Jump to content
Sign in to follow this  
ParaPiw

Drożdżę mało ?

Recommended Posts

WItam,

 

Na start sorry, że nie szukam (być może jest temat ale sprawa pilna i może dostanę odpowiedź zanim sam ją znajdę :D)

 

Zacieram Hefe .. i tak mi się zasypało dosyć dużo zasypu i wyjdzie mi około 35-37l brzeczki (tak kalkulator przynajmniej twierdzi),

Niestety mam tylko jedną paczkę sucharków zero-szóstek. Opakowanie twierdzi, że dawkowanie porcji jest na 20-30 litrów piwka. 

I tutaj pytanie :) Czy jak to sypnę na powiedzmy 35 litrów to coś się stanie złego?

Jeżeli dobrze rozumiem teorię to po prostu będzie dłużej trwało zanim się towarzystwo namnoży, ale może czegoś nie wiem :)

 

Dzięki za pomoc :)

Zdrowie :beer:

 

 

 

Edited by ParaPiw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Późniejszy start, więcej aromatów, które powstają przy namnażaniu się tego szczepu. Oczywiście zakładając dobre natlenienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Underpitching w przypadku tych drożdży jest nawet wskazany. Będzie dobrze. 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

Jeżeli dobrze rozumiem teorię to po prostu będzie dłużej trwało zanim się towarzystwo namnoży, ale może czegoś nie wiem

 

Nie wiesz. Zbyt mało drożdży do ilości brzeczki to przede wszystkim więcej estrów, co akurat w pszenicy może dać fajny efekt, choć niekoniecznie, nie w wypadku każdego szczepu i nie w każdej temperaturze. Dodatkowo zbyt mała ilość drożdży zwiększa ryzyko wolnej i zatrzymującej się fermentacji, a więc piwo zbyt słodkie, lub ze wznowioną fermentacją w butelkach (granaty, czyli w sumie najgorzej). Wreszcie wolny przebieg fermentacji może zwiększać ilość zapaszków kiblowych, pochodzących od siarki, szczególnie drożdże weizenowe i niektóre lagerowe je lubią robić. Ostatnio mi ktoś mówił, że jak robił 10hl pszenicy na zero szóstkach to ciężko było wejść do browaru, tak śmierdziało.

 

Podsumowując, można dać nieco mniej w drożdży w ramach eksperymentu, i niekiedy uzyskać dobre rezultaty, zwłaszcza jeśli kontroluje się dobrze pozostałe parametry procesu, ale takie zwykłe niedbalstwo w dziedzinie dopasowywania ilości brzeczki nastawnej do drożdży to prosta droga do złego piwa.

 

Zrobiłeś rehydrację czy sypałeś bezpośrednio?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.