Skocz do zawartości

Chmielenie (Ale, Pale Ale)


nitro2311

Rekomendowane odpowiedzi

W nawiązaniu do wątku:

Jestem teraz na etapie wysładzania i niedługo chmielenie.

 

Zawsze piwo (IPA) wychodziło mi trochę przechmielone, teraz celuje w ok. 70IBU.

 

Korzystając z kalkulatora wyszło 73 IBU:

image.thumb.png.7a56eea0f6c7cc631c26dcd118067794.png

 

Niby ok, ale to tylko 65g chmielu. Na pewno to będzie ok ??

Może ten kalkulator nie jest zbyt dobry ?

  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, nitro2311 napisał:

Niby ok, ale to tylko 65g chmielu. Na pewno to będzie ok ??

Chmiele których używasz mają dużo AA, więc nie dziw się, że tak niewiele ich potrzeba do uzyskania dużego poziomu goryczki. 73 Ibu przy 15 Blg  będzie szarpało zmysły. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, nitro2311 napisał:

Rozumiem :) A jak będzie ze smakiem i aromatem ? Na pewno będę chmielił jeszcze na zimno, ale może

trochę powinienem jeszcze dodać chmielu na tym etapie (chociaż wolałbym już nie kombinować) ?

Pytanie jeszcze, czy dysponujesz chłodnicą? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, nitro2311 napisał:

Nie, wanna wejdzie do gry. W miarę szybką schłodzę tak brzeczkę do 70-80*

Po sobie wiem, że raczej nie. Chłodnica robi różnicę. Przy chłodzeniu w wannie wrzucał bym chmiel na 5-10 minut krócej niż wynika to z kalkulatora, ew. uciął dawki. Przy takich chmielach z dużym poziomem AA może ci się poziom goryczki sporo zwiększyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszam tą brzeczką w garnku jeszcze, więc jest dobry odbiór ciepła, dość szybko mi schodzi temperatura, ale rzeczywiście będzie

trzeba w końcu zainwestować w chłodnice.

 

--------- // EDIT // ---------

 

Schłodziłem brzeczkę w wannie do 70* w równe 6 minut, do 50* w 15 min.

Czy chłodnica tak bardzo by poprawiła te wyniki, bo zastanawiam się czy to ma w moim przypadku sens ??

 

(wyszło ogólnie 22l piwa 15 blg, czyli jeszcze lepiej niż zakładałem, bo miałem nadzieję na 15 przy 20l, ogólnie chyba będzie moje najlepsze piwo :) )

Edytowane przez nitro2311
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, nitro2311 napisał:

Czy chłodnica tak bardzo by poprawiła te wyniki, bo zastanawiam się czy to ma w moim przypadku sens ??

Bez chłodnicy chłodziłem do 16 stopni w 45 do 60 minut. Z chłodnicą 15. No i lepiej strącają się osady. Piwa wychodzą klarowniejsze.

18 minut temu, Kamilos55 napisał:

Kluczowe pytanie: ile było brzeczki przed gotowaniem a ile po? Bo liczyłeś na 20l przed gotowaniem a wyszło Ci ostatecznie 22l także na pewno jest błąd w obliczeniach.

Będzie mniej goryczkowe, co moim zdaniem wyjdzie mu na dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.