romanc 0 Posted November 20, 2017 Witam! Popełniłem niewybaczalny błąd i dodałem drożdży do brzeczki niewystarczająco schłodzonej, miała temperaturę ok 31 st C. Na razie po 12 godzinach nie ruszyły. Jeśli nie ruszą, chcę spróbować zastosować drożdże piekarnicze lub winiarskie. Czy ktoś może poradzić w w jakiej proporcji dodać takie drożdże? Jeśli w zestawie do brewkitu były drożdże suszone 7g, to czy winiarskich też dać 7g, a ile piekarniczych? Jeśli ktoś ma wiedzę bardzo proszę o poradę. Chcę uratować nastaw, a nie mam obecnie drożdży piwowarskich. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted November 20, 2017 W 31 stopniach smaczne piwo nie wyjdzie, ale drożdży nie zabiłeś. 12 godzin to też nie dużo, a 7g to w większości wypadków za mało na warkę 20 litrową. Drożdży w brewkicie jest za mało, często są stare i źle przechowywane. Dlatego masz długi start. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted November 20, 2017 W 30 °C szybciej ruszają niż we właściwej temperaturze choć faktycznie na cuda bym nie liczył jeśli chodzi o smak. Zwyczajnie poczekaj i nic nie dodawaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
romanc 0 Posted November 20, 2017 Dzięki za podpowiedź. Czyli na przyszłość radzicie dodać więcej drożdży do tych dołączonych do brewkitu, czy w ogóle zastosować inne? Ile wtedy dodać na 23l warki? Czytałem gdzieś, że 9g wystarcza. To jest moje pierwsze piwo więc każda porada się przyda Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slawmir 18 Posted November 20, 2017 Na przyszłość jeśli już masz garnek na tą warkę to kup zestaw i zacieraj a nie z brewkitów. Też za pierwszym razem chciałem kupić brewkit bo na próbę, testy itp, jednak kupiłem najtańszy zestaw i teraz wiem że to był strzał w dziesiątkę. Takie było Quote Share this post Link to post Share on other sites