Jump to content
Mark Er

Grodziskie problem z fermentacją

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

jestem początkujący i to jest moja 7 ma warka. W niedziele warzyłem Grodziskie. 

 

Skład:Słód Pszeniczny wędzony dębem -3,4 kg

Zacieranie : 63 stopnie - 35 minut,

72 stopnie - 30 minut,

mashout - 10 minut. 

 

Za dużo brzeczki wysłodziłem i gotowanie trwało około 120 minut zamiast zakładanych 60 ciu.

 

 Wyszło 21 L brzeczki o gęstości 8 BLG. 

Drożdże Safbrew S-33 wcześniej uwodnione zostały dodane do brzeczki o temp 17 stopni.  temperatura otoczenia fermentacji 17-18 stopni, więc idealnie dla tych drożdży. Po 12 godzinach od zadania drożdże się rozszalały, z rurki bulkało non-stop, na powierzchni gęsta piana, która utrzymywała się do środy. Jako,że balling początkowy był bardzo mały w czwartek  chcialem sprawdzić do ilu już zeszło. I tu zaczynają się jaja: pomimo wszelkich oznak udanej fermentacji burzliwej BLG zeszło tylko do 5 stopni. Pomiar był robiony ballingometrem kilkukrotnie. 

 

Moje pytanie do Was co robić? Zastanawiam się czy w poniedziałek nie kupić drugiej saszetki drożdży  takich które głębiej odfermentują (myślałem o T-58). Co  myślicie? Bo tak na oko, to drożdże zejdą jeszcze może z 1 BLG, ale i tak 4 BLG z ośmiu to moim zdaniem bardzo słaby wynik. 

 

Pomóżcie! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upewnij się, że na 100 % ballingometr dobrze wskazuje. Zatarłeś lekko na słodko ale mimo to i tak słabo zjadły.

A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie możesz podnieść temp. do 20' i poczekać. To są strasznie leniwe drożdże.

 

Jedyne co mogło pójść nie tak, to słabe napowietrzenie brzeczki, a to już po ptokach... dosypywanie drożdży ma malutki sens.

 

zlej po 14 dniach na cichacza, troche się napowietrzy, i zostaw na 2-3 dni. co ma zejśc to zejdzie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbkę odgazowałeś? Zawartość co2 może powodować fałszowanie wyniku pomiaru. Jeszcze kwestia czasu zacierania w 63 stopniach. 35 minut to może być za mało. Sprawdź balingomierz w wodzie w 20 stopniach powinien pokazać 0. 

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

35 minut to może być za mało.

Ponieważ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekaj, bo nie ogarniam. Robiłeś w niedzielę, ruszyło po 12 h i z pianą poszła fermentacja, bulgotało do środy z początkowego 8 BLG. Chcesz powiedzieć, że dwie i pół doby takiej burzliwej i zjadło tylko 3 BLG? Na logikę takiemu mało doświadczonemu jak ja to nie da się :P Jakiś błąd pomiaru obstawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Raczej to nie problem z napowietrzeniem. Przelewałem z gara za pomocą rurki z dużej wysokości  mocno rozchlapując brzeczkę w fermentorze. Piana przed zadaniem drożdży taka na 4 palce była.

Ballingometr wskazuje dobrze, sprawdzałem go już. Natomiast problem może być rzeczywiście z bąbelkami na powierzchni, jutro sprawdzę ponownie i dam znać co i jak. 

 

Godzinę temu, Henx napisał:

A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe :)

Nie wiedziałem jakich suchych użyć (w płynne na razie się nie bawię, bo raz, że droższe a dwa to nie mam mieszadła) bo a gdzieś w internetach znalazłem, że ktoś robił na nich i całkiem fajne wyszło, więc postanowiłem spróbować:)

 

A, zapomniałem dodać, że w czwartek po  sprawdzeniu BLG podniosłem temperaturę i od tego czasu stoi w 22 stopniach, ale bulkać nie zaczęło. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, aldorn napisał:

Czekaj, bo nie ogarniam. Robiłeś w niedzielę, ruszyło po 12 h i z pianą poszła fermentacja, bulgotało do środy z początkowego 8 BLG. Chcesz powiedzieć, że dwie i pół doby takiej burzliwej i zjadło tylko 3 BLG? Na logikę takiemu mało doświadczonemu jak ja to nie da się :P Jakiś błąd pomiaru obstawiam.

No właśnie ja też jestem w szoku, bo obstawiałem ze po takiej uczcie na jaką wyglądało, zjadły co najmniej do tych dwóch i pół. Myślałem , że dam poleżeć kilka dni i zleje na cichą a tu taki zonk...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Pabllo_Lodz napisał:

Próbkę odgazowałeś? Zawartość co2 może powodować fałszowanie wyniku pomiaru. Jeszcze kwestia czasu zacierania w 63 stopniach. 35 minut to może być za mało. Sprawdź balingomierz w wodzie w 20 stopniach powinien pokazać 0. 

A ja tylko 10 min w 62'C

https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1265631&postcount=1257

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
20 godzin temu, Henx napisał:

A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe :)

właśnie...ja robiłem dwa razy ala grodziskie na S-04 wyszło bardzo dobre

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, anteks napisał:

Kurna, zacieranie identycznie \ zrobiłem, chociaż się nie wzorowałem:) A pamiętasz może do ilu ci o piwo odfermentowało?

 

Badałem dzisiaj poziom cukru i jest 4 z małym haczykiem, tak że coś zeszło.

 

Zastanawiam si, czy nie dodać cukru, żeby podbić trochę poziom alko, bo boję się, żeby przy tak niskim poziomie alko i chmielu bakterie albo dzikie drożdże się nie zainteresowały. Co myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Mark Er napisał:

Badałem dzisiaj poziom cukru i jest 4 z małym haczykiem, tak że coś zeszło.

 

Zastanawiam si, czy nie dodać cukru, żeby podbić trochę poziom alko, bo boję się, żeby przy tak niskim poziomie alko i chmielu bakterie albo dzikie drożdże się nie zainteresowały. Co myślicie?

Wyluzuj, zjedz snikersa i zostaw to piwo w spokoju jeszcze na jakiś czas . Na jaki? A no do póki Ci baling spada tzn. że fermentacja się jeszcze nie skończyła I niczego nie dosypuj  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 26.11.2017 o 08:44, Henx napisał:

No właśnie, do kategorii "prawie jak" widocznie pasują świetnie, ale stylowy nie będzie dlatego mnie to zdziwiło :)

Jak nazywał by sie Super Grodziski to było by OK? Obecnie nazywa sie on Piwobranie, jakie piwo wybieraja sędziowie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.