Skocz do zawartości

[Docent]Debiut Miesiąca – październik 2017


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przypominam sobie tak spokojnego października jak w tym roku. Duże festiwale poprzesuwały się albo na wrzesień albo na listopad, pozostawiając ten miesiąc bez znaczącego wydarzenia. Szkoda. Odbiło się to oczywiście na względnie niewielkiej liczbie premier. Kto nowy wszedł na rynek? Mogę nareszcie to napisać – jest Gzub! W końcu! Najdłużej otwierający się rzemieślniczy browar w Polsce, który kontraktowo zdobywał u mnie tytuł jeszcze w czerwcu roku 2014, nareszcie ruszył z produkcją. Swoje piwo ma już prawdopodobnie restauracyjna Manufaktura z Rzeszowa. To już drugi browar na rynku tego miasta! Prócz tego wspomnieć trzeba start Browaru Milicz Jacka Domagalskiego, który co prawda warzy na razie kontraktowo, ale za pół roku powinien wylądować na swoim.

Jakie premierowe piwo zdobyło moje uznanie w październiku? Jego wersja lana miała co prawda premierę na WFP pod koniec września, ale wtedy nie udało mi się go spróbować…

 

Golem (Kamionka) – Gehenna Laphroaig Barrel Aged

gehennalba.jpg?w=760&h=570

Whisky Extra Stout Laphroaig Barrel Aged, 18° Blg, 7,5 % alk.

To piwo ma to, czego zabrakło w wersji podstawowej. O ile oryginalna Gehenna powalała poteżnym torfowym aromatem, to w smaku już nie było tak intensywnie. Obecnie wersja leżakowana blisko pół roku w beczce po szkockiej whiksy z destylarni Laphroaig jest już spójna. W aromacie totalny torf przejawiający się słynnymi skojarzeniami ze spalonymi kablami i asfaltem. Do tego oczywiście czekolada. W smaku natomiast niemałe zaskoczenie. Otóż oprocz gorzkiej czekolady mamy torfowość obajwiającą się…suszoną śliwką! Ten smak nasuwa skojarzenia z wigilijnym szuszem zrobionym wyłącznie ze śliwek. Piwo jest wytrawne, wręcz osuszające w posmaku. Świetna rzecz dla miłośników piw bezkompromisowych, idąca pod prąd nurtowi kompilowania browaru z cukiernią.

 

Dawno już nie było tak skromnej liczby wyróżnień. Wiąże się to oczywiście ze względnie niską liczbą nowych piw na rynku. Nie ma się co oszukiwać – przeważają piwa z dodatkami. Panują oczywiście owoce, ale jest też bazylia czy ziarna kakaowca. Jest jednak wśród nich interpretacja przedwojennego stylu – porter grodziski!

 

Grodzisk – Grodziski Porter

gp.jpg?w=300&h=292Ocena piwa

Hopkins (Wąsosz) – Lolek

lolek.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Kingpin/ La Debauche – Badass Basil

badassbasil.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Milicz (Largus) – In Bloom

inbloom.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Monsters (Ziemia Obiecana) – Ostatni Mojitanin

ostatnimojitanin.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Piwne Podziemie (Browar Jana) – Coffeelicious Special

coffeespecial.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Stary Rynek – Imperial IPA

iipa.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Stu Mostów – Blackcurrant Milkshake IPA

blackcurrantmi.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

 

Nowe browary:

 

      manufaktura.jpg?w=150&h=150                         gzub.png?w=150&h=150

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

      browarmilicz.jpg?w=150&h=150                         fabrykakaca.png?w=150&h=150

 

 

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.