Jump to content
Fradio

Dry Stout pomoc w zmianie chmielenia

Recommended Posts

Witajcie,

Piwowarstwem domowym interesuję się ponad rok czasu, ale dopiero półtora tygodnia temu wstawiłem swoją pierwszą warkę do fementora, którą jest brewkit finlandia winter.  Brewkit ponieważ dostałem go w prezencie i żeby zacząć od czegoś prostego by nie zniechęcić się na starcie.

 

Następną warkę planuję  za jakieś dwa tygodnie już ze słodów.  Będzie to Dry Stout  z Browamatora. Piłem ostatnio piwo wykonane według tej receptury i chętnie bym trochę podkoloryzował.

Składniki to:

-pale ale Weyermann 3,2kg

-carafa typ II 0,1kg

-płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg

-palony jęczmień 0,3kg

-drożdże safale S-04 11,5g

Oryginalne chmielenie to English Golding 20g(60min) i 10g(10min)

Mam do dyspozycji:

English Golding 30g, Saaz 30g, Bavaria Mandarina 30g i Magnum 30g

Chciałbym żeby było aromatycznie i ciekawie, ale jednocześnie było pijalne oraz była możliwość poczęstować gości. Nie może zatem być  zbyt gorzkie, bo wśród znajomych i rodziny tolerancja jest raczej niska. Na trzymaniu stylu mi nie zależy

Moja propozycja to: English Golding 30g(60min) Saaz 10g(10min) oraz Saaz20g+Bavaria Mandarina30g na zimno.

Ale nie mam doświadczenia i chciałbym was prosić co o tym sądzicie lub jak to możliwe zaproponujcie inny sposób chmielenia z użyciem tego co mam.

 

Pytanie2: Ile dni przed butelkowaniem wsypać chmiel?

Pytanie3: Czy przelewać na cichą czy po prostu dosypać chmiel?

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza rada: nie zmieniaj. Druga Warka to czas bardziej na naukę krok po kroku niż kombinowanie.

Jesli jednak musisz (przeczytaj wątek: SMaSH czy warto strzępić język i odpowiedz sobie na pytanie czy musisz jeszcze raz), zrób minimalną zmianę, tj dodaj na ostatnie minuty/ wyłączenie palnika 30 g EKG i 30 g Saaza, zostawiając 5g Magnum na goryczkę. Przelicz ile IBU wyjdzie, co by było w widełkach.

Jak chłodzisz?

Pamiętaj o przesunięciu w czasie w wypadku chłodzenia naturalnego - tabele znajdziesz u mnie w załącznikach albo w wątku.

Pozostałe chmiele zostaw do następnego piwa, np. DE pale ale ;)

 

Smacznego piwa, udanego warzenia!

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź,

Ciekawy artykuł i na pewno będę chciał wypróbować tej metody. Nawet ostatnio mi chodziło po głowie że ciekawie byłoby zrobić takie proste piwo z jak najmniejszej ilości surowców.

 

Niemniej do tego stout`a zdecyduje się wykorzystać twoją propozycję. Z moich wyliczeń wychodzi że wrzucając Saaz i EKG na wyłączenie i 5g na 60min uzyskam około 10Ibu. Chyba trochę mało, nie zwiększyć magnum do 10g? będzie około 20Ibu.

 

Chłodzić będę przy użyciu wanny. Woda w kranie obecnie chłodna, garnek spory(40l) więc mam nadzieję że dobrze pójdzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledze chodziło aby do twojego sposobu chmielenia dorzucić chmiel na aromat czyli w momencie wyłączenia palnika.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał:

Witam,

podepnę się żeby nie tworzyć nowego tematu co sądzicie o takiej konfiguracji:

47506635433f.jpg

Drożdże Buldog English Ale, lub us-05 zacieranie 60 minut a nie 30 jak jest BS2.

 

 

stout.xml

robię często z podobnego przepisu i jestem zadowolony. po co ta pszenica? piana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie i Panie, 

W niedzielę minie 7 dni od zadania Drożdży. Piwo fermentuje od początku w temp. 15-16 stopni. Co teraz, przed zlaniem na cichą przenieść do wyższej temperatury? Drożdże us_05. 

Jeśli chciałbym chmielić na zimno to czy 50gr. Ek Goldings nie będzie za dużo?  

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

7 dni od zadania drożdży (...) Co teraz

Czekać jeszcze tydzień, potem zmierzyć BLG i przenieść do cieplejszego na kolejne kilka dni/ tydzień.

Jeśli nie odzyskujesz gęstwy - nie przelewaj.

Jeśli nie musisz dawać EKG na cichą - nie dawaj. W stylu nie jest to konieczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie ponownie.

Mam pytanie z seri raczej amatorskich, ale które nie daje mi spokoju :)

30.11 uwarzyłem piwo według receptury  podanej w pierwszym poście. Zacierałem w temperaturze 67 stopni C a na koniec podniosłem do 72 stopni C. Fermentor stoi w temperaturze między 17 a 19 stopni. Drożdże to S-04.

W momencie zadania drożdży(30.12) było 12blg. 

05.12 zmierzyłem 5.3Blg(8brix)

12.12 mam cały czas 5.3Blg(8brix) nie drgnęło nawet odrobinę.

 

I tu pojawia się moja wątpliwość czy nie zatrzymało się zbyt wysoko?

Planuje potrzymać jeszcze z tydzień, ale nie zapowiada się żeby coś miało się zmienić. 

Czy jeśli przez następny tydzień nic się nie zmieni to mogę bezpiecznie butelkować?

A może bezpieczniej będzie delikatnie zamieszać żeby podbić drożdże z dna i je trochę zmotywować?

 

Dzięki za odpowiedź. Gdyby było około 4blg bym się nie pytał ale 5 wydaje się wysoko jak na ten styl, a mycie piwa ze ścian wydaje się mało zabawne. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Fradio napisał:

Zacierałem w temperaturze 67 stopni C a na koniec podniosłem do 72 stopni C.

Jak długo zacierałeś? Jeśli przerwa w 72 °C była stosunkowo długa, to mogło Ci tyle zostać.

 

Jak nie jesteś pewny co do stopnia odfermentowania to zawsze możesz przenieść piwo do cieplejszego pomieszczenia na parę dni. Jeśli coś zostało to drożdże się tym zajmą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 67 trzymałem 80min. Okazało się że mój wskaźnik skrobi, który dostałem nie działa więc trzymałem dla pewności 20min dłużej niż w recepturze.  

W 72 trzymałem  10min.

Plus czas podgrzania między dwoma przerwami.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie powinno być w porządku, ale przenieś dla pewności do wyższej temperatury. Nie sugeruj się tylko bulkaniem w rurce, bo w skutek wzrostu temperatury zacznie się wydzielać z piwa dwutlenek węgla. Zmierz po paru dniach i jak się ekstrakt nie zmieni to butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie.

W takim razie poszukam cieplejszego miejsca i jeśli przez najbliższy tydzień nic się nie zmieni to za tydzień butelkuje. 

 

Bulgotaniem rurki się nie przejmuje bo mi w ogóle nie bulgocze. Fermentor mam przy łóżku  i nalałem tyle wody by nie bulgotała i mi nie przeszkadzała.

Drugi fermentor z drugim piwem mam bez rurki, tylko pokrywę delikatnie rozszczelniłem. 

Podyktowane tylko odgłosami.

 

dzięki i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.