Jump to content
Sign in to follow this  
Mihavv

Browar Delta Gradient

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim piwowarom :)
Jakiś czas temu niesamowicie wsiąkłem w świat piwa i przede wszystkim kraftów, naturalną kolejnością było rozpoczęcie warzenia własnego piwa. Warzę w rodzinnym domu na mazurach z racji odpowiednich warunków (gazowa kuchnia, piwnica z ~17 stopniami, garaż z ~5 stopniami), a sam mieszkam i studiuje w Poznaniu. Przy zamawianiu odpowiedniego sprzętu, od razu zamówiłem zestaw z twojegobrowaru na Sweet Stouta i dorzuciłem do niego płatki owsiane i tak powstała pierwsza warka.


#1 Oatmeal Stout - 16,5 blg (miało być 10L 14Blg, ale wygotowało mi się zbyt dużo i już nie chciałem rozcieńczać)


Surowce:

Pale Ale 1,85 kg
Karmelowy ciemny 0.2 kg

Czekoladowy 0.35kg
Palony jęczmień 0.1kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0.25kg

Laktoza 0.25kg

 

Zacieranie:

60 minut 67C

10 minut 67C (dodane słody ciemne)
10 minut 78C (mashout)

Filtracja przez filtrator z oplotu bezproblemowa.

 

Chmielenie:

12g Northdown
10g Marynka

 

Wyszło mi 9 litrów brzeczki o ekstrakcie 16,5. Postanowiłem nie rozcieńczać. Chłodzenie w wannie z wodą z lodem zajęło 2 godziny.


Drożdże:
Danstar Nottingham 7g, uwodnione

 

Fermentacja:

21 dni w temperaturze 17-18C


Uwagi:
Zrobiłem FFT, które zeszło tylko do 8 BLG, nie mam pojęcia czemu tak nisko. Po tygodniu zmierzyłem BLG w fermentorze i było 8,5 blg. Po 3 tygodniach fermentacji - 7,5 blg. Bardzo niskie odfermentowanie, prawdopodobnie zbyt słabo napowietrzałem fermentor.  Po 3 kolejnych dniach, jak nie spadało poniżej 7,5 zrobiłem cold crash w garażu i rozlałem do butelek z dodatkiem cukru w roztworze wodnym, celując w nagazowanie 1.9

A tak prezentuje się w butelce:
 

AtumnLeavsbutelka.thumb.jpg.2b193484c89c1c779369d973046ab9d6.jpg

 

 

Dzień po rozlewie, korzystając z okazji uwarzyłem drugą warkę

#2 Polish Pale Ale - 12BLG

Warka 16L

 

Surowce:

Strzegom Pale Ale 3 kg
Karmelowy Jasny 0.2 kg
Strzegom Pszeniczny 0.5 kg
Płatki owsiane 0.2kg

 

Zacieranie:

60 minut 68 C

negatywna próba jodowa
10 minut 78 stopni mashout

Wysładzanie i filtracja bez problemu.



Chmielenie:
60 minut Marynka 15g
30 minut CascadePL 30g
3 dni na zimno CascadePL 80g

Po gotowaniu otrzymałem 16 litrów brzeczki 12BLG, więc idealnie jak założyłem.
 

Drożdże:
US-05, uwodnione

 

Fermentacja:

Po 12 godzinach jeszcze nie ruszyła.

Uwagi:

Jako, że w dniu warzenia miałem niespodziewanych gości, dosyć wolno poszło mi wysładzanie i brzeczka się wychłodziła. Ponowne jej zagrzanie zajmowało baardzo dużo czasu i zniecierpliwiony przeprowadzałem gotowanie i chmielenie chyba w zbyt niskiej temperaturze, to znaczy wrzało, ale bulgotało średnio, do nisko - intensywnie przez 60 minut przy uchylonym wieku. Przez co zdaje mi się, że czułem wyraźny DMS podczas chłodzenia brzeczki. No i druga sprawa, że chłodziłem w wannie z lodem, co trwało ok. 3 godziny.
Planuję wrócić do mniejszych warek ok 12L, bo chyba kuchenka nie uciągnie intensywnego gotowania tak dużej ilości brzeczki.

Ciężkie początki...ale nie poddaję się :)

 

Edited by Mihavv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy rozlewie zostało mi troszkę piwa, zbyt mało na butelkę, ale przelałem do plastiku w celu kontroli nagazowania. Po tygodniu (i jednym dniu) od rozlewu piwo się praktycznie nie gazowało, czuć tylko delikatne muśnięcie gazu na języku, ale to jakieś 10% docelowego nagazowania. Stało tydzień w temperaturze pokojowej, chyba powinno się coś dziać już? Bałem się o granaty przez niskie odfermentowanie...a teraz boję się, że się nie nagazuje.
A w smaku jak na młode piwo i pierwszy raz jestem nawet zadowolony, już gdzieś czekolada i kawa przemykają, czuć nuty podpiwkowe i drożdżowe, ale nie znalazłem jakichś wad w aromacie i smaku. Skontroluję za tydzień jak się zachowuje w szklanej butelce, jak będzie podobnie, do nowego roku nie ruszam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 tydzień po rozlewie. Wygląda ok, w smaku zostaje posmak zatęchłej piwnicy, szmaty, kartonu. Nic się nie zniwelował od czasu przelewania na cicha, więc stawiam, że powód to infekcja.

 image.png.e0a8e7a49b7162044f5092d65eea83e7.png
Niestety zadałem te gęstwę z tej warki (US-05) do warki nr 3, gdyż po rozmowach z kilkoma piwowarami upewniano mnie, że drożdże po sobie posprzątają i smak będzie ok. W próbce FFT 3 warki, wyczułem to samo. Do fermentora jeszcze nie zaglądałem, skontroluję przy chmieleniu na zimno.

#3 Mosaic IPA 14 BLG

Warka 12L (wyszło 13L)

IBU: 55

 

Surowce:
Strzegom Pilzneński 2kg

Strzegom Pale Ale 1 kg
Strzegom Pszeniczny 0.3 kg
Płatki owsiane 0.2kg

 

Zacieranie:

60 minut 66-65 C
10 minut 78 stopni mashout

Wysładzanie i filtracja sracz wężykiem 5+5L


Chmielenie:
60 minut Polaris 9g
30 minut Mosaic 14g
15 minut Mosaic 5g (raczej dużo nie wniesie, ale tak wrzuciłem w przypływie chwili)
0 minut Mosaic 25g
Na zimno Mosaic 70g 3 dni


Po gotowaniu otrzymałem 13 litrów brzeczki 14BLG, więc ok.

Chłodzenie w wannie z lodem, napowietrzanie przez chlupotanie.
 

Drożdże:
US-05, gęstwa, lekko przemyta, zadana w 18 stopniach.

 

Fermentacja:

6 dni w 16C otoczenia, później 10 dni w 19C

W FFT po przefermentowaniu pokazał się zatęchły posmak znany z 2 warki. Jak drożdże pracowały było ok, po skończonej pracy niestety dupa. Trudno. Warka nr 4 będzie na nowych słodach, nowych drożdżach i w super zdezynfekowanych fermentorach.

Edited by Mihavv

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jeżeli gęstwa wzbudza jakiekolwiek podejrzenia kanał, w szczególności, że nie są to jakieś unikatowe drożdże i szkoda pracy i surowców. Następnym razem będziesz wiedział co robić. Poza tym nadzieja jeszcze jest, chociaż raczej przychylam się do Twoich wniosków.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.