Jump to content
Hobbysta

Modernizacja Browaru o kroczek wyżej

Recommended Posts

Witam Szanownych Piwowarów,

Jako, że zbliżają się święta to można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty i zainwestować parę złotych w ulepszenie browaru. Nie celuje w HERMSa ani w inne aż tak rozwinięte konstrukcje, bo nie mam na to miejsca i aż tylu pieniędzy. Planuje zakup gara 50L z kranem ( jaki rozmiar kranu najlepiej wybrać? 1/2? 1/4?), Hopstoppera i w zależności od potrzeby Hopspidera (czy to jest element konieczny? Traktuje się to jako "część zestawu" idącą w parze z hopstopperem?). Do tego mam jeszcze gar emalię 30L (Teraz będzie służył do grzania wody do wysładzania) i chłodnicę zanurzeniową ( Powinna dać sobie radę z 50L). Czy coś jeszcze byłoby przydatne lub potrzebne by taki browar działał jak należy? Jest to skok z podstawowego zestawu czyt. Gar 30L i kadź filtracyjna z fermentora plus chłodzenie przez noc lub w wannie. Taka modernizacja przyspieszy zdecydowanie wyrób piwa i ułatwi go, z tym że nie są to małe pieniądze więc wolę skonsultować to z wami. Przejrzałem forum, coś tam się nauczyłem, ale każdy wie, że najlepiej dopytać się niż żałować. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Hobbysta napisał:

( jaki rozmiar kranu najlepiej wybrać? 1/2? 1/4?)

Ja bym brał 3/4 albo i 1 cal.

Godzinę temu, Hobbysta napisał:

Hopstoppera i w zależności od potrzeby Hopspidera (czy to jest element konieczny? Traktuje się to jako "część zestawu" idącą w parze z hopstopperem?).

Nie jest konieczny. Da się bez tego żyć.

Godzinę temu, Hobbysta napisał:

i chłodnicę zanurzeniową ( Powinna dać sobie radę z 50L).

Pomyś przy tym wybiciu nad wymiennikiem płytowym.

1 godzinę temu, Hobbysta napisał:

Czy coś jeszcze byłoby przydatne lub potrzebne by taki browar działał jak należy?

Gar rozumiem będzie służył do gotowania brzeczki, a jak będziesz zacierał i filtrował?

1 godzinę temu, Hobbysta napisał:

Taka modernizacja przyspieszy zdecydowanie wyrób piwa i ułatwi go

Jak zwiększysz wybicie, to raczej wydłuży. Nie drastycznie, ale jednak. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem na myśli 1/2 albo 3/4 cala ta 1/4 wkradła się podstępem :) i chyba pójdę w kierunku tych 3/4

Pomyślę nad wymiennikiem, ale przetestuje jeszcze tą chłodnice.

Gar będzie służył także do zacierania i filtracji (Hopstopper będzie wymienny z filtratorem z oplotu) Po prostu po zacieraniu będę całość brzeczki spuszczał do fermentora gar szybko czyścił wymieniał wężyk na hopstopper i gotował).

Wiem, że zwiększając wybicie zwiększy się czas, ale będzie proporcjonalnie krócej do tego samego wybicia na poprzednim sprzęcie (zakładając, że moja emalia byłaby 50L)

Edited by Hobbysta

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Hobbysta napisał:

wymieniał wężyk na hopstopper i gotował).

 

Tutaj zastanawiałbym się czy nie lepiej wybrać inny filtrator zacieru, zwłaszcza jak byś chciał używać mieszadła elektrycznego.

41 minut temu, Hobbysta napisał:

Miałem na myśli 1/2 albo 3/4 cala ta 1/4 wkradła się podstępem :) i chyba pójdę w kierunku tych 3/4

 

Ja mam 3/4 cala. Na początku było ciężko, bo potrzebne były jeszcze redukcje gwintów, niestety jak ja kompletowałem sprzęt to króćce,pompy itd miały gwinty 1/2cala i takie też redukcje musiałęm wybrać.

41 minut temu, Hobbysta napisał:

Pomyślę nad wymiennikiem, ale przetestuje jeszcze tą chłodnice.

Wymiennik zdecydowanie lepszy. Przy chłodzeniu brzeczki chłodnicą należy ruszać brzeczką (mieszać chłodnicą lub recyrkulacja pompą) bo inaczej chłodzenie może trwać wieczność. Mieszając chłodnicą możesz uszkodzić hopstop. Recyrkulując pompą bez hopspidera prawdopodobnie zatka Ci się hopstopper (chmielem i osadami na gorąco).

 

41 minut temu, Hobbysta napisał:

Gar będzie służył także do zacierania i filtracji  po zacieraniu będę całość brzeczki spuszczał do fermentora gar szybko czyścił wymieniał wężyk na hopstopper i gotował.

Po pierwszym takim procederze będziesz żałował wybranej drogi, plecy nie dadzą Ci pospać :D.

 

P.S.

Ile sobie wyliczyłeś, że zainwestujesz? Bo później jak przychodzi zamawiać kran porządny, podkładki itd, to możesz się zdziwić.. Weź garnek minimum 70L bo:

- masz garnek 50l, lejesz z filtracji około 43-45litrów żeby nie wykipiało, po gotowaniu zostaje Ci około 38litrów, do fermentacji ostatecznie idzie około 35litrów. Nie wiadomo, czy lać dwa niepełne fermentory, czy kupić beczkę do fermentacji czy co jeszcze.

- przy garnku 70litrów i kranie 5cm od dna bez problemu wyciągasz 2 fermentory po 27litrów. Więcej wyjdzie jak się zepniesz

 

Pozdro

 

 

Edit:

No chyba, że po prostu chcesz sobie kupić emalię 50litrów i nic więcej to nie było tematu :D .

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki inny sposób filtracji proponujesz? Fałszywe dno? 

Jak czytam to co napisałeś to zaczynam wątpić żebym mógł sobie pozwolić na to wszystko za jednym razem. Mogę chyba zacząć kompletować taki zestaw, a póki co warzyć jeszcze na tym co mam. Od czego tylko zacząć jakie przedmioty kupić na początku tak aby najwcześniej zacząć z nich korzystać? Z miłą chęcią posłucham porad co do modernizacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie doradzę Ci odnośnie sprzętu,

ale do tej pory warzyłem na kuchence z garem z termosu z filtratorem z oplotu.

Co wiązało się z zacieraniem w jednym garze, potem wysładzanie do fermentatora a następnie wywalenie słodu i umycie gara do warzenia.

Stanowczo tej metodzie mówię nie!

Na forum kupiłem okazyjnie uszkodzony GrainFahter, naprawiłem zmontowałem sterownik Craftbeerpi i mówię Ci to jest bajka.

Piwo się właśnie kończy warzyć a ja mogę czytać czy pisać :D

Nie mówiąc o oszczędności czasu, kosz po wysładzaniu do fermentatora, brzeczka zaczyna się gotować. A ja w tym czasię polowe sprzętu mam umytą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garnek, kran (wybrałbym z aliexpress bo masz z nierdzewki razem z uszczelkami i podkładkami) i filtrator bazooka.

Zatrzesz w tym, później przelejesz do 2 fermentorów, umyjesz garnek, zdejmiesz bazookę, wlejesz brzeczkę, uwarzysz.

Po schłodzeniu chłodnicą, do kranu podpinasz wężyk, na końcu rajstopa i zlewasz do fermentorów. Cały chmiel zostanie w rajstopie.

 

. Krany na aliexpress pod hasłem beer ball valve, bazooka o długości 30cm.

Ja mimo wszystko na jednym garnku nie robiłbym żadnej modernizacji, ewentualnie na jedną dwie warki a później już na dwie kadzie. Jak masz dużo kasy to możesz wziąć coś typu grainfather, ale zostajesz z małymi warkami i dużymi wydatkami na samo urządzenie.

 

Ja obecnie schodzę do warzelni tylko po to, żeby włączać/wyłączać gaz i do czynności typu wrzucanie chmielu, włączanie wody. Mam termometr bezprzewodowy, wiem przy jakiej temperaturze zejść i przypilnować początku gotowania czy nie kipi itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio zainwestowałem w garnek 50l z hop stoperem. Hop spider jest zbędny według mnie, filtrowałem hop stoperem 20l brzeczki z 200g chmielu - brzeczka klarowna bez grama chmielu w niej ;)

Ja warze w systemie: zacieranie w emalii 40l, filtracja w wiaderku plastikowym z wężykiem, gotowanie w garze 50l z kranem i zamontowanym hop stoperem. Nie planuje tego póki co zmieniać, bo sprawdza się, warzenie zamykam w 5 godzinach, razem z ogarnianiem syfu. 

Raz uwarzyłem 38l, również bez problemu, chociaż dźwignie 55kg garnka z brzeczką łatwe i przyjemne nie jest i zazwyczaj potrzebna jest druga osoba :P no chyba że takie ciężary trudności Ci nie sprawiają :D

Jedyne co bym poprawił u siebie to proces filtracji, myślałem nad fałszywym dnem w tym 50l garnku, ale grzeje gazem i obawiam się przypalania zacieru od spodu, może mieszadło by pomogło, ale póki co nic nie zmieniam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Versaar Jak chłodzisz?

Hopspider jest przydatny jak robi się recyrkulację brzeczki za pomocą pompy w celu szybkiego zbicia temperatury w kadzi warzelnej.

Jeżeli od razu się spuszcza brzeczkę do fermentorów to hopstopper wystarczy, a jeżeli najpierw się pół godziny pompuje w obiegu zamkniętym a później kolejne pół godziny spuszcza brzeczkę to hopstopper może się przytkać chmielem i osadami (przełomem).

Jak testowałem różne rozwiązania to bez recyrkulacji wszystko super filtrowało, jak zacząłem recyrkulować w celu przyśpieszenia chłodzenia to zaczęły się schody i zapychanie.

 

P.S.

Ja hopspider kupiłem właśnie dlatego i dlatego, że można mieć duży rozmiar za 70zł, w całym moim browarze to żaden wydatek za taką wygodę.

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

No widzisz, a ja włączam wysterylizowaną pompę, zabieram ze sobą termometr bezprzewodowy i wracam jak brzeczka jest już chłodna :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

a przepraszam n czym polega ta sterylizacja pompy bo temat mnie zaciekawił z ta cyrkulacja zamiast łycha machać 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw w obiegu zamkniętym puszczasz coś pokroju Starsanu, a później taką przepłukana pompę podłączasz do wymiennika płytowego i cyrkulujesz brzeczkę aż osiągnie zakładaną temperaturę. Jeśli nie masz wymiennika, to brzeczka krąży w garnku z chłodnicą i dzięki temu szybciej się schładza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 26.11.2017 o 16:25, maciek1221 napisał:

Recyrkulując pompą bez hopspidera prawdopodobnie zatka Ci się hopstopper (chmielem i osadami na gorąco).

 

 

Czy ktoś może to potwierdzić. Zamierzam robić hop stand i nie wiem, w którą strone pójść.Wymiennika,pompy oraz hopstopera.Czy pozostaje tylko opcja chłodnicy zanurzeniowej z hopstoperem.Z góry dziękuję.

Edited by Artur.G

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam hop stopper i robiłem z nim hop standa recyrkulując pompą MP-15R. W garze ok. 24l brzeczki i ok. 180g chmielu i żadnego przytykania nie było. Przepływ nieco zredukowany, ale tylko dla mojego lepszego samopoczucia. Wydaje mi się, że obeszłoby się bez tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, MrShades napisał:

Mam hop stopper i robiłem z nim hop standa recyrkulując pompą MP-15R. W garze ok. 24l brzeczki i ok. 180g chmielu i żadnego przytykania nie było. Przepływ nieco zredukowany, ale tylko dla mojego lepszego samopoczucia. Wydaje mi się, że obeszłoby się bez tego.

Dzięki za odpowiedź.A można wiedzieć jak zredukowałeś przepływ.Zaworem w garnku ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaworem na wyjściu pompy. Wejścia lepiej nie dławić, żeby pompa miała zawsze ciecz na wejściu. Magnetyczne pompy bardzo dobrze sobie radzą z takim dławieniem na wyjściu. Przepływ możesz całkowicie zablokować i nic się jej złego nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...