted November 28, 2017 Jeśli chodzi o kokosa i wanilię. Ja dałem dwie laski wanilii na cichą ,10 dni i 300 g płatków kokosowych ,też na cichą na 10dni. Wyraźny kokos i wanilia,piwo dopiero dwa tyg w butelkach.Warka 20l. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted November 28, 2017 Płatków czy wiórków ? Myślicie że jest potrzebne zlewanie na cichą czy coś się stanie z drożdżami ? Kolejne odnośnie ziaren kawy i whisky myślicie że to dobre połączenie ? US 04 do wanili a do drugiego ? Jakieś propozycje do filtracji ? Z pierwszego postu ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted November 28, 2017 Płatków,są łatwiejsze do filtracji i ponoć bardziej aromatyczne.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted November 28, 2017 Ok pomyśle na płatkami a smazyles je ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted November 29, 2017 Ok pomyśle na płatkami a smazyles je ?Tak,opiekałem w piekarniku i odsączałem tłuszcz. Trzy razy w 140C,trzeba uważać bo łatwo je przypalić.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted November 29, 2017 Ok dzięki to z tym już wiem co zrobić. Zostaly inne problemy do wyjaśnienia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Carllos 0 Posted November 29, 2017 Co do receptury to proponuje klasyke np.: https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena) A po eksperymentował z płatkami (kostkami) dębowymi do uzyskania interesujących Cię smaków/aromatów W tym poście masz film, w którym Czesław Dziełak wyjaśnia jak obchodzić się s płatkami/kostkami dębowymi. Polecam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrM 7 Posted December 2, 2017 Co do filtrowania to nie ma problemu. Wrzucasz tyle ile się zmieści do wiadra. Spuszczasz trochę brzeczki przedniej i jak zwolni Ci się miejsce to dodasz resztę z zacierania. Wysładzanie już normalnie pociagniesz tylko, że mniejsze porcje wody będziesz dolewał. Moim zdaniem za dużo palonych słodów. Milk stout powinien mieć nutkę paloności i przewagę kawy i czekolady. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt. Drożdże są ważne. US05 podbija paloność, S04 lub coś z MJ do stoutów może ładnie zbalansowac paloność do słodyczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gaspode 4 Posted December 2, 2017 2 godziny temu, PiotrM napisał: Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt. Butelkowałem dzisiaj swojego milk stouta z 380 gramami na 20 litrów. Mogę potwierdzić, na bazie próbki przed butelkowaniem, że poniżej 250 gramów na 10 litrów ten dodatek jest ledwie wyczuwalny. Przynajmniej w młodym piwie i na moje chamskie gardło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted December 4, 2017 Dnia 2.12.2017 o 15:18, PiotrM napisał: Co do filtrowania to nie ma problemu. Wrzucasz tyle ile się zmieści do wiadra. Spuszczasz trochę brzeczki przedniej i jak zwolni Ci się miejsce to dodasz resztę z zacierania. Wysładzanie już normalnie pociagniesz tylko, że mniejsze porcje wody będziesz dolewał. Moim zdaniem za dużo palonych słodów. Milk stout powinien mieć nutkę paloności i przewagę kawy i czekolady. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt. Drożdże są ważne. US05 podbija paloność, S04 lub coś z MJ do stoutów może ładnie zbalansowac paloność do słodyczy. Jakbyś rozpisał na 40 l słody i laktoze ? i co masz na myśli z tą subtelnością ? nie będzie wyczuwalna przy palonych słodach ? ok to wezmę do jednego S04 a do drugiego M15 czy M54 które będzie lepsze ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrM 7 Posted December 5, 2017 Jakbyś rozpisał na 40 l słody i laktoze ? i co masz na myśli z tą subtelnością ? nie będzie wyczuwalna przy palonych słodach ? ok to wezmę do jednego S04 a do drugiego M15 czy M54 które będzie lepsze ?Ja zrobiłem 22 litry milk stoutu 15 blg z czegoś takiego:Pale ale 3Monachijski typ2 1Caraaroma 0.5Czekoladowy jasny 0.5Carafa1 0.2Carafa3 0.15Laktoza 0.75US-05Dobry stout ale mało w nim milk stoutu. Za dużo ciemnych słodów, paloność przykrywa słodycz. Następnym razem bym wyrzucił carafe3. Co do drożdży to znajomy przefermentował ta sama brzeczkę s-04 i MJ do stoutów. Piwo na MJ było słodsze mimo podobnego odfermentowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Puzii 11 Posted December 5, 2017 Czyli potwirdzasz to co mówią. S-04 daje stouty słodkie a US-05 uwypukla slody palone. Tapatalknięte z drogi Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrM 7 Posted December 5, 2017 Czyli potwirdzasz to co mówią. S-04 daje stouty słodkie a US-05 uwypukla slody palone. Tapatalknięte z drogiWedług słodkości to chyba by to wyglądało tak: MJ(do stoutów nie wiem które ), S-04, US-05. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted December 6, 2017 Pale ale 3Monachijski typ2 1Caraaroma 0.5Czekoladowy jasny 0.5Carafa1 0.25 Płatki owsiane 0,5kgLaktoza 0.75 może być ? na 20-22l ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrM 7 Posted December 6, 2017 Pale ale 3Monachijski typ2 1Caraaroma 0.5Czekoladowy jasny 0.5Carafa1 0.25 Płatki owsiane 0,5kgLaktoza 0.75 może być ? na 20-22l ?Wydaje się spoko.Tylko kolor może być ciut poniżej stylu, ale kto się przejmuje kolorami.Z laktoza wyjdzie Ci 15+ blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemysław Bury 1 Posted December 6, 2017 Ma smakować, nie idzie na konkurs. Planuje dodać płatki kokosowe, wanilię a do drugiej części kawę w whisky (z 3 tygodnie potrzymam) zobaczę co wyjdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites