Jump to content
Sign in to follow this  
Jacek Wiśniewski

Długa fermentacja burzliwa

Recommended Posts

Witam,

Zrobiłem przeniczne z brewkita. Skladniki to 1,7 kg ekstraktu nachmielonego, 1,7 kg ekstraktu niechmielonego i drożdże WB-06. Dla podbicia ekstraktu dodałem jeszcze 4 czubate łyżki glukozy, ponieważ poprzednie piwo wyszło trochę słabe. 

Fermentacja burzliwa trwa już 8 dni i nie zapowiada się na koniec. Piwo pracuje, próbka pobrana do pomiaru blg mocno nagazowana, ale smaczna. Piwo nie jest kwane, nie ma niechcianych aromatów. Fermentuje w temperaturze około 18-21C. Obecnie blw wynosi około 4.

 

Dziświeczorem muszę wyjechać na ponad tydzień. Czy zostawić to piwo na burzliwej tak długo i rozlać do butelek po, powrocie? Czy może zlać na cichą i niech do powrotu dofermentuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zostawił na cichą w tym samym fermentorze, tym bardziej że to hefeweizen. Przelewanie prawie nigdy nie jest potrzebne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem hefeweizen na tych drożdżach , burzliwa trwała 4dni , a póżniej jeszcze wlokła się przez następne dwa tygodnie . Te drożdże zwalniają i bardzo długo dofermentują . Możesz piwo zostawić śmiało bez przelewania jeszcze jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.