Jump to content
Hobbysta

Seria Belgijskich Piw

Recommended Posts

Zanim uda mi się kupić lodówkę, zamontować sterownik, ogarnąć co i jak, minie jeszcze chwila, a produkcja piwka stoi. Jako że nie chce już dłużej czekać zdecydowałem się na piwa belgijskie bo mają trochę bardziej wywalone na wyższą temperaturę fermentacji. Coś koło 19/20°C temp otoczenia mogę im zapewnić. Planuje na pewno zrobić Saisona z przepisu Dori i pytanie teraz do was, w jakiej kolejności warzyć piwka? Jestem otwarty na propozycje jeśli chodzi o style, może być jakiś blond albo dubel co tam znacie i polecacie. Jakich drożdży ew. użyć zamiast tych Wyeast 3724 Saison  tak aby gęstwa pasowała pod kolejne piwka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takiej temperaturze możesz fermentować wszystkie piwa górnej fermentacji. Do belgijskich to trochę za niska temperatura. No i belgijskie szczególnie mocne muszą długo dojrzewać

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, blade1231 napisał:

W takiej temperaturze możesz fermentować wszystkie piwa górnej fermentacji. Do belgijskich to trochę za niska temperatura. No i belgijskie szczególnie mocne muszą długo dojrzewać

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
 

Tu mogę się zgodzić jedynie z ostatnim zdaniem Twojej wypowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Wyeast to koszt około 40 zł. Drożdże od fermentum to koszt nieco ponad 20 zł. Dążę do tego że jak dla mnie drożdże do saison mają ograniczone zastosowanie i lepiej pójść w dwa różne szczepy w tej samej cenie.
Przykładowe serie:
Odkrycie sezonu: grisette - saison - imperial saison.
Artefakty trapistow: belgian single - dubbel - bgsa.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na drożdżach do Saison spokojnie można zrobić również inne style. Przykładem jest Belgian Blond, który wygrał konkurs piw w warszawie a był fermentowany na drożdżach FM21 "Odkrycie sezonu".

Jak dla mnie możesz zrobić serie: Belgian Pale Ale - Saison - Belgian Blond - Tripel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za odpowiedzi, kompletnie nie wiem czemu, ale sam nie subskrybowałem tego wątku i nie widziałem odpowiedzi. Szczególnie przypadła mi do gustu propozycja BelgLovera z tym "Odkryciem sezonu", chociaż propozycja versaara daje tez ciekawe możliwości.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacutuję Ci jeszcze post z innego tematu który napisał bardzo doświadczony kolega Undeath odnośnie fm21. 

"Jeszcze przy okazji o FM21 Odkrycie Sezonu na których zresztą zdobyłem I miejsce w poznaniu na konkursie w Saisonie - nie polecam dawać ich powyżej 22C w tej temp. dają już piekące nuty fenolowe, dominujące i trochę nie przyjemne. Sterowanie i zimny start to optymalne wyjście - polecają to prawie wszyscy mistrzowie"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę odkopię temat aby nie zakładać nowego. Planuję zrobić serię piw belgijskich rozpoczynając od Blond po dubbel a może i trippel. Z belgów bardzo smakuje mi Leffe. Zastanawiam się przede wszystkim jakich użyć drożdży. Już wiem, że muszą to być najlepiej drożdże płynne. Widzę, że są White Labs WLP570 oraz WLP500 ale nie tylko. Są też FM27, Wyeast 1214 i 1388. Temperatury obecnie w sumie nie sprzyjają ale jestem w stanie zapewnić temp. od 8°C do 21°C. Wiem, że trochę mało jak na belgi szczególnie pod koniec fermentacji. Co moglibyście doradzić? Które będą najlepsze? Z góry dziękuję za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swojego saisona robiłem na WLP565. Wyszło poprawne, jednak na pewno nie nadawało się na konkurs. Na tych drożdżach pracowały później jeszcze dwa różne saisony uwarzone przez kolegę i kolegę kolegi. Najlepszy saison wyszedł ten ostatni, fermentowany w niższych temperaturach i na świeżych amerykańskich chmielach

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.