Jump to content
Sign in to follow this  
dexteris

Ilośc glukozy w butelce 0,9 l ??

Recommended Posts

Witam,

 

zabutelkowałem moje pierwsze piwo - z ekstraktów WES.

Dodałem po 4 gramy glukozy podczas butelkowania, ale czy to nie za mało na butelkę plastikowa 0.9 litra??

 

będę wdzięczny za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

zabutelkowałem moje pierwsze piwo - z ekstraktów WES.

Dodałem po 4 gramy glukozy podczas butelkowania, ale czy to nie za mało na butelkę plastikowa 0.9 litra??

 

będę wdzięczny za odpowiedź

Do butelek o większej pojemności należy dawać mniej surowca do refermentacji. Przy butelce 0.9l glukoza w ilości 8g spowoduje przegazowanie, ale 4g mogą być niewystarczające.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to bardziej złożone. Wszystko zależy na jakim odfrementowaniu brzeczki zakończyłeś fermentację. Ile blg miało piwo przed butelkowaniem. Jaki rodzaj piwa. Te 4 g mogą być wystarczające, ale może to trwać dłużej. Może być tak, że powstaną granaty jak piwo mało odfermentowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kilku przegazowanych piwach zacząłem stosować mniejsze ilości cukru/glukozy do refermentacji.

Obecnie daję do ALE 6-7 gram/ 1 L, a do Lagerów 5,5-6 gram/ 1 L. Moim zdaniem piwa wychodzą smaczniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.