Jump to content
Sign in to follow this  
Dav98

Weryfikacja pierwszej receptury

Recommended Posts

Witam zaczynam swoją przygodę z warzeniem i chciałbym żeby ktoś pomógł zweryfikować co tam wymyśliłem. Ogólnie chciałbym uwarzyć AIPA mocno nastawione na aromat.

 

 

HOME BREW RECIPE:
Title: AIPA

Brew Method: All Grain
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 22 liters
Boil Gravity: 14.0 °P
Efficiency: 70% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 15.3 °P
Final Gravity: 2.7 °P
ABV (standard): 6.83%
IBU (tinseth): 84.79
SRM (ebcmorey): 10.1

FERMENTABLES:
5 kg - German - Pale Ale (90.9%)
0.5 kg - German - Munich Light (9.1%)

HOPS:
20 g - Tomahawk, Type: Pellet, AA: 15.8, Use: Boil for 60 min, IBU: 37.75
20 g - Ekuanot, Type: Pellet, AA: 16.1, Use: Boil for 20 min, IBU: 23.3
20 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 20 min, IBU: 19.25
20 g - Ekuanot, Type: Pellet, AA: 16.1, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.66
20 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.37
20 g - Citra, Type: Pellet, AA: 14.2, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.46

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 65 C, Time: 60 min
2) Temp: 78 C, Time: 2 min
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

Drożdże US-05 

Fermentacja w pomieszczeniu o temp. 17-18°C

 

Na zimną :.                      Lub:

20g Ekuanot.                    50g Ekuanot

20g Galaxy.                       20g Galaxy

40g Citra.                           10g Citra

 

 

Zastanawiam się czy nie zmienić zasypu na 4,5kg PA i 1kg Munich typ I chociaż raczej to nie wiele zmieni

Druga sprawa co sądzicie o chmieleniu? Może jakieś inne sugestie?

Na zimną dałem to co mi zostało otwartego z gotowania plus 30g Citry/Ekuanota, ale ogólnie mam dostępne na tą warke: Ekuanot, Citra, Galaxy po 90g i Tomahawk 30g także propozycje mile widziane.

 

Warto dodawać gips piwowarski jeżeli wodę mam raczej twardą? Czy może odpuścić sobie na razie kombinowanie z wodą?

 

PS. Do wygrzania wystarczy doprowadzić zacier do tej temp czy utrzymywać jakiś czas w tej temperaturze?

Jaki polecacie program do obliczania receptur? Na razie użyłem BrewersFriend

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczynajac od końca, jako również raczkujący w temacie moge polecić Brewness, ze względu na to, ze jest bardzo proste w obsłudze i w pełni spolszczone. Wygrzewanie, czy tez mash out to zregoly koło 10/15 minut. Pomaga to potem w filtracji. Co do wody to sam się w to jeszcze nie bawię zostawie to na moment gdy opanuje juz inne rzeczy na przynajmniej bardzo dobrym poziomie. Sama recepturę warto porównać do opisu stylu na wiki i do receptur innych piwowarów, mamy tutaj sekcje z sprawdzonymi przepisami (jest tez taka na wiki). Jesli chcesz moge podlinkować swój przepis z którego wyszło naprawdę fajne piwko, z przyjemna goryczka i cudownym aromatem owoców tropikalnych.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Hobbysta napisał:

i w pełni spolszczone

do czego to już doszło polskie rzeczy trzeba spolszczać :polew:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha moj błąd! Nie wiedziałem, ze to Polska strona. Najmocniej Przepraszam za sianie fałszu. Jak tylko zobaczyłem, ze Dr2 mnie cytował, juz wiedziałem ze cos przeskrobalem :P


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki to co właśnie zrobiłem to taki składak z innych przepisów a Twój też chętnie obejrzę.

Jeśli chodzi o mieszczenie się w stylu to jest ok oprócz tego że jest trochę za jasne(dlatego myślę na sypnięciem większej ilości monachijskiego chociaż typ I niewiele zmieni) i z goryczką wyszedłem wyżej (przynajmniej wg obliczeń BrewersFriend)

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Dav98 napisał:

Warto dodawać gips piwowarski jeżeli wodę mam raczej twardą? Czy może odpuścić sobie na razie kombinowanie z wodą?

 

Kup w biedrze zwykłą źródlaną Oazę w 5 litrowych baniakach i to naprawdę wystarczy, mogę to potwierdzić na własnym przykładzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Hobbysta napisał:

Haha moj błąd! Nie wiedziałem, ze to Polska strona.

A przecież to po samej nazwie od razu widać, że polski produkt. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.