Mark Er 0 Posted November 25, 2017 Witam Wszystkich, jestem początkujący i to jest moja 7 ma warka. W niedziele warzyłem Grodziskie. Skład:Słód Pszeniczny wędzony dębem -3,4 kg Zacieranie : 63 stopnie - 35 minut, 72 stopnie - 30 minut, mashout - 10 minut. Za dużo brzeczki wysłodziłem i gotowanie trwało około 120 minut zamiast zakładanych 60 ciu. Wyszło 21 L brzeczki o gęstości 8 BLG. Drożdże Safbrew S-33 wcześniej uwodnione zostały dodane do brzeczki o temp 17 stopni. temperatura otoczenia fermentacji 17-18 stopni, więc idealnie dla tych drożdży. Po 12 godzinach od zadania drożdże się rozszalały, z rurki bulkało non-stop, na powierzchni gęsta piana, która utrzymywała się do środy. Jako,że balling początkowy był bardzo mały w czwartek chcialem sprawdzić do ilu już zeszło. I tu zaczynają się jaja: pomimo wszelkich oznak udanej fermentacji burzliwej BLG zeszło tylko do 5 stopni. Pomiar był robiony ballingometrem kilkukrotnie. Moje pytanie do Was co robić? Zastanawiam się czy w poniedziałek nie kupić drugiej saszetki drożdży takich które głębiej odfermentują (myślałem o T-58). Co myślicie? Bo tak na oko, to drożdże zejdą jeszcze może z 1 BLG, ale i tak 4 BLG z ośmiu to moim zdaniem bardzo słaby wynik. Pomóżcie! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted November 25, 2017 Upewnij się, że na 100 % ballingometr dobrze wskazuje. Zatarłeś lekko na słodko ale mimo to i tak słabo zjadły. A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 78 Posted November 25, 2017 Spokojnie możesz podnieść temp. do 20' i poczekać. To są strasznie leniwe drożdże. Jedyne co mogło pójść nie tak, to słabe napowietrzenie brzeczki, a to już po ptokach... dosypywanie drożdży ma malutki sens. zlej po 14 dniach na cichacza, troche się napowietrzy, i zostaw na 2-3 dni. co ma zejśc to zejdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted November 25, 2017 (edited) Próbkę odgazowałeś? Zawartość co2 może powodować fałszowanie wyniku pomiaru. Jeszcze kwestia czasu zacierania w 63 stopniach. 35 minut to może być za mało. Sprawdź balingomierz w wodzie w 20 stopniach powinien pokazać 0. Edited November 25, 2017 by Pabllo_Lodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted November 25, 2017 35 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: 35 minut to może być za mało. Ponieważ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
aldorn 38 Posted November 25, 2017 Czekaj, bo nie ogarniam. Robiłeś w niedzielę, ruszyło po 12 h i z pianą poszła fermentacja, bulgotało do środy z początkowego 8 BLG. Chcesz powiedzieć, że dwie i pół doby takiej burzliwej i zjadło tylko 3 BLG? Na logikę takiemu mało doświadczonemu jak ja to nie da się Jakiś błąd pomiaru obstawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mark Er 0 Posted November 25, 2017 Dzięki za odpowiedzi. Raczej to nie problem z napowietrzeniem. Przelewałem z gara za pomocą rurki z dużej wysokości mocno rozchlapując brzeczkę w fermentorze. Piana przed zadaniem drożdży taka na 4 palce była. Ballingometr wskazuje dobrze, sprawdzałem go już. Natomiast problem może być rzeczywiście z bąbelkami na powierzchni, jutro sprawdzę ponownie i dam znać co i jak. Godzinę temu, Henx napisał: A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe Nie wiedziałem jakich suchych użyć (w płynne na razie się nie bawię, bo raz, że droższe a dwa to nie mam mieszadła) bo a gdzieś w internetach znalazłem, że ktoś robił na nich i całkiem fajne wyszło, więc postanowiłem spróbować:) A, zapomniałem dodać, że w czwartek po sprawdzeniu BLG podniosłem temperaturę i od tego czasu stoi w 22 stopniach, ale bulkać nie zaczęło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mark Er 0 Posted November 25, 2017 8 minut temu, aldorn napisał: Czekaj, bo nie ogarniam. Robiłeś w niedzielę, ruszyło po 12 h i z pianą poszła fermentacja, bulgotało do środy z początkowego 8 BLG. Chcesz powiedzieć, że dwie i pół doby takiej burzliwej i zjadło tylko 3 BLG? Na logikę takiemu mało doświadczonemu jak ja to nie da się Jakiś błąd pomiaru obstawiam. No właśnie ja też jestem w szoku, bo obstawiałem ze po takiej uczcie na jaką wyglądało, zjadły co najmniej do tych dwóch i pół. Myślałem , że dam poleżeć kilka dni i zleje na cichą a tu taki zonk... Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted November 25, 2017 2 godziny temu, Pabllo_Lodz napisał: Próbkę odgazowałeś? Zawartość co2 może powodować fałszowanie wyniku pomiaru. Jeszcze kwestia czasu zacierania w 63 stopniach. 35 minut to może być za mało. Sprawdź balingomierz w wodzie w 20 stopniach powinien pokazać 0. A ja tylko 10 min w 62'C https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1265631&postcount=1257 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted November 25, 2017 2 godziny temu, Henx napisał: Upewnij się, że na 100 % ballingometr dobrze wskazuje. Zatarłeś lekko na słodko ale mimo to i tak słabo zjadły. A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) można? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted November 26, 2017 7 godzin temu, anteks napisał: https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) można? No właśnie, do kategorii "prawie jak" widocznie pasują świetnie, ale stylowy nie będzie dlatego mnie to zdziwiło Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted November 26, 2017 20 godzin temu, Henx napisał: A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe właśnie...ja robiłem dwa razy ala grodziskie na S-04 wyszło bardzo dobre Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mark Er 0 Posted November 26, 2017 22 godziny temu, anteks napisał: https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) można? Kurna, zacieranie identycznie \ zrobiłem, chociaż się nie wzorowałem:) A pamiętasz może do ilu ci o piwo odfermentowało? Badałem dzisiaj poziom cukru i jest 4 z małym haczykiem, tak że coś zeszło. Zastanawiam si, czy nie dodać cukru, żeby podbić trochę poziom alko, bo boję się, żeby przy tak niskim poziomie alko i chmielu bakterie albo dzikie drożdże się nie zainteresowały. Co myślicie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted November 27, 2017 8 godzin temu, Mark Er napisał: Badałem dzisiaj poziom cukru i jest 4 z małym haczykiem, tak że coś zeszło. Zastanawiam si, czy nie dodać cukru, żeby podbić trochę poziom alko, bo boję się, żeby przy tak niskim poziomie alko i chmielu bakterie albo dzikie drożdże się nie zainteresowały. Co myślicie? Wyluzuj, zjedz snikersa i zostaw to piwo w spokoju jeszcze na jakiś czas . Na jaki? A no do póki Ci baling spada tzn. że fermentacja się jeszcze nie skończyła I niczego nie dosypuj Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted November 27, 2017 Dnia 26.11.2017 o 08:44, Henx napisał: No właśnie, do kategorii "prawie jak" widocznie pasują świetnie, ale stylowy nie będzie dlatego mnie to zdziwiło Jak nazywał by sie Super Grodziski to było by OK? Obecnie nazywa sie on Piwobranie, jakie piwo wybieraja sędziowie? Quote Share this post Link to post Share on other sites