Skocz do zawartości

Długa fermentacja burzliwa


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zrobiłem przeniczne z brewkita. Skladniki to 1,7 kg ekstraktu nachmielonego, 1,7 kg ekstraktu niechmielonego i drożdże WB-06. Dla podbicia ekstraktu dodałem jeszcze 4 czubate łyżki glukozy, ponieważ poprzednie piwo wyszło trochę słabe. 

Fermentacja burzliwa trwa już 8 dni i nie zapowiada się na koniec. Piwo pracuje, próbka pobrana do pomiaru blg mocno nagazowana, ale smaczna. Piwo nie jest kwane, nie ma niechcianych aromatów. Fermentuje w temperaturze około 18-21C. Obecnie blw wynosi około 4.

 

Dziświeczorem muszę wyjechać na ponad tydzień. Czy zostawić to piwo na burzliwej tak długo i rozlać do butelek po, powrocie? Czy może zlać na cichą i niech do powrotu dofermentuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.