Jump to content
Sign in to follow this  
Bioły

Pierwsza Warka brewkit Coopers european lager

Recommended Posts

Siema.

Jak to bywa na początku każdej przygody jest więcej pytań niż konkretów.

1.Czego mogę się spodziewać po drożdżach a'la lagerowych(fermentacja od 18-22) z zestawu.Chodzi mi o styl piwa/efekt.Przychylam się do zakupu Saflager W 34/70.

2.Najbardziej obawiam się re fermentacji czytaj granatów. Do nagazowania piwa będę używał kalkulatora ze strony przyjaciół piwa(beerfriends). Czy taki kalkulator to dobre rozwiązanie?? oczywiście jak już drożdże zjedzą wszystko.

3.Czy dropsy nachmielone do re fermentacji to dobre rozwiązanie??

4. Jak długo burzliwa/cicha/leżakowanie.?

5.Zastanawiam się nad dodaniem na cichą  Chmiel Ella 30 g czy ma to sens??

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Nie można ich nazwać a'la lagerowymi, gdyż temperatury fermentacji nie zgadzają się w zupełności. Pytanie, czy masz warunki żeby utrzymać temperaturę fermentującego piwa 9-11 stopni? Polecam żebyś zrezygnował z lagera i dał drożdży do piw typu ale z tych tańszych: Safbrew S-33, Safale S-04, Safale US-05, ewentualnie coś z gozdawy - od siebie polecam OGA9.

2. Jeśli piwo dobrze odfermentuje, to nie ma obaw. Kalkulator to dobre rozwiązanie - pamiętaj, że podawana tam temperatura jest najwyższą temperaturą jaką miało fermentujące piwo.

3. Szkoda pieniędzy, może i wygodne, ale droga sprawa. Zwykły biały cukier wystarczy ;)

4. Burzliwa trwa aż fermentacja burzliwa się zakończy, tak samo cicha. Drożdże nie mają zegarka, nie jedzą na czas :D  Leżakowanie to inna sprawa - zależy od stylu. Przykładowo American Pale Ale oraz Weizen najlepsze są zaraz po nagazowaniu, a taki Russian Imperial Stout - czasem po roku jest dopiero "zjadliwy" ;)

5. Wszystko ma sens jeśli wiesz co chcesz osiągnąć, bo chmielony na zimno European Lager nie będzie już European lagerem. Radzę na początku nie utrudniać sobie życia - na wszystko przyjdzie czas. Opanuj podstawy, uwarz (czy tam namieszaj z puszki) kilka, kilkanaście warek, obędziesz się z tematem, to wtedy zaczynaj kombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że tak dodam od siebie...chmiel Ella to bardzo fajny chmiel :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w zanadrzu S-04 jak by te z zestawu nie wystartowały.

Godzinę temu, Versaar napisał:

Polecam żebyś zrezygnował z lagera

Masz na myśli drożdże?? 

Godzinę temu, Versaar napisał:

Burzliwa trwa aż fermentacja burzliwa się zakończy

Czyli jak Blg zejdzie poniżej 3??

Ok z chmielenia rezygnuję

Share this post


Link to post
Share on other sites

To użyj tylko s-04 i postaraj się fermentować w temp otoczenia ok 16 stopni, jeśli dasz radę. 

Powiem tak: zadaj drożdże do brzeczki i zapomnij o wiadrze przez 3 tygodnie, po tym czasie jeśli blg nie będzie spadało przez 3 dni z rzędu, możesz butelkować. 

Zrezygnuj z drożdży lagerowych póki co, zajmij się póki co drożdżami górnej fermentacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okres 3 tygodni czy to niezadługo piwo się nie zepsuje??.Pytam bo wszędzie słyszę że tydzień burzliwej, tydzień cichej -kontrola 3 dniBlg i do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Bioły napisał:

Okres 3 tygodni czy to niezadługo piwo się nie zepsuje??.Pytam bo wszędzie słyszę że tydzień burzliwej, tydzień cichej -kontrola 3 dniBlg i do butelek.

Nic się nie zepsuje o ile nie będziesz grzebał w fermentorze. Jak nie masz potrzeby to nie zlewaj na cichą, tylko przeprowadź ją w tym samym pojemniku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Bioły napisał:

Okres 3 tygodni czy to niezadługo piwo się nie zepsuje??.Pytam bo wszędzie słyszę że tydzień burzliwej, tydzień cichej -kontrola 3 dniBlg i do butelek.

Ja zwykle trzymam min. 3 tygodnie; nie przelewam też na tzw. cichą do innego fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 20.11.2017 o 12:58, Bioły napisał:

Siema.

Jak to bywa na początku każdej przygody jest więcej pytań niż konkretów.

1.Czego mogę się spodziewać po drożdżach a'la lagerowych(fermentacja od 18-22) z zestawu.Chodzi mi o styl piwa/efekt.Przychylam się do zakupu Saflager W 34/70.

2.Najbardziej obawiam się re fermentacji czytaj granatów. Do nagazowania piwa będę używał kalkulatora ze strony przyjaciół piwa(beerfriends). Czy taki kalkulator to dobre rozwiązanie?? oczywiście jak już drożdże zjedzą wszystko.

3.Czy dropsy nachmielone do re fermentacji to dobre rozwiązanie??

4. Jak długo burzliwa/cicha/leżakowanie.?

5.Zastanawiam się nad dodaniem na cichą  Chmiel Ella 30 g czy ma to sens??

Witam, miałem podobne rozterki jak Ty przy pierwszym brewkicie :). I obecnie mam ich coraz wiecej ale to normalne na etapie nauki i zagłębiania się w temat.

Mogę się podzielić moim doświadczeniami - dość świeżymi :) Też fermentowałem tego typu brewkit

 

Ogólnie....

Wg mnie najlepiej wszystko robić etapami - na początku i tak wszystkiego nie ogarniesz :)

Skup się na fermentacji i utrzymaniu jej odpowiedniej temperatury. Przed rozlewem będzie jeszcze czas by doczytać / dopytać.

 

1/ Drożdże spod dekielka puszki najlepiej wyrzuć :) . Zrób test - spróbuj je uwodnić - zapewne nie ruszą. Dlatego jesli chcesz wejść w 34/70 to wydają się być to dobrym pomysłem ale pamiętaj, że ich optymalna temperatura to 12-15st. I to trzebaby im zapewnić a dodatkowo zadać odmierzona ilość. Może lepiej posłuchać kolegi Versaar'a - weź fermentis S-04. Ja tak przy moim pierwszym brewkicie zrobiłem i byłoby ok... ale nie zadbałem o niska temperaturę. Zwróć na to uwagę.

2/ Spokojnie, jak wszystko zrobisz wg instrukcji to nie ma się czego bać. Skorzystaj z kalkulatora - wybierz środek przedziału, by nie przegazować. Zatem celuj w środek przedziału zamiast w gorne widełki. Ja dodałem do mojego pierwszego brewkita 148g(!) GLUKOZY przy refermantacji. Ostatnia butelkę otwierałem po 3 miesiącach od zakapslowania. Nie było fajerwerków:)

3/ I tak i nie. Wg mnie lepiej zrobić roztwór glukozy/cukru (rozpuścić w około 0,5l wody, ostudzić i wymieszać z piwem przed rozlewem). 

4/ To zależy od piwa - popatrz sobie tutaj: to sa fajne wskazówki - są tu też wskazane czasy trwania fermentacji i ich temperatury: https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów

5/ To zależy co chcesz uzyskać. Ja miałem podobne podejście - "dochmielę sobie na aromat mojego brewkita". Ale lepiej chyba na początku przejść ścieżkę normalnie - mniej składowych - więcej masz pod kontrolą i wiesz skad co i dlaczego.

 

POWODZENIA!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info.Myślę że w weekend wystartuję z 1 warką.

 

Edited by Bioły

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie.

Pierwsza warka wystartowała

Mam małe obawy tj.

Drożdże uwodniłem w 27 stopniach w pierwszej kolejnosci.

Potem zacząłem przygotowywać brzeczke i miałem temp. powyżej 35 stopni schłodziłem ją do ok 26-27 w ciągu 1,5h(otwarty fermentor). 

Temperatura fermentującego piwa to max 19-20 stopni , bulgocze jeszcze co jakiś czas.

Martwi mnie temp. zadania drożdży i schładzanie przy otwartym fermentorze.

Czy te półtorej godziny oczekiwania na zadanie drożdży ,mogły jakoś nie korzystnie wpłynąć na ich populacje?? 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Bioły napisał:

Czy te półtorej godziny oczekiwania na zadanie drożdży ,mogły jakoś nie korzystnie wpłynąć na ich populacje?? 

Trochę je zestresowałeś i przetrzebiłeś, ale jak ruszyły to jest ok. Mogą ewentualnie dać Ci trochę nieprzyjemnych aromatów, ale nie przejmowałbym się tym na razie.

Polecam dodać lodu z zamrożonej butelki jeśli chcesz schłodzić brzeczkę. Sam ostatnio to testowałem i jestem zadowolony z wyniku. Z 18 stopni do 16,5 w parę minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Bioły napisał:

Witam ponownie.

Pierwsza warka wystartowała

Mam małe obawy tj.

Drożdże uwodniłem w 27 stopniach w pierwszej kolejnosci.

Potem zacząłem przygotowywać brzeczke i miałem temp. powyżej 35 stopni schłodziłem ją do ok 26-27 w ciągu 1,5h(otwarty fermentor). 

Temperatura fermentującego piwa to max 19-20 stopni , bulgocze jeszcze co jakiś czas.

Martwi mnie temp. zadania drożdży i schładzanie przy otwartym fermentorze.

Czy te półtorej godziny oczekiwania na zadanie drożdży ,mogły jakoś nie korzystnie wpłynąć na ich populacje?? 

 

 

 

Ja robię tak, że najpierw ogarniam temat brzeczki czyli wlewam do fermentora i czekam aż ostygnie do tych powiedzmy 22 stopni a potem uwadniam drożdże przez jakieś 20-30 min i wlewam. Kolejność w jakiej Ty to robiłeś jest na tyle niekomfortowa, że usilnie próbujesz chłodzić brzeczkę patrząc jak drożdże się moczą.

 

Jak bulgocze to jest dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Wczorajszy pomiar (tj15 dzień fermentacji) Blg pokazał 2,5-3 stopnie. Jutro powtórzę pomiar, jeśli nic się nie zmieni to butelkuję.

I tu rodzi się pytanie o widełki nasycenia Co2 z kalkulatora w/g stylu to 2,2-2,7 .

Czy drożdże S-04 można klasyfikować pod te widełki??

Jaki przedział widełek wybrać??

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Bioły napisał:

Witam.

Wczorajszy pomiar (tj15 dzień fermentacji) Blg pokazał 2,5-3 stopnie. Jutro powtórzę pomiar, jeśli nic się nie zmieni to butelkuję.

I tu rodzi się pytanie o widełki nasycenia Co2 z kalkulatora w/g stylu to 2,2-2,7 .

Czy drożdże S-04 można klasyfikować pod te widełki??

Jaki przedział widełek wybrać??

Wg. stylu, ale jaki to styl? Lagerowy brewkit i ejlowe drożdże. Może prędzej jest to coś w stylu British Golden Ale.Odfermentowanie do 2,5 lub 3. Pół stopnia to dosyć spora różnica, a S-04 długo dojadają, więc dla pewności celuj w to niższe nagazowanie, a nawet jeszcze niżej v1.8-2. Lepsze słabiej nagazowane piwo niż granaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura fermentora to max.20 stopni i wydaje mi się że to jeszcze nie koniec fermentacji.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Bioły napisał:

Temperatura fermentora to max.20 stopni i wydaje mi się że to jeszcze nie koniec fermentacji.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 

Jak cukier nie będzie spadał, to znaczy, że koniec. Nie sugeruj się czasem bulkaniem w rurce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Dzień 19.

Blg stoi w miejscu.Czas na butelkowanie.

Czy mógłby mi ktoś pomóc /sprawdzić czy dobrze wyliczyłem ilość potrzebnego cukru do refermentacji??

Użyłem https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Temperatura w tym kalkulatorze dotyczy fermentującego piwa, czy przechowywania podczas refermentacji.

Ilość piwa: 20L

Poziom CO2: dałem 2,2 (czy nie zadużo)

Cukier do ref:  Biały

Temp. piwa: ??? (21) stopni

Po mojemu wyszło 109 g cukru???

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilość pakowanego piwa: 20L + 0,5L roztworu glukozy

Poziom CO2: 2.2
Temp. piwa: 21°C (temp. butelkowania, chyba)

Ilość cukru do refermentacji 111.7 g

 

Kapsluj, będzie Pan zadowolony :) 
Przy kolejnych warkach nauczysz się i dopasujesz nagazowanie pod swoje gusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo za kapslowalem. Po ilu dniach mogę sprawdzić czy już coś się nagazowało. Piwo mierzone termometrem ma 19-20 stopni tzn butelka

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak standardowo po 2 tygodniach. Ewentualnie tydzień w ciepłym i kilka dni w lodówce, by rozpuścił się dwutlenek węgla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.